Η Μινωϊκή έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στα νεότερα χρόνια. Η έκρηξη που απελευθέρωσε μάγμα όγκου περίπου 30-40 κυβικών. Το ύψος της στήλης από την έκρηξη εκτιμάται ότι έφθασε στα 36-39 χιλιόμετρα. Έγινε διασπορά τέφρας από άκρο σε άκρο στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ίσως επέδρασε και επηρέασε το κλίμα του πλανήτη. Οι αποθέσεις του ηφαιστειακού υλικού στη ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αποτελούνται από συμπαγή στρώματα ελαφρόπετρας και στάχτης πάχους έως 50 m.

Ο Μινωικός πολιτισμός στη Κρήτη είχε ένα απρόσμενο τέλος στη μέση της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. όταν όλα τα Μινωικά ανάκτορα κάηκαν και δεν ανακατασκευάστηκαν ποτέ. Το 1939 ο Σπυρίδων Μαρινάτος, ένας Έλληνας αρχαιολόγος επινόησε τη θεωρία ότι η έκρηξη του Βουνού της Θήρας έφερε παντού το τέλος του Μινωικού πολιτισμού. Μέχρι τότε οι χρονολογίες της καταστροφής του ανακτόρου και της έκρηξης δεν ήταν ορισμένες με μεγάλη ακρίβεια. Η θεωρία του Μαρινάτου υποστηρίζει ότι όταν το βουνό κατέρρευσε μέσα στη καλδέρα, σχηματίστηκε ένα γιγάντιο παλιρροϊκό κύμα, το οποίο και χτύπησε την βόρεια ακτή της Κρήτης που απέχει μόνο 125 χιλιόμετρα. Από τότε ο περίφημος πολιτισμός της Κρήτης που βρίσκονταν κατά μήκος της ακτής καταστράφηκε.

Διασκευασμένο απόσπασμα από άρθρο του αν. Καθ. Κ. Κυριακόπουλου.
Πηγή: http://www.santorini.gr/  (Ιστοσελίδα του Δήμου Θήρας)

Απόσπασμα από Δελτίο Ειδήσεων της ΕΤ3 (Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010)

Συνέντευξη από καθ. του ΑΠΘ (Μιχ. Φυτίκα) που αφορά στα ελληνικά ηφαίστεια. Γίνεται εκτενής αναφορά στην έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη το 1.630 πΧ. Καθώς και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ηφαίστεια σήμερα.