Συνθετικό κρέας ...
Συνθετικό κρέας
Άραγε το συνθετικό κρέας- καλλιέργειας θα αντικαταστήσει το πραγματικό κρέας;
Επιστήμονες και εταιρείες εργάζονται για να μετατρέψουν τα καλλιεργημένα ζωικά κύτταρα σε μπριζόλες και (κοτο)μπουκιές. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις;
Η διαδικασία της καλλιέργειας κρέατος ξεκινάει με βλαστοκύτταρα από ζώα, που καλλιεργούνται σε βιοαντιδραστήρες, αντί το κρέας να προέρχεται από σφαγή κάποιου ζώου. Ερευνητές και πάνω από 100 εταιρείες εστιάζουν σε εύρεση των καλύτερων κυτταρικών σειρών (από ταύρους, κοτόπουλα, γουρούνια και ψάρια) στη βελτίωση μεθόδων για την ανάπτυξη κυττάρων σε βιολογικούς αντιδραστήρες και τελειοποίηση της γεύσης και της υφής του προϊόντος — ενώ αναζητούν τρόπους μείωσης του υπερβολικού κόστους. Από στοιχεία προκύπτει ότι τα κύτταρα των ψαριών φαίνεται να είναι πιο εύκολο να καλλιεργηθούν γιατί είναι περισσότερο ανεκτικά από τα κύτταρα των θηλαστικών σε χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου, μεγάλο εύρος pH και χαμηλές θερμοκρασίες. Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ (FDA) έδωσαν το πράσινο φως στους δύο πρώτους παραγωγούς καλλιεργούμενου κοτόπουλου τον Ιούνιο του 2023 να το διαθέσουν στην αγορά. Μικρές ποσότητες κοτόπουλου μια εταιρείας είναι ήδη εμπορικά διαθέσιμες στη Σιγκαπούρη.
Οι υποστηρικτές του συνθετικού κρέατος τονίζουν τα πλεονεκτήματα της παραγωγής τους, όπως: Η εκτροφή ζώων χρησιμοποιεί τεράστια ποσά γης και αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, σακχαροδιαβήτη και καρκίνο. Τέλος, οι φάρμες κοτόπουλου μπορούν να μεταδώσουν ιούς, όπως τον ιό της γρίπης, ενώ προάγουν την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά
Αλλά υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις στην παραγωγή και διάθεση του συνθετικού κρέατος, όπως:
1) Οι τρέχουσες εκδόσεις συνθετικού κρέατος είναι εκατοντάδες έως δεκάδες χιλιάδες φορές πιο ακριβές από το συμβατικό κρέας.
2) Η αντικατάσταση του 10% του κρέατος που καταναλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο θα μπορούσε να απαιτεί την κατασκευή από εκατοντάδες έως χιλιάδες βιοαντιδραστήρες.
3) Το κόστος διατροφής των κυττάρων. Η κλασική τροφή για κυτταρικές σειρές στο εργαστήριο βασίζεται σε ένα παράγωγο αίματος βοοειδών που ονομάζεται εμβρυϊκός ορός βοοειδών, αλλά αυτό έρχεται επίσης με ζητήματα καλής διαβίωσης και βιωσιμότητας των ζώων. Η αντικατάστασή του έχει αποδειχθεί σχετικά απλή, αλλά το κόστος εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλό.
4) Πιθανές επιπτώσεις στην υγεία. Ο στόχος των εταιρειών είναι να παράγουν προϊόντα που είναι διατροφικά ισοδύναμα ή καλύτερα από το συμβατικό κρέας. Αλλά πολλές από τις επιπτώσεις του συμβατικού κρέατος ισχύουν και για το συνθετικό. Δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να τεκμηριώνουν με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση συνθετικού κρέατος.
5) Η βιομηχανία θα αντιμετωπίσει κάποια διστακτικότητα από την πλευρά των καταναλωτών, όπως έγινε με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα στην Ευρώπη.
* Nicola Jones (6/7/2023). Lab-grown meat: the science of turning cells into steaks and nuggets. Nature https://www.nature.com/articles/d41586-023-02095-6
Αναδημοσίευση ανάρτησης του κ. Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη καθηγητή Γενετικής του ΑΠΘ.
Όμως όπως λέει ένα ποντιακό άσμα… το ποτάμ κι πάει οπίσ’ και τα χρόνια οξωπίσ’