Βιολογία και όχι μόνο ... στο 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Αν νομίζεις ότι ο καθηγητής σου είναι σκληρός μαζί σου, περίμενε να δεις το αφεντικό σου... Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος.

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

mendelΠαρουσιάσεις σε power point

1. Βασικές έννοιες                                                             1. Άσκηση λυμένη (της τελευταίας στιγμής)

2. 1ος νόμος του Mendel

3. 2ος νόμος του Mendel

4. Επικρατή και υπολειπόμενα γονίδια

5. Όταν οι αναλογίες δεν είναι οι αναμενόμενες... 

6. Φυλοσύνδετη κληρονομικότητα 

 

Εφαρμογή με διασταυρώσεις  

Εικονικό εργαστήριο κατασκευής καρυότυπου

school boyΔιασταυρώνουμε μοσχομπίζελο που έχει κίτρινα σπέρματα και λευκά άνθη με άλλο που έχει πράσινα σπέρματα και ιώδη άνθη. Ποιοι θα είναι οι απόγονοι στην F2 γενιά;

Να γίνει η διασταύρωση.

mendel1. Θεωρία

2. Θέματα πανελλαδικών

3. Ερωτήσεις για το σπίτι

diabasnaΝα απαντήσετε την παρακάτω ερώτηση και να την παραδώσετε τη Δευτέρα.

Σε ένα είδος εντόμου το σώμα του μπορεί να έχει έναν από τους εξής χρωματισμούς: κίτρινο χρώμα, άσπρο χρώμα και μαύρο χρώμα. Στο ίδιο έντομο ένα γονίδιο είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση της πρωτεΐνης Α , ενώ το μεταλλαγμένο αλληλόμορφό  του δεν συνθέτει την πρωτεΐνη αυτή. Διασταυρώνονται θηλυκά άτομα με κίτρινο χρώμα σώματος που παράγουν την πρωτεΐνη Α, με αρσενικά άτομα με μαύρο χρώμα σώματος που παράγουν την πρωτεΐνη Α και γεννήθηκαν οι εξής απόγονοι: 

80 θηλυκά άτομα με κίτρινο χρώμα σώματος που παράγουν την πρωτεΐνη Α

 40 θηλυκά άτομα με μαύρο χρώμα σώματος που παράγουν την πρωτεΐνη Α

 40 θηλυκά άτομα με άσπρο χρώμα σώματος που παράγουν την πρωτεΐνη Α

 40 αρσενικά άτομα με κίτρινο χρώμα σώματος που παράγουν την πρωτεΐνη Α

 20 αρσενικά άτομα με μαύρο χρώμα σώματος που παράγουν την πρωτεΐνη Α και

 20 αρσενικά άτομα με άσπρο χρώμα σώματος που παράγουν την πρωτεΐνη Α.

α. Να βρείτε τον τρόπο κληρονόμησης των δύο χαρακτήρων και να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. Να γράψετε τους γονότυπους των γονέων.

Δίνεται ότι για τα παραπάνω χαρακτηριστικά ισχύει ο 2ος νόμος του Mende l .Δεν απαιτείται η διατύπωση των νόμων του Mende l .

β. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στο έντομο αυτό είναι το μήκος των κεραιών. Το αλληλόμορφο που ελέγχει το μεγάλο μήκος κεραιών είναι επικρατές, ενώ αυτό που ελέγχει το μικρό μήκος είναι υπολειπόμενο. Διαθέτουμε δύο αμιγείς πληθυσμούς, ο ένας με μεγάλες κεραίες και ο άλλος με μικρές κεραίες. Πώς θα διαπιστώσετε αν το γονίδιο είναι αυτοσωμικό ή φυλοσύνδετο, πραγματοποιώντας την κατάλληλη ή τις κατάλληλες διασταυρώσεις;