Αρχική σελίδα Νέα - Ανακοινώσεις Εθισμός στο Διαδίκτυο και τα Διαδικτυακά Παιχνίδια

Εθισμός στο Διαδίκτυο και τα Διαδικτυακά Παιχνίδια

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μία από τις σύγχρονες μορφές καταχρήσεων και αποτελεί φαινόμενο, που εμφανίζεται πιο έντονα σε εφήβους ηλικίας 15 εώς 17 ετών. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, το πρόβλημα εμφανίζεται και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που εθίζονται κυρίως με διαδικτυακά παιχνίδια ζώντας μια εικονική πραγματικότητα στο διαδίκτυο.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο ξεκινά από την πολύωρη και υπερβολική χρήση του, ενώ το άτομο που έχει αρχίσει να εθίζεται παρουσιάζει παράλληλα έντονο εκνευρισμό ή θυμό, όταν για οποιοδήποτε λόγο στερείται την ενασχόληση με αυτό. Ποιοι όμως είναι οι λόγοι, που οδηγούν τους νέους ανθρώπους σε αυτή την εθιστική συμπεριφορά; Κάποιες βασικές ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη ή οι διαταραχές της προσωπικότητας ή ακόμα και η υπερκινητικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε εθισμό στο διαδίκτυο. Οι έφηβοι, που είναι εξαιρετικά εξοικειωμένοι με τον χώρο του διαδικτύου, διαπιστώνουν διαρκώς πως μπορούν να το χρησιμοποιούν χωρίς περιορισμούς και συνέπειες, χρησιμοποιώντας ακόμη και διαφορετική ταυτότητα κάποιες φορές εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που τους προσφέρει το διαδίκτυο. Αυτός ο τρόπος χρήσης του διαδικτύου είναι τόσο ελκυστικός στους εφήβους και τους νέους, που τους ωθεί σε μια πολύωρη ενασχόληση με το συγκεκριμένο μέσο και σταδιακά τους οδηγεί στον εθισμό.

 Παρατηρείται τότε μία εμμονή με το διαδίκτυο και με δραστηριότητες σχετικές με αυτό. Τα άτομα που αρχίζουν να εθίζονται απομονώνονται από τον οικογενειακό, φιλικό και ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο, παραμελούν ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό, σταματούν να είναι δραστήρια και πολλές φορές γίνονται επιθετικά, εσωστρεφή και νευρικά. Μαθητές που έχουν εθιστεί στο διαδίκτυο παραμελούν τις σχολικές τους υποχρεώσεις, οι επιδοσείς τους μειώνονται λόγω της πολύωρης ενασχόλησής τους με το διαδίκτυο, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις σκέφτονται και να αφήσουν εντελώς το σχολείο.

Τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του εθισμού είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των γονέων. Οι ίδιοι οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν το μέσο και τους τρόπους χρήσης του, ώστε να είναι σε θέση να ελέγχουν το παιδί τους και τον τρόπο με τον οποίο εκείνο χρησιμοποιεί το μέσο, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν γι'αυτό την ασφάλεια που απαιτεί αυτή η δραστηριότητα. Απαραίτητο είναι επίσης οι γονείς να ελέγχουν τον χρόνο που τα παιδιά τους περνούν στο διαδίκτυο, καθώς και να φροντίζουν να βρίσκουν γι'αυτά περισσότερο χρόνο για κοινές εναλλακτικές δραστηριότητες εκτός του διαδικτύου.

Εορτολόγιο

Ρολόι