Βία-Σχολική βία

To Περιβολάκι μας
Αποστολίδου ΓεσθημανήΚάθε ημέρα τα παιδιά σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα, βρίσκονται αντιμέτωπα με οδυνηρές εμπειρίες. Είναι θύματα βασανιστηρίων, σεξουαλικής και σωματικής βίας, συναισθηματικής κακοποίησης, παραμέλησης και άλλων ειδεχθών πράξεων, συχνά στα χέρια των ανθρώπων που υποτίθεται ότι τα προστατεύουν.- Κάθε πέντε λεπτά ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της βίας.


- Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι 230 εκατομμύρια παιδιά ζουν σήμερα σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις.


- Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου το 1 στα 10) έχουν υποστεί βιασμό ή έχουν βιώσει την εμπειρία άλλων εξαναγκαστικών σεξουαλικών πράξεων.


- Μόνο το 2012, οι ανθρωποκτονίες στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 95.000 παιδιά και εφήβους έως 19 ετών - σχεδόν ένα στα πέντε όλων των θυμάτων ανθρωποκτονίας τη χρονιά αυτή.


- Σχεδόν το ένα τέταρτο των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 19 ετών σε όλο τον κόσμο (σχεδόν 70 εκατομμύρια) μαρτυρούν πως έχουν εκτεθεί σε κάποιας μορφής σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών.


- Ένα στα τρία κορίτσια στην εφηβεία ηλικίας 15 έως 19 ετών σε όλο τον κόσμο (84 εκατομμύρια) υπήρξαν θύματα κάποιας μορφής συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους σε κάποια στιγμή της ζωής τους.


- Περίπου 6 στα 10 παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 14 ετών σε όλο τον κόσμο (σχεδόν ένα δισεκατομμύριο) υποβάλλονται σε σωματική τιμωρία από τους κηδεμόνες τους σε τακτική βάση.


Οι νέοι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη παρουσιάζουν μια ιστορική ευκαιρία για να αλλάξουν τα πράγματα για τόσο πολλά παιδιά που υποφέρουν - αλλά μόνο αν εστιάσουμε στα πιο ευάλωτα παιδιά και θέσουμε την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την υγεία τους στο επίκεντρο της αναπτυξιακής ατζέντας.


Δείτε περισσότερα: http://bit.ly/1M5Ru7o
«Η βία κατά των παιδιών λαμβάνει χώρα κάθε μέρα, παντού. Και ενώ κατά κύριο λόγο βλάπτει ατομικά τα παιδιά, διαρρηγνύει επίσης τον κοινωνικό ιστό - υπονομεύοντας τη σταθερότητα και την πρόοδο. Αλλά η βία κατά των παιδιών δεν είναι αναπόφευκτη. Μπορεί να προληφθεί - αν αρνηθούμε να αφήσουμε τη βία να παραμένει στις σκιές,» δήλωσε Άντονι Λέικ. «Τα στοιχεία σε αυτή την έκθεση μας υποχρεώνουν να δράσουμε - για το καλό του κάθε ενός από όλα αυτά τα παιδιά ξεχωριστά και για τη μελλοντική δύναμη των κοινωνιών σε όλο τον κόσμο.»


https://www.unicef.grΟ Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying) είναι η άσκηση σωματικής και ψυχικής βίας μεταξύ μαθητών.


Στο σχολείο μπορεί να παρουσιάζονται περιστατικά συμπλοκών ή εκφοβισμού από άλλους μαθητές. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι πιο συχνά λεκτικός - προσβολές ή βρισιές - αλλά μπορεί επίσης να υπάρχει και η άσκηση σωματικής βίας.


Ποιός είναι πιθανό να πέσει θύμα βίας στο σχολείο;


Η βία στα σχολεία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορεί να τα χτυπήσουν ή να τους ασκηθούν άλλες μορφές βίας.


Ο σχολικός εκφοβισμός και οι ταπεινώσεις και ύβρεις είναι προβλήματα που επηρεάζουν αγόρια και κορίτσια σε όλο τον κόσμο. Τα παιδιά και οι νέοι μπορεί να διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο βίας στο σχολείο, αν έχουν κάποια αναπηρία, αν ανήκουν σε διαφορετική εθνοτική ή θρησκευτική ομάδα, λόγω της εμφάνισής τους ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.


Τι πρέπει να γίνει;


Η UNICEF προτείνει τα «Σχολεία Φιλικά προς τα Παιδιά»
Τα σχολεία πρέπει να είναι χώροι όπου τα παιδιά να μπορούν να μάθουν, χωρίς βία. Πρέπει να είναι ασφαλή και φιλικά προς τα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν για τα δικαιώματά τους. Τα σχολεία πρέπει να είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν ότι η βία δεν επιτρέπεται ποτέ και ότι μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς βίαιους τρόπους.

Δείτε περισσότερα για τη βία, το σχολικό εκφοβισμό και την παιδική προστασία http://bit.ly/1NkaBONΑκούστε επίσης και ξεφυλλίστε το βιβλίο


"Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές"


Ένα βιβλίο για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip28/Default.html


book28_a.jpgΣτο σχολείο του Άλκη ήρθε ένας καινούριος μαθητής που δεν κατάγεται από την Ελλάδα. Λέγεται Ναβίντ και έφτασε εδώ με τη μητέρα του, έπειτα από ένα μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι.


Τι ήρθε όμως να κάνει στην Ελλάδα και πού βρίσκεται ο μπαμπάς του; Σίγουρα δεν ήρθε για διακοπές, γιατί, αν ήταν έτσι, δε θα γραφόταν στο σχολείο, θα πήγαινε στα νησιά. Άλλωστε, δεν έχουν σχολεία στη χώρα του;Διαβάστε δύο ιστορίες για τη βία και τον εκφοβισμό, γραμμένες και εικονογραφημένες από παιδιά,
Η Μόνα σε καινούριο σχολείο και Τα μπαλόνια της φιλίας, κάνοντας Κλικ εδώ

-Μήπως σου θυμίζουν κάτι αυτές οι ιστορίες;
-Έχεις ζήσει παρόμοιες καταστάσεις;
-Ξέρεις τι είναι ο εκφοβισμός;

Άκουσε τις δύο ιστορίες , στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip_ekfovismos/Default.html