ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ_Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ


???

Το Περιβολάκι μας__http://blogs.sch.gr/geapostoli/

Επιλέξτε τη σωστή απάντηση και μετά πατήστε "Έλεγχος" για να ελέγξετε τις απαντήσεις σας.

Ο στρατός των Πελοποννησίων έκανε εισβολή στην (431 π.Χ.) και άρχισε να προκαλεί καταστροφές. Οι κάτοικοι της περιοχής με διαταγή του κλείστηκαν στα τείχη, που προστάτευαν όλη την περιοχή από την ως τον .
Ο στόλος λεηλάτησε τα παράλια της . Το δεύτερο χρόνο έπεσε μεγάλη αρρώστια () στην Αθήνα. Πέθαναν τότε πολλοί. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν κι ο . Η Αθήνα έχασε τον αρχηγό της σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.
Ο πόλεμος σιγά σιγά απλώθηκε σε πολλές περιοχές. Οι αντίπαλοι πολεμούσαν με πείσμα. Πολλοί όμως είχαν κουραστεί και ήθελαν να σταματήσει ο πόλεμος. Αγωνίστηκαν λοιπόν και πέτυχαν να γίνει ειρήνη. Την πρωτοβουλία είχε ο στρατηγός , γι’ αυτό και η ειρήνη ονομάστηκε (421 π.Χ.).
Η ειρήνη όμως δεν κράτησε για πολύ· ο πόλεμος ξανάρχισε.
Ο , άνθρωπος υπερβολικά φιλόδοξος, κατάφερε να παρασύρει τους Αθηναίους σε μια εκστρατεία στη εναντίον των Συρακουσών. Αν πετύχαιναν να νικήσουν, όλο το εμπόριο θα περνούσε στα χέρια των Αθηναίων. Η Αθήνα θα κυριαρχούσε όχι μόνο στο πέλαγος αλλά και στο . Η εκστρατεία έγινε (415 – 413 π.Χ.), αλλά κατέληξε σε μεγάλη των Αθηναίων.
Ο πόλεμος, που όλο φούντωνε, ήταν δύσκολο να τελειώσει.
Οι Σπαρτιάτες πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν κι αυτοί ισχυρό , ικανό να τα βάζει με τον αθηναϊκό. Ζήτησαν μάλιστα για το σκοπό αυτό και χρήματα από τους . Έτσι πέτυχαν ν’ αποκτήσουν μεγάλη ναυτική δύναμη.
Ο αγώνας είχε πια μεταφερθεί στη θάλασσα. Σε ναυμαχία που έγινε στις Αργινούσες νίκησαν οι Αθηναίοι. Η κρίσιμη όμως σύγκρουση έγινε την άλλη χρονιά στους Αιγός ποταμούς, όπου οι Αθηναίοι έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Μετά το γεγονός αυτό ο στόλος της Σπάρτης έπλευσε στον . Οι Αθηναίοι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Αναγκάστηκαν να υπογράψουν ειρήνη (404 π.Χ.) με βαριούς όρους γι’ αυτούς.
Ο πόλεμος τελείωσε. Άφησε όμως πίσω του αμέτρητους νεκρούς, ερειπωμένες πόλεις και ψυχικά τραύματα που ήταν δύσκολο να γιατρευτούν
Οι νόμισαν ότι οι φοβούνταν. Κατέβηκαν λοιπόν στη στεριά και άρχισαν να αγοράζουν ό,τι χρειάζονταν. Ο , έχοντας έτοιμο το στόλο του, βρισκόταν στην άλλη πλευρά των στενών, απέναντι από τους Αθηναίους. Έδωσε εντολή σ’ ένα πλοίο του να πλεύσει στο μέσο της από-στασης. Απ’ εκεί οι ναύτες παρακο-λουθούσαν τους Αθηναίους. Μόλις τους είδαν να έχουν κατέβει στην ξηρά ύψωσαν μια . Ο , μόλις είδε την ασπίδα, διέταξε το να πλεύσει ολοταχώς. Οι Αθηναίοι που βρίσκονταν ακόμη στην ξηρά τα έχασαν. Έτρεξαν για τα πλοία, αλλά δεν πρόφτασαν. Πιάστηκαν όλοι .

Οι , μετά τη νίκη τους στον Πελοποννησιακό πόλεμο, ένιωσαν πολύ ισχυροί. Στις ελληνικές πόλεις έβαλαν δικούς τους ανθρώπους να κυβερνάνε.
Στην Αθήνα τοποθέτησαν τριάντα , οι οποίοι κυβέρνησαν με τρόπο , γι’ αυτό ονομάστηκαν . Ακόμη, βοήθησαν στην Περσία τον Κύρο να διώξει από το θρόνο τον αδελφό του, βασιλιά Αρταξέρξη.
Οι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας είχαν κι αυτές υποστηρίξει τον Κύρο. Μετά το θάνατό του όμως άρχισε να τις κυριεύει ο . Πίστευαν ότι ο βασιλιάς θα θελήσει να πάρει εκδίκηση. Σκέφτηκαν τότε να ζητήσουν βοήθεια από τους , οι οποίοι έστειλαν στρατό με αρχηγό το βασιλιά Αγησίλαο. Ο σπαρτιατικός στρατός αρκετές φορές τον περσικό και οι Έλληνες που ζούσαν στα παράλια ένιωσαν πιο ασφαλείς. Γρήγορα όμως τα πράγματα άλλαξαν.


Συγκρούσεις μεταξύ Σπαρτιατών και συμμάχων

Στην Ελλάδα πολλές πόλεις, όπως η Αθήνα, η Κόρινθος, η Θήβα και άλλες, είχαν κάνει συμμαχία εναντίον της Σπάρτης. Την προσπάθεια αυτή των πόλεων υποστήριξαν με κάθε μέσο οι Πέρσες. Θεωρούσαν κέρδος να είναι οι Έλληνες και να πολεμούν μεταξύ τους.
Οι Σπαρτιάτες μπροστά στο νέο κίνδυνο ζήτησαν από τον να γυρίσει πίσω. Ο Αγησίλαος με βαριά καρδιά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το έργο του στη Μ. Ασία. Ο νέος εμφύλιος πόλεμος που είχε αρχίσει ονομάστηκε Κορινθιακός πόλεμος, επειδή οι κυριότερες μάχες έγιναν στην περιοχή της Κορίνθου και της Βοιωτίας. Ο στρατός της Σπάρτης νίκησε τους συμμάχους στην Κορώνεια της Βοιωτίας·ο στόλος της όμως ηττήθηκε στην Κνίδο της Μ. Ασίας (394 π.Χ.).
Ο κίνδυνος για τους Σπαρτιάτες ήταν μεγάλος. Σκέφτηκαν τότε να στείλουν το ναύαρχό τους στην Περσία, όπου έκλεισε ειρήνη με τους Πέρσες. Η ειρήνη που πήρε το όνομα του Ανταλκίδα (Ανταλκίδεια ειρήνη, 386 π.Χ.) ήταν πολύ για τους Έλληνες.

Στην Ελλάδα τα πράγματα ησύχασαν. Οι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας και η Κύπρος έχασαν την ελευθερία τους, αφού πέρασαν στην περσική κυριαρχία. Ευτυχώς όμως η συμφωνία αυτή δεν κράτησε για .