Παιδιά όλο μάτια

To Περιβολάκι μας
Αποστολίδου Γεσθημανή

Επτά δεκαετίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσφυγες εξαιτίας πολέμων συνεχίζουν να αναζητούν την ασφάλεια μακριά από τις πατρίδες τους.Πατώντας το βελάκι, επίλεξε τη λέξη που ταιριάζει σε όλα τα κενά και μετά πάτησε "Έλεγχος Απάντησης" να δεις τη βαθμολογία σου.


Περίπου 30 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να διαφύγουν από τις συγκρούσεις και τις κακουχίες, αναζητώντας ασφάλεια και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.


Κατά τη γνώμη σου:

-Τι είναι πόλεμος;Μπορούμε να τον ορίσουμε;

-Τι είναι εμφύλιος πόλεμος;

-Μπορούμε να βρούμε τι κοινό έχουν οι πόλεμοι στην ιστορία;

-Είναι καλός ή κακός ο πόλεμος και γιατί;

-Γράψε ένα ποίημα για την ειρήνη.


 
 
Τα παιδιά ,είτε μιλάνε είτε γράφουν είτε , εκφράζουν πάντα το δικό τους για ένα γεμάτο φως.
Είναι όμως και παιδιά που ούτε να μπορούν, ούτε να γράφουν ,ούτε να ζωγραφίζουν…… καθώς είναι από την πείνα και την εξαθλίωση ή προσφυγάκια, πουλιά σε κάποια από τις πολλές περιπέτειες, που εξακολουθούν πάντα να την , πότε εδώ, πότε εκεί, στην Αφρική, στην Ασία στην Κεντρική και Νότια Αμερική, αλλά και εδώ στην Ευρώπη: στην Κύπρο μας, τα ξεριζωμένα της Κύπρου…….
Το μόνο που μπορούν τα αυτά είναι να δίνουν άθελά τους στις κάμερες της ή στον .
Αν όμως δεν μπορούν πια να μιλάνε ή να γράφουν να ζωγραφίζουν, πόσα δε λένε -και πώς τα λένε !- μ’ αυτά τα βαθιά πικραμένα μάτια τους, τα μεγάλα αυτά μάτια τους, ολάνοιχτα αντίκρυ στην απανθρωπιά του κόσμου, έτσι όπως τον φτιάξαμε και τον καταντήσαμε εμείς οι άλλοι.
Τα τόσο μάτια των σιωπηλών παιδιών, που το κορμάκι κάνει να φαίνονται ακόμα πιο , πελώρια (η έλλειψη σχεδόν κορμιού σου δίνει την αίσθηση ότι τα παιδιά τούτα δεν τίποτε άλλο από δυο , αλλά τι μάτια….) με τη δική τους φωνή μας λένε:
«Εσύ ο ίδιος τι κάνεις για αν αλλάξει μας στο καλύτερο;»
Αντώνης