ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΙΑΣ
 «Η ΓΚΟΥΡΑ»
ΕΔΡΑ  ΠΑΛΟΥΜΠΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
e-mail: nouli.mitropoulou@gmail.com
ΔΙΕΥΘ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : ΝΕΣΤΟΡΟΣ 62, ΙΛΙΟΝ. ΤΚ  131 22
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 
fax 210 2623 728        ΚΙΝΗΤΟ   697 243 99 90


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ       ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 













Σας καλωσορίζουμε στην Ιστοσελίδα του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Ομίλου  "Η ΓΚΟΥΡΑ"



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ


Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΠΟΥΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΛΟΥΜΠΑ

«ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ»

Γράφει η Ελένη Θανοπούλου – Χριστοπούλου

Χρειάστηκε περισσότερο από μισός αιώνας και αγώνας αρκετών ανθρώπων για να γίνει συνείδηση και να πάψει εμπράκτως ένα ιστορικό-εμβληματικό κτίριο της Γορτυνίας να είναι εγκαταλελειμμένο, αφημένο στον χρόνο και στην μοίρα του και να θυμίζει αχνά το ένδοξο παρελθόν αυτού και του ιδιοκτήτη του.

Χρειάστηκαν άλλα δέκα χρόνια ώστε η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου από ομάδα μηχανικών ν΄ αρχίσει επιτέλους να υλοποιείται. Πράγματι, οι εργασίες για την αναστήλωση του, μόλις ξεκίνησαν. Έτσι το ιστορικό κτήριο άρχισε μόλις πρόσφατα να ξαναπαίρνει την αρχική του όψη, να γίνεται το μνημείο που του αξίζει, να θυμίζει την ιστορία και τους θρύλους...

Ο λόγος για τον Πύργο του Στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα, που κατάφερε να σμίξει και να σμιλέψει το βαρύ όνομα και την ιστορία με το όραμα μιας ολόκληρης γενιάς της τοπικής κοινωνίας να το δει να στέκεται όρθιο, φάρος της ιστορίας, να παντρέψει αξίες όπως ο εθελοντισμός και το φιλότιμο, με το μεράκι και τη φιλοξενία και τελικά μετά από την προσπάθεια πολλών ανθρώπων να παίρνει σιγά – σιγά τη στιβαρότητα που του αξίζει να έχει.

Το όραμα έγινε πραγματικότητα!!! Και γέννησε ένα νέο όραμα... Είναι αναγκαίο η ιστορικότητα να βρει συνέχεια, η αποκατάσταση του μνημείου δε γίνεται μόνο για να αποτίσουμε φόρο τιμής στο βαρύ όνομα του ιδιοκτήτη του, μα γίνεται για να γυρίσουν πίσω στο φυσικό τους χώρο (μουσείο) πολύτιμα αντικείμενα και ντοκουμέντα, ώστε να μείνει το δικαίωμα στις νεότερες γενιές κοιτώντας πίσω, να χτίζουν το μέλλον που τους αρμόζει και τους ανήκει. Το παλιό λοιπόν ΄παντρεύεται΄ με το νέο, η τέχνη της πέτρας ΄παντρεύεται΄ με τις νέες τεχνολογίες και το μουσειακό έκθεμα είναι εκεί πραγματικό, μα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δίνοντας εικονική πρόσβαση στα γεγονότα, πλέκει τη φαντασία του επισκέπτη με την ιστορική πραγματικότητα.

«Γέρο του Μοριά, Στρατηγέ Πλαπούτα και αγωνιστές» , μας διδάξατε ότι το όραμα θέλει αγώνα, θέλει πίστη και αξίες, ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο, όταν οι θύμισες του παρελθόντος κρατούνται ζωντανές και δείχνουν το αύριο.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους υπηρέτησαν την προσπάθεια υλοποίησης αυτού του έργου.

Ελένη Θανοπούλου – Χριστοπούλου
 
αντιπρόεδρος της εταιρίας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης
Μουσείου ,
« ΣΤΡΑΤ. ΔΗΜ. ΠΛΑΠΟΥΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ» .

Αναρτήθηκε στις 15 - 2  - 2015


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ


 


 



Copyright © December 2011
Η Ιστοσελίδα μας ενημερώνεται τακτικά

Τελευταία Ενημέρωση  της  Ιστοσελίδας :
  21-Σεπ-2019 15:47 +0300








ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΚΟΥΡΑ
ΣΕ ΑΛΛΕΣ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

.


 

 

 



 

Στείλτε το μήνυμά σας στην Ηλεκτρονική Διεύθυνση nouli.mitropoulou@gmail.com 
Copyright © December 2011
Η Ιστοσελίδα μας ενημερώνεται τακτικά (τουλάχιστον κάθε μήνα)

Τελευταία Ενημέρωση  της  Ιστοσελίδας 21-Σεπ-2019 15:47 +0300