Με τη χρήση του διαδικτύου πια να έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο , αναπόφευκτα έχουν αυξηθεί και οι κίνδυνοι που συνεπάγονται τη χρήση του. Ένας καλά ενημερωμένος ωστόσο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο άφοβα χωρίς να ανησυχεί για το τι θα συναντήσει μπροστά στην οθόνη του , μιας και η κατάλληλη ενημέρωση θα τον κάνει να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα. Μερικά πράγματα που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας όταν «σερφάρετε» στο διαδίκτυο είναι τα εξής :

  • Κρατήστε για τον εαυτό σας τις προσωπικές σας πληροφορίες. Δεν αποκαλύπτουμε στο διαδίκτυο τα προσωπικά μας τηλέφωνα , τη διεύθυνσή μας , τις συνήθειές μας και αποφεύγουμε έτσι να φτάσουν αυτά τα δεδομένα σε κακόβουλους χρήστες.
  • Μην πιστεύετε όλες τις πληροφορίες που διαβάζετε στο διαδίκτυο. Έχει αποδειχθεί με έρευνες πως το 80% των πληροφοριών που υπάρχουν είναι ψευδείς ή ανακριβείς. Προσπαθήστε να φιλτράρετε το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε. Το ίδιο φυσικά πρέπει να κάνετε όταν κάποιος που δεν γνωρίζετε σας γράφει πράγματα για τον εαυτό του. Όταν κάποιος σας γράφει σε ένα chat room ότι είναι 15 χρονών , δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι τόσο !
  • Να τηρείτε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς τόσο στην προσωπική σας ζωή όσο και στο διαδίκτυο. Μην είστε αγενείς με τους άλλους , αναπτύξτε σωστές κοινωνικές σχέσεις και φυσικά αν κάποιος σας ενοχλεί , απευθυνθείτε σε έναν ενήλικο ή στις αρχές (αν η συμπεριφορά του άλλου γίνει παρενοχλητική ή απειλητική). Αν κάποιος σας μιλάει με άσχημο τρόπο , θα σταματήσει να το κάνει αν δείξετε αδιαφορία για τη στάση του.
  • Δεν πρέπει να ανοίγετε ηλεκτρονικά μηνύματα από άτομα ή εταιρίες που δε γνωρίζετε μιας και οι κίνδυνοι υποκλοπής στοιχείων ή ακόμα και χρημάτων είναι μεγάλοι. Επίσης μέσω ενός εμφανισιακά ακίνδυνου μηνύματος μπορεί να κολλήσετε κάποιον ιό που θα βλάψει τον υπολογιστή σας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Μην κάνετε φίλους άτομα που δεν γνωρίζετε , μην κανονίζετε ραντεβού με αγνώστους και μη μοιράζεστε μαζί τους προσωπικά στοιχεία ή ζητήματα που σας απασχολούν. Οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί και οι κακόβουλοι χρήστες τέτοιων σελίδων πολλοί περισσότεροι απ’ όσοι νομίζετε.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ζωή και εκτός διαδικτύου και αυτή είναι περισσότερο όμορφη από την ψηφιακή. Βγείτε μια βόλτα με τους φίλους σας , διαβάστε ένα βιβλίο , παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι , δείτε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, συζητήστε με την οικογένειά σας. Είναι πολύ εύκολο να εθιστεί ένας ανήλικος με το διαδίκτυο. Στο χέρι σας είναι ο κίνδυνος αυτός να ελαχιστοποιηθεί ή να εξαλειφθεί.

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο