ΜΕΓΑΛΑ VS ΜΙΚΡΑ ΣΚΥΛΙΑ

Η απόφαση του να πάρει κάποιος έναν σκύλο είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί υπευθυνότητα. Ένα μεγάλο δίλλημα που έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να πάρουν σκύλο είναι το εξής : αν θα πρέπει να επιλέξουν μια μεγαλόσωμη ή μια μικρόσωμη ράτσα σκύλου. Οι μικροί και οι μεγάλοι σκύλοι έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους στην συμπεριφορά, στην φροντίδα ακόμη και στα έξοδα.

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα μικρότερα σκυλιά καθώς έχουνε πολλά πλεονεκτήματα όπως είναι ότι είναι αξιολάτρευτα, χαδιάρικα, χαριτωμένα, μεταφέρονται εύκολα, τρώνε λιγότερο, αποβάλλουν λιγότερες τρίχες, είναι εύκολα στο χειρισμό και δεν χρειάζονται μεγάλη εκτόνωση. Είναι δημοφιλής στους κατοίκους της πόλης, ιδιαίτερα σε όσους ζουν σε διαμέρισμα, συχνά ζουν περισσότερο και είναι εύκολο να ελεγχθούν. Ωστόσο παρουσιάζουν και κάποια μειονεκτήματα όπως είναι η ελαττωματική συμπεριφορά τους κυρίως απέναντι στα παιδιά αλλά και το γεγονός ότι προκαλούν αρκετές ζημιές.

Έτσι μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Paul McGreevy του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, εξέτασε το πώς επηρεάζεται η ψυχολογία των σκύλων από τις διαφορές στο μέγεθος και τη μορφή τους. Η έρευνα περιελάμβανε μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους σκύλων και αξιολόγηση της συμπεριφοράς τους με βάση ένα ερωτηματολόγιο που δόθηκε στις οικογένειες τους. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, τα μικρότερα τα σκυλιά, παρουσίαζαν και τις πιο προβληματικές συμπεριφορές.

 

 

 

ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ

·        Ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του σκύλου είναι ο λόγος για τον  οποίον κάποιος θέλει να αγοράσει σκύλο. Αν χρειάζεται έναν σκύλο φύλακα ή έναν σκύλο συντροφιάς.

·        Η οικονομική δυνατότητα που έχει κάποιος. Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι χρειάζονται συνήθως περισσότερα χρήματα για φάρμακα, τροφές αλλά και καλλωπισμό.

·        Το σπίτι στο οποίο μένει. Τα μεγαλύτερα σκυλιά συνήθως χρειάζονται περισσότερο χώρο και δεν είναι κατάλληλα για διαμέρισμα σε αντίθεση με τα μικρότερη σκυλιά που είναι ιδανικά για πολυκατοικίες.

·        Τέλος ένας ακόμη παράγοντας είναι η οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη. Αν υπάρχουν παιδία στην οικογένεια πρέπει να επιλεχτούν ράτσες σκύλων οι οποίες είναι φιλικές με τα παιδία.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπό όψη του κάποιος ο οποίος θέλει να πάρει σκύλο πρέπει να σκεφτεί καλά αυτήν του την απόφαση καθώς υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις αλλά και να επιλέξει το κατάλληλο μέγεθος και ράτσα με βάση τους παραπάνω παράγοντες.

 

 

 

ΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ

ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ.

                   ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΟΥΝΕΛΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ  ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ  ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. 

                   ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΝΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΞΗΡΟ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΣ ΣΕ ΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΓΡΑΣΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ.  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΉΣΕΙΣ ΝΑ ΑΓΟΡΆΣΕΙΣ ΦΡΕΣΚΟ ΧΟΡΤΟ ΑΠΟ ΤΟ PET SHOP ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΓΡΑΣΙΔΙ.

                  ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΚΛΟΥΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΑΝΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΥΡΥΧΩΡΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ.

                  ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΟΥ, ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ. ΕΠΙΛΕΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΜΕ ΠΡΙΟΝΙΔΙ. Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΟΥΒΙΟΥ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ.

 

                    ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΛΑ. ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΕΠΑΦΗ, ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΖΕΣΤΑΣΙΑ.

                     ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΖΟΥΜΕ, ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΑΜΕ.

                   ΠΑΡ'ΟΛΑ  ΑΥΤΑ  ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΣΥΧΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙ ΑΝΕΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΣΕ ΟΤΙ  ΑΛΛΟ ΚΑΝΕΙ. ΟΠΩΣ ΝΑ ΤΡΩΕΙ Ή ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ.

                   ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ  ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΩ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΛΟΓΩ ΚΡΥΟΥ. ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΥΤΟ ΗΛΙΟ.

                    ΤΕΛΟΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ, ΤΟ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΥΧΝΑ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΣ.