ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ-ΕΡΓΑΣΙΑ

 

<<Φοιτητικό  Κουτσομπολιό>> ( μάλλον προσωρινός τίτλος)

 

 Η φοιτητική ζωή στην Ελλάδα

  Στην Ελλάδα η φοιτητική ζωή είναι μία από τις καλύτερες περιόδους ενός νέου. Σημαδεύει τη μετέπειτα ζωή του και χτίζει τον χαρακτήρα του. Γι’ αυτό το πανεπιστήμιο που θα επιλέξει πέρα από την ποιοτική εκπαίδευση θα πρέπει να προσφέρει μια ενδιαφέρουσα φοιτητική ζωή. Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από τις εμπειρίες, ένα ισχυρό και αξιόπιστο πτυχίο είναι αυτό που θα δώσει τα εφόδια και τις γνώσεις για να επιτευχθούν προσωπικοί και επαγγελματικοί στόχοι.

 

Τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει πλήθος πανεπιστημίων τα οποία είναι γνωστά για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Έλληνες αλλά και ξένοι φοιτητές πραγματοποιούν τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Τα πανεπιστήμια της χώρας που είναι ευρέως γνωστά και αποτελούν πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα εξής:

·         Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

·         Πολυτεχνείο Κρήτης

·         Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

·         Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

·         Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

·         Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

·         Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Θεσσαλονίκη η πόλη των φοιτητών

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη  η οποία αποτελεί πόλο έλξης φοιτητών από διάφορα μέρη. Χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων ενώ οι ήρεμοι ρυθμοί ζωής δημιουργούν το κλίμα μιας χαλαρής και ξέγνοιαστης φοιτητικής ζωής. Ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη μπορεί κανείς να γνωρίσει ενδιαφέροντες ανθρώπους, να αποκτήσει γνώσεις αλλά και γενικότερα εμπειρίες που θα χρησιμεύσουν και στη μετέπειτα επαγγελματική ζωή. Πανεπιστήμια, Ιδρύματα και Σχολές όπου μπορεί να φοιτήσει κανείς στη Θεσσαλονίκη είναι τα ακόλουθα:

 

 

 

·         Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

·         Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

·         Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων

·         Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης

·         Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

·         Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών

·         Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

Προγράμματα πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης

Erasmus

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανήκει στο πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού από τα πρώτα του βήματα. Σήμερα έχει περίπου 600 διμερείς συμφωνίες με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στο πλαίσιο του LLP/ERASMUS. Όμως η κινητικότητατου Α.Π.Θ. δεν περιορίζεται στα όρια της Ε.Ε. Η ενεργή συμμετοχή του στις πανεπιστημιακές συμπράξεις τουERASMUSMUNDUSκατέστησαν δυνατές τις ανταλλαγές με ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης από την Ασία, την Β.Αφρική, τη Βαλτική, τα Βαλκάνια κ.τ.λ. Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός φοιτητών από ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμαχωρών και επιστημονικών πεδίων, επιλέγει κοινά μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών που υποστηρίζονται και από το Α.Π.Θ.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS. Μέσω του προγράμματος ERASMUS+ παρέχεται στους φοιτητές η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους στο εξωτερικό για 3 έως 12 μήνες καθώς και να λάβουν υποτροφίες. Επιπλέον μπορούν να αναγνωρίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό,να γνωρίσουν μια άλλη χώρα, μια νέα κουλτούρα και να κάνουν φίλους. Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την προώθηση της δια βίου εκπαίδευσης, ενθάρρυνση της κινητικότητας καθώς και την πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση αλλά και την υποστήριξη των πολιτών προκειμένου να αποκτήσουν αναγνωρισμένα προσόντα και δεξιότητες.

ΑλεξάνδρειοΤεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

 Το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης παρέχει ένα πλούσιο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών πρακτικής άσκησης και ERASMUS. Μέσω του προγράμματος ERASMUS+δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές να σπουδάσουν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και κυρίως της Ευρώπης διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Επιπλέον βελτιώνεται η διαφάνεια και η συμβατότητα μεταξύ των τυπικών προσόντων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ανώτερης επαγγελματικής κατάρτισης.

 

ΚΕΔΙΒΙΜ

Μέσω του ΚΕΔΙΒΙΜ (Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης )το Α.Π.Θ. και το Π.Μ. επιθυμεί να συμβάλλει αποφασιστικά στο γενικότερο εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού στην εκπαίδευση ενώ παράλληλα το κέντρο φιλοδόξει να αποτελέσει αιχμή του δόρατος για το άνοιγμα του Ιδρύματος στη διεθνή αγορά της εκπαίδευσης, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων που απευθύνονται στο διεθνή χώρο.

 

Αριστοτέλειο Πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων

Σκοπός του προγράμματος που συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι η διαπραγμάτευση σύγχρονων ζητημάτων της επιστήμης αλλά και της πρακτικής των Διεθνών Σχέσεων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η τοποθεσία του προγράμματος όπου συναντήθηκαν δύο σημαντικές προσωπικότητες ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος.

 

Summer School onContemporary European Politics

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν διάφορα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η παροχή ενός χώρου ερευνητικών ζητημάτων και εξελίξεων σε θέματα που σχετίζονται με την πολιτική στην Ευρώπη.

 

Θεσσαλονίκη μέρος ψυχαγωγίας για τους φοιτητές

Η Θεσσαλονίκη εκτός από τα πολλά πανεπιστήμια και τις βιβλιοθήκες έχει και πολλά μέρη ψυχαγωγίας για κάθε φοιτητή. Οι γραφικοί περίπατοι στη Ροτόντα δίνουν την αίσθηση της ηρεμίας και της χαλάρωσης σε κάθε φοιτητή ενώ η βόλτα στη Νέα Παραλία του δίνει την ευκαιρία να ξεφύγει από το απαιτητικό περιβάλλον στο οποίο ζει. Επιπλέον ο φοιτητής που προτιμάει την έντονη διασκέδαση αντί την ηρεμία θα την βρει στις περιοχές Ικτίνου και Ζεύξιδος όπου πλήθος από φοιτητικές παρέες συγκεντρώνονται εκεί. Για όσους όμως η ψυχαγωγία σημαίνει αγορές τότε η πλατεία Αριστοτέλους είναι το ιδανικό μέρος γι’ αυτούς.

 

Η Ιστορία των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ., γνωστό και ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) είναι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας, με έδρα την Θεσσαλονίκη και έτος ίδρυσης το 1925. Σήμερα, στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν συνολικά περισσότερα από σαράντα Τμήματα, τα οποία οργανώνονται σε ένδεκα Σχολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων.Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό ακαδημαϊκό έργο του. Ο ιδρυτικός νόμος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων στις 5 Ιουνίου του 1925 και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την 22α Ιουνίου 1925. Η ίδρυση του δεύτερου ελληνικού Πανεπιστημίου συνοδεύτηκε στα πρώτα στάδια όμως με αρκετές δυσκολίες της πολιτικής ρευστότητας της εποχής.Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Κωνσταντίνος Καραθεωδωρής είχε προτείνει την ίδρυση ενός δεύτερου ελληνικού πανεπιστημίου καθώς μέχρι εκείνη την εποχή η Αθήνα ήταν το μόνο εκπαιδευτικό κέντρο του Ελληνισμού. Η ολοκλήρωση της οργάνωσής του, έλαβε χώρα, μερικά χρόνια αργότερα, με τη δημοσίευση του Οργανισμού του Πανεπιστημίου. Με το άρθρο 7 του Ν. 3108/1954 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετονομάστηκε, μετά από εισήγηση του τότε Πρύτανη Μαρίνου Σιγάλα και απόφαση της Συγκλήτου, σε «Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης». Το πανεπιστήμιο ανήκει στα είκοσι καλύτερα του κόσμου ενώ απέδειξε το υψηλό του επίπεδο όταν στην κατηγορία Κλασική και Αρχαία Ιστορία κατέκτησε την 16η θέση μεταξύ των «άριστων» του κόσμου  το 2020. Το Α.Π.Θ δεν είναι  ένα πανεπιστήμιο που μπορεί κανείς απλά και μόνο να πραγματοποιήσει τις σπουδές και μετέπειτα να αποχωρήσει. Αντιθέτως έχει την δυνατότητα να δικτυωθεί, μέσω ποικίλλων προγραμμάτων που διαθέτει το πανεπιστήμιο, σε ένα τεράστιο επιστημονικό πεδίο διευρύνοντας έτσι τους πνευματικούς του ορίζοντες.

 

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, είναι το δεύτερο και «νεότερο» Πανεπιστήμιο της πόλης της Θεσσαλονίκης, ειδικευμένο στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες. Ιδρύθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με  Προεδρικό Διάταγμα στις 10-4-1990 και είναι η μετεξέλιξη της γνωστής Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, η οποία ιδρυμένη από το 1948, λειτούργησε για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 1957-1958. Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έκλεισε τα 60 χρόνια της λειτουργίας του ως Ίδρυμα. Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει 12.000 και πλέον φοιτητές, με έμφαση στις οικονομικές, διοικητικές και κοινωνικό-πολιτικές επιστήμες. Το Π.Μ. μέσω των γνώσεων που  παρέχει συμβάλλει στη άμεση επαγγελματική  αποκατάσταση ενώ ακόμη δίνει την δυνατότητα να έρθει κανείς σε επαφή με άτομα υψηλού επιστημονικού επιπέδου από όλο τον κόσμο και να πραγματοποιήσει έρευνες μέσα σε διάφορα  επιστημονικά πλαίσια.

 

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που φημίζεται για το υψηλό επίπεδο των πανεπιστημίων της καθώς όχι μόνο φοιτητές από την ίδια την χώρα αλλά και από το εξωτερικό πραγματοποιούν τις σπουδές τους. Συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη την οποία επιλέγουν πολλοί φοιτητές για να περάσουν την φοιτητική τους ζωή διαθέτει πλήθος πανεπιστημίων και ιδρυμάτων  τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα σε διάφορα προγράμματα.Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι δύο πανεπιστήμια που ξεχωρίζουν πανελλαδικά λόγω των πνευματικών εφοδίων που παρέχουν. Το πρώτο μάλιστα είναι ευρέως αναγνωρισμένο λόγω το ότι αποτελεί ένα δραστήριο κέντρο μάθησης βασισμένο σε μια μακρά παράδοση ακαδημαϊκής αριστεία για αυτό και παρουσιάζει υψηλή κατάταξη σε διεθνές επίπεδο.