Τι λάπτοπ να πάρω; Οδηγός αγοράς για να επιλέξεις το καλύτερο Laptop!

 

 

Τι λάπτοπ να πάρω; Αν αποφάσισες να αγοράσεις καινούργιο λάπτοπ, ίσως έχεις μπερδευτεί και αναρωτιέσαι. Και δεν έχεις άδικο, αφού στην αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες μοντέλα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και εσύ θες να είσαι σίγουρος πως θα επιλέξεις το καλύτερο laptop.

Διάβασε τον οδηγό αγοράς λάπτοπ που απαντάει σε ερωτήματα, όπως: Τι λάπτοπ να πάρω; Ποιο είναι το καλύτερο λάπτοπ; Τι να προσέξω πριν την αγορά του;

Τι λάπτοπ να πάρω για αυτονομία;

 

Η απόδοση της μπαταρίας και η αυτονομία θα πρέπει να σε απασχολούν αν η αγορά laptop γίνεται με βασικό κριτήριο την φορητότητα. Δεν παίζει ρόλο μόνο η χωρητικότητα της μπαταρίας σε mAh αλλά και η κατανάλωση ρεύματος του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών, του σκληρού δίσκου και της οθόνης.

Γι’ αυτό, αναζήτησε τις ώρες αυτονομίας που δηλώνει ο κατασκευαστής και επίλεξε ανάλογα. Λάβε υπόψη σου όμως ότι οι μετρήσεις αυτονομίας που κάνουν οι κατασκευαστές, πραγματοποιούνται με τη φωτεινότητα της οθόνης στο 50%. Γενικά, αν μετακινείσαι συνεχώς με το laptop, προτίμησε κάποιο μοντέλο με αυτονομία άνω των 6 ωρών.

 

Επεξεργαστής – τι λάπτοπ να πάρω για επιδόσεις

 

Οι mobile επεξεργαστές είναι αρκετά διαφορετικοί από τους επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται σε DesktopPC . Προτεραιότητα των επεξεργαστών που τοποθετούνται σε Laptops είναι η όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση ρεύματος και η μικρότερη ανάγκη ψύξης. Οι επιδόσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν mobile CPUs με εξαιρετικές επιδόσεις.

Οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής επεξεργαστών, Intel και AMD, παράγουν διαφορετικές σειρές mobile επεξεργαστών, ανάλογα με τη χρήση του Laptop. Για παράδειγμα, οι επεξεργαστές Intel με την κατάληξη “U”, είναι Ultra-low power μοντέλα με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, ενώ αυτοί με την κατάληξη “H” ενσωματώνουν κάρτες γραφικών υψηλής απόδοσης.

Δες εδώ  πως θα ξεχωρίσεις τις σειρές επεξεργαστών Intel. Κάπως αντίστοιχα διακρίνει τα μοντέλα της και η AMD . Γενικά:

       Για gaming laptop, προτίμησε έναν επεξεργαστή επιδόσεων: έναν Intel Core i7 ή AMD Ryzen 7 ή καλύτερο

       Αν θες ένα δυνατό laptop για κάθε χρήση, δες τους επεξεργαστές Intel Core i5 ή AMD Ryzen 5.

       Αν χρειάζεσαι ένα laptop για καθημερινή χρήση με αξιοπρεπείς επιδόσεις, επίλεξε κάποιο με Intel i3 ή AMD Ryzen 3

 

Μνήμη RAM – τι λάπτοπ να πάρω;

 

Επαρκής μνήμη RAM σου επιτρέπει να τρέχεις πολλές εφαρμογές ταυτόχρονά χωρίς καθυστερήσεις. Γενικά, όσο περισσότερη και γρηγορότερη μνήμη έχει ένας υπολογιστής, τόσο το καλύτερο. Ένα laptop με 4GB μνήμης RAM προτείνεται για πολύ βασική χρήση και συναντάται πλέον σε low-end μοντέλα. Αντίθετα, ένα laptop με 8GB μνήμης ανταπεξέρχεται ευκολότερα και σε πιο απαιτητικές εργασίες, ενώ σε ένα gaming laptop θεωρείται το ελάχιστο αποδεκτό μέγεθος αφού μπορείς να βρεις και gaming laptops με 32GB μνήμης.

 

Αν τα οικονομικά σου στο επιτρέπουν επέλεξε ένα laptop με όσο το δυνατό περισσότερη μνήμη γίνεται. Μπορεί να μη τη χρειάζεσαι άμεσα αλλά η αναβάθμιση μνήμης σε πολλά laptops δεν είναι δυνατή ή είναι αρκετά πολύπλοκη σαν διαδικασία.

Μνήμη RAM - Αγορά Laptop

Σκληρός δίσκος ή SSD δίσκος;

 

Σκληρός δίσκος ή SSD δίσκος - Αγορά Laptop

 

Πλέον, οι δίσκοι SSD θεωρούνται δεδομένη επιλογή στα laptops. Είναι θεαματικά ταχύτεροι από τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους HDD, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ενώ είναι πιο αξιόπιστοι και ελαφρύτεροι.

Αν οι ανάγκες σου σε αποθηκευτικό χώρο είναι μεγάλες αλλά δεν θες να θυσιάσεις την ταχύτητα χάρη της χωρητικότητας, στην αγορά υπάρχουν laptops που διαθέτουν 2 δίσκους: Έναν δίσκο SSD, στον οποίο είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα, και έναν δίσκο HDD μεγάλης χωρητικότητας για να αποθηκεύεις φωτογραφίες, video και μεγάλα αρχεία χωρίς να αγχώνεσαι αν τελειώνει ό χώρος.

 

Κάρτα γραφικών – τι λάπτοπ να πάρω για gaming;

Η κάρτα γραφικών (GPU) είναι το υποσύστημα του υπολογιστή που αναλαμβάνει την επεξεργασία και προβολή των γραφικών στην οθόνη του. Η απόδοση της κάρτας γραφικών παίζει μεγάλο ρόλο στα gaming laptops αλλά και σε εφαρμογές που έχουν μεγάλες απαιτήσεις επεξεργασίας γραφικών.

 

 

Στα laptops υπάρχουν δύο τύποι GPU: Οι κάρτες γραφικών που είναι ενσωματωμένες στον επεξεργαστή (Integrated GPUs) και οι αυτόνομες κάρτες γραφικών. Τα integrated GPUs χρησιμοποιούν τη μνήμη RAM του συστήματος και έχουν μέτριες επιδόσεις αλλά καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Οι αυτόνομες κάρτες γραφικών έχουν δική τους μνήμη VRAM και καλύτερες επιδόσεις. Όμως, κοστίζουν περισσότερο και είναι πιο ενεργοβόρες.

 

Αν ψάχνεις ένα καλό gaming laptop ή ένα laptop για AutoCAD και 3d Rendering, τότε σίγουρα χρειάζεσαι μια καλή κάρτα γραφικών. Από την άλλη, ένα Integrated GPU είναι ιδανικό για laptops που προορίζονται για βασική χρήση, σχολείο, πανεπιστήμιο, εφαρμογές γραφείου, αναπαραγωγή video και σερφάρισμα στο internet.Αρα δεν χρειάζεσαι ανεξάρτητη κάρτα γραφικών

Τι λάπτοπ να πάρω για gaming - Κάρτα γραφικών

Συνδεσιμότητα & Εξοπλισμός – τι λάπτοπ να πάρω;

 

τι λάπτοπ να πάρω; Συνδεσιμότητα & εξοπλισμός

Πριν προχωρήσεις στην αγορά laptop, ρίξε μια ματιά αν το μοντέλο που σε ενδιαφέρει διαθέτει χαρακτηριστικά που πιθανόν να χρειάζεσαι:

       Την ύπαρξη Bluetooth για ασύρματη σύνδεση συσκευών όπως mouse, smartphone, ακουστικά και ηχεία.

       Αν το laptop είναι εξοπλισμένο με Webcamera, για Skype meetings και αντίστοιχες εφαρμογές.

       Την ποιότητα ενσωματωμένων ηχείων, αν σε ενδιαφέρει το gaming ή η αναπαραγωγή μουσικής.

       Την ύπαρξη θύρα HDMI, αν θές να συνδέεις το laptop σου με εξωτερική οθόνη, τηλεόραση ή video projector.

       Το πλήθος θυρών USB 3.0 & USB 2.0 για να συνδέεις των εκτυπωτή σου, εξωτερικούς δίσκους και λοιπές συσκευές.

       Card Reader, αν χρησιμοποιείς κάρτες μνήμης

       Δώσε σημασία στον τύπο και την διάταξη του πληκτρολογίου. Αν η δουλειά σου απαιτεί keyboard που να έχει και πλήρες αριθμητικό πληκτρολόγιο ή αν θες να είναι φωτιζόμενο για εργασία σε χώρους με χαμηλό φωτισμό.

       Αν η ασφάλεια δεδομένων είναι σημαντική για εσένα, ψάξε για μοντέλα που διαθέτουν fingerprint scanner

 

 

Συμπέρασμα – τι λάπτοπ να πάρω;

Για να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή λάπτοπ, θα πρέπει προηγουμένως να έχεις ιεραρχήσει τις ανάγκες σου. Αφού απαντήσεις στο ερώτημα “τι λάπτοπ να πάρω” και ορίσεις τον οικονομικό σου προϋπολογισμό, μπορείς να ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς. Μελέτησε με προσοχή τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μοντέλων που καλύπτουν τις ανάγκες σου, βάλε προτεραιότητες και ξεκίνα το ψάξιμο!

 

Σειντι Ζυκα Α2