Γεωμετρικά στερεά

Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες των δύο, θα δουλέψουν στο εργαστήρι υπολογιστών με τη βοήθεια ενός φύλλου εργασίας. Στην επιφάνεια εργασίας των υπολογιστών θα υπάρχει συντόμευση του συγκεκριμένου λογισμικού: http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/8943?locale=el

Οι μαθητές καλούνται να κατασκευάσουν το παζλ της εικόνας με τον παπαγάλο που αποτελείται από τα κομμάτια διάφορων γεωμετρικών σχημάτων: ενός κύβου, δύο κώνων, πέντε κυλίνδρων, μίας σφαίρας, μίας πυραμίδας και δύο ορθογωνίων παραλληλεπιπέδων. Για να το κατασκευάσουν, θα πρέπει να περιστρέψουν και να μετατοπίσουν κατάλληλα τα κομμάτια των γεωμετρικών σχημάτων. Για να μετατοπίσουν ένα κομμάτι, κάνουν πρώτα κλικ στο κομμάτι που θέλουν να μετατοπίσουν και έπειτα το σύρουν στη θέση που θέλουν. Για να το περιστρέψουν, θα κάνουν κλικ στο σημάδι που υπάρχει  πάνω σ’ αυτό.

Δείτε παράδειγμα δημιουργίας του παπαγάλου:

http://photodentro.edu.gr/photodentro/papagalos-geometrika%20sterea_pidx0044560/video/video1.mp4

Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης

Το παρακάτω βίντεο είναι μία παραγωγή του πολεμικού μουσείου Αθηνών με θέμα τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Στο μάθημα της Ιστορίας της Ε΄ τάξης γίνεται συχνή αναφορά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο 7 γίνεται αναφορά στο χτίσιμο των τειχών επί Κωνσταντίνου, ενώ στο κεφάλαιο 9  στην επέκταση των τειχών επί Θεοδοσίου Β΄. Η παρακολούθησή του είναι προτιμότερο να γίνει στο τέλος του 9ου κεφαλαίου, καθώς στο βίντεο φαίνονται τα Θεοδοσιανά τείχη.

Για να έχουμε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα και να υπάρχει διάδραση με το βίντεο και ενεργητικότερη συμμετοχή, μπορούμε να δώσουμε ένα φύλλο εργασίας πριν από την παρακολούθηση, ώστε οι μαθητές/τριες να παρακολουθήσουν το βίντεο εμπρόθετα και να ακολουθήσει διαλογική συζήτηση στην τάξη.

Δείτε το βίντεο:

«Ανοιχτή» και «Εξ αποστάσεως» Εκπαίδευση

Οι έννοιες Ανοιχτή και Εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι ταυτόσημες, αν και θεωρούνται πολλές φορές ως τέτοιες, αφού τις βλέπουμε συνδυασμένες τόσο στη βιβλιογραφία όσο σε εκπαιδευτικά Ιδρύματα που αφορούν την ΕξΑΕ. (π.χ. Open University).

Η έννοια «Ανοιχτή» αναφέρεται στην εκπαιδευτική πολιτική και στρατηγική της ελεύθερης  πρόσβασης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και άρα «ανοίγματος»  στο αγαθό της μόρφωσης ανεξάρτητα από την ηλικία, τον τόπο διαμονής, την κοινωνική προέλευση, το μορφωτικό επίπεδο. Είναι παράλληλα και μια εκπαιδευτική φιλοσοφία που επιτρέπει στον μαθητή να επιλέξει:

  • τον χρόνο
  • τον χώρο
  • τον ρυθμό της μάθησης

Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση

Η έννοια  Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση αναφέρεται σε μια μορφή εκπαίδευσης που παρέχει ένας φορέας, στην οποία υπάρχει φυσική (γεωγραφική) απόσταση εκπαιδευτή –εκπαιδευόμενου, ενώ η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους  διευκολύνεται με τη χρήση έντυπων, μηχανικών και στην εποχή μας κυρίως ηλεκτρονικών μέσων (νέες τεχνολογίες).