Το όνομα του το χωριό μας το έχει πάρει από τον Λαχανά Κωνσταντίνο, Έλληνας αγωνιστής από τη Σάμο (1769-1842) . Ασχολήθηκε στην αρχή με τη ναυτιλία και το εμπόριο. Το 1798 πούλησε το εμπορικό του σκάφος, ενθουσιασμένος από τη Γαλλική Επανάσταση και κατατάχθηκε στο στρατό του Μ. Ναπολέοντα. Πήρε μέρος σαν λοχαγός στην εκστρατεία της Αιγύπτου όπου και διακρίθηκε στη μάχη των Πυραμίδων. Για τη γενναιότητα του αυτή παρασημοφορήθηκε. Επέστρεψε στη Σάμο, όπου πήρε μέρος στις πολιτικές διαμάχες του νησιού και το 1805 αναγκάστηκε να εκπατριστεί και να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου συνάντησε τον Νικοτσάρα και πήρε την υπαρχηγία ενός σώματος κλεφταρματολών. Περικυκλώθηκε μαζί με το σώμα του στο χωρίο της Θεσσαλονίκης Λαχανά από τους Τούρκους. Για να γλιτώσει έσπασε τις αλυσίδες που ένωναν τη γέφυρα και αφού άνοιξε δρόμο έφυγε.

Από τότε η τοποθεσία ονομάστηκε Λαχανάς.

Μετά το θάνατο του Νικοτσάρα και τη διάλυση του Ελληνικών σωμάτων ο Λαχανάς προσλήφθηκε πλοίαρχος του Μπεκήρ Αγά, διοικητή της Θεσσαλονίκης. Το 1819 επέστρεψε στη Σάμο όπου μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία.

Στις 17 Απριλίου 1821 ο Λαχανάς κήρυξε την επανάσταση στη Σάμο και διατήρησε την αρχηγία μέχρι της αφίξεως του Λυκούργου Λογοθέτη. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες φέροντας το βαθμό του χιλιάρχου. Το 1834 αναγκάστηκε για δεύτερη φορά να εκπατριστεί γιατί αντέδρασε στην ανακήρυξη της Σάμου σαν ηγεμονίας, υποτελούς της Τουρκίας.

Πήγε στο Ναύπλιο και από εκεί στη Χαλκίδα. Για τις μεγάλες του υπηρεσίες στον απελευθερωτικό αγώνα, του δόθηκε ο βαθμός του Ταγματάρχη της Εθνοφυλακής.

Υπάρχει και δεύτερη εκδοχή για το όνομα Λαχανάς:

Προέρχεται από την Τουρκική ονομασία Αλλάχ-ανά που σημαίνει η μητέρα του θεού χάρη στην εκκλησία της Αγίας Αννας που βρισκόταν στο Βυζαντινό κάστρο όταν ήρθαν οι Τούρκοι.