Το Αγροτικό Κτηνιατρείο λειτούργησε για πρώτη φορά στις Σάπες το 1960.  Ο ρόλος του ήταν να εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους του Δήμου Σαπών και τις Κοινότητες Αρριανών, Φιλλύρας και Κέχρου, σχεδόν τη μισή περιοχή της Ροδόπης. Ήταν στελεχωμένο με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η στελέχωση αυτή ήταν ανεπαρκής. 

 Η συνεισφορά του Αγροτικού Κτηνιατρείου Σαπών στην κτηνοτροφία της περιοχής δεδομένης της αρκετά ανεπτυγμένης κτηνοτροφίας (πάνω από 8.500 βοοειδή και 140.000 αιγοπρόβατα μόνο στο Δήμο Σαπών) και του παραδοσιακά αγροτικού χαρακτήρα των εν λόγω περιοχών, ήταν πάντα σημαντική και χρήσιμη για την περιοχή μας.  Κατά καιρούς, παρουσιάζονταν κτιριακά προβλήματα και έλλειψη υλικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων, αλλά αντιμετωπίζονταν πάντα με τη φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού. 

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Αγροτικό Κτηνιατρείο είναι:

Η παροχή Κτηνιατρικής περίθαλψης στα άρρωστα ζώα, λήψη μέτρων προστασίας πρόληψης και καταστολής των μεταδοτικών και παρασιτικών νοσημάτων των ζώων.

Ο έλεγχος των προϊόντων ζωικής προέλευσης, η εκτέλεση αστυκτηνιατρικής υπηρεσίας στην περιοχή αρμοδιότητάς του. 

Η συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων και η υποβολή τους στη Διεύθυνση για τα προγράμματα εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου. 

Η ενημέρωση του πληθυσμού για θέματα που σχετίζονται με την  Κτηνιατρική επιστήμη.

Σάπες 1960: Οι εγκαταστάσεις του Αγροτικού Κτηνιατρείου βρίσκονται στο δρόμο προς την Κομοτηνή, λίγα μέτρα μετά το δημοτικό πάρκο.  Η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει το κτίριο του Κτηνιατρείου, όπως ήταν την εποχή του 1960, τότε που πρωτολειτούργησε.  Δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος.  (Η φωτό υπάρχει στο βιβλίο του Χρ. Τσιτσώνη "Αι Σάππαι". 


Σάπες 2015: Το Αγροτικό Κτηνιατρείο, όπως είναι σήμερα. Είναι μία από τις λίγες υπηρεσίες του δημοσίου που δεν καταργήθηκαν, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Οι ανάγκες των χιλιάδων κτηνοτρόφων μιας ολόκληρης επαρχίας είναι τόσο μεγάλες και σημαντικές, που η λειτουργία του είναι απαραίτητη!

Στη συνέχεια παρατίθεται φωτογραφικό υλικό που σχετίζεται με τους ανθρώπους που εργάστηκαν στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Σαπών. Μετά από μια επίσκεψή μου στην υπηρεσία βρήκα ένα αρκετά ενδιαφέρον υλικό, το οποίο μου εμπιστεύτηκε ο κτηνίατρος, φίλος και συντοπίτης μου Νίκος Φραγκάκης, τον οποίο και ευχαριστώ.  Μελλοντικά θα αναρτηθεί και άλλο φωτογραφικό υλικό, ώστε να είναι πληρέστερη η αναφορά μου. Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω μια χρονολογική σειρά, όσο μου είναι δυνατό...

  Ένας από τους κτηνιάτρους που γνωρίζω είναι ο Πασχαλίδης Παναγιώτης, (γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σάπες)), γνωστός στους παλιούς Σαπαίους με το όνομα "Τάκος". Διορίστηκε και υπηρέτησε στο Αγρ. Κτηνιατρείο Σαπών από το 1965 μέχρι τις αρχές του 1979, οπότε και μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Βρίσκομαι σε επαφή προς αναζήτηση κάποιας φωτογραφίας. Ελπίζω σύντομα...


Σάπες 1958: Η οικογένεια Κων/νου Πασχαλίδη. Ο Παναγιώτης (Τάκος) Πασχαλίδης είναι ο πρώτος από αριστερά (όρθιος) με το λευκό πουκάμισο. Τότε πρέπει να ήταν φοιτητής στην Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.  Στο Αγρ. Κτηνιατρείο διορίστηκε το 1965. Αναρτώ αυτή την οικογενειακή φωτογραφία μέχρι να βρω μια πιο κατάλληλη με το θέμα. (αρχείο: Πασχαλίδη Παν.).


Κτηνίατρος Χαλδογερίδης Γιώργος. Υπηρέτησε στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Σαπών από το 1977 μέχρι το 2004. Είναι μόνιμος κάτοικος Σαπών. Επάνω στο άλογο ο Εμμανουηλίδης Μιχάλης. Ήταν στο προσωπικό του κτηνιατρείου από το 1960, δηλαδή από την ίδρυσή του μέχρι το 1996, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Κατάγεται από τις Σάπες και μένει εδώ.


Κτηνίατρος Ανανίας Μάμαλης. Υπηρέτησε στο Αγροτικό Κτηνιατρείο την περίοδο 1983-85.


Κτηνίατρος Νίκος Φραγκάκης. Υπηρέτησε την περίοδο του 1985 και τώρα (2014-15-16) είναι και πάλι ο διευθυντής της υπηρεσίας. Στη φωτογραφία με κάποιον από τους κτηνοτρόφους της υπαίθρου με τη στολή εργασίας.


Κτηνίατρος Παπαδόπουλος Σταύρος, από τους μακροβιότερους στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Σαπών. Υπηρέτησε την περίοδο 1984-2012,  28 ολόκληρα χρόνια!


Κέχρος 24 Μαΐου 1989. Ο Μιχάλης Εμμανουηλίδης σε μια αναμνηστική φωτογραφία με μία ομάδα κτηνοτρόφων του χωριού. Η παρουσία των κτηνιάτρων ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους κατοίκους της περιοχής. Η συμβολή των γιατρών στη δύσκολη δουλειά τους ήταν πολύτιμη στα ορεινά χωριά. Πάντα το ειδικό προσωπικό του Κτηνιατρείου Σαπών με διάθεση φρόντιζε να είναι καλή η υγεία των κοπαδιών τους.  και με τον τρόπο αυτό τα ζωικά προϊόντα της περιοχής να είναι περιζήτητα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας!


Λαφτσής Γιώργος. Υπηρέτησε την περίοδο 1995. Στη φωτογραφία με κτηνοτρόφους της περιοχής του Κέχρου.


Θεοδόσης Μπαλάσης (έχω μια μικρή αμφιβολία για την ορθότητα του επωνύμου). Θα επανέλθω σύντομα για περισσότερες πληροφορίες. Υπηρέτησε την περίοδο του 1998. 


Και μια γυναίκα: Σοφία Προύσαλη. Υπηρέτησε την περίοδο του 2004.


Τζαμίδης Σπύρος: Υπηρέτησε γύρω στα 2005. 


Τζελεπίδης Μάκης, υπηρέτησε την περίοδο του 1996 και δίπλα του ο Εμμανουηλίδης Μιχάλης σε κάποιο από τα χωριά του Κέχρου με έναν από τους ντόπιους κτηνοτρόφους. 


Στον Κέχρο του 1985: Ο Μιχάλης Εμμανουηλίδης εμβολιάζει ένα από τα μοσχαράκια κατοίκου του χωριού.


Ο Χαλδογερίδης Γιώργος την ώρα της δουλειάς του. Ένα ένα περνούν τα πρόβατα κτηνοτρόφου της ορεινής Ροδόπης για να γίνει ο εμβολιασμός όλου του κοπαδιού. Σημαντικό το έργο τους για την υγιεινή των ζώων και ταυτόχρονα την προστασία της υγείας των ανθρώπων.


Πάλι το ίδιο έργο. Εμβολιάζονται τα αιγοπρόβατα άλλου κτηνοτρόφου σε κάποια άλλη περιοχή του Κέχρου. Στη φωτογραφία υπήρχε η σημείωση: "Σακαλής Δημήτριος-Οδηγός". Μέχρι να μάθω περισσότερα δεν αναφέρω ποια είναι τα πρόσωπα.


1985: Στην περιοχή του Κέχρου. Σε κάποια από τις μετακινήσεις των κτηνιάτρων η ομορφιά του τοπίου και η ύπαρξη της γραφικής πέτρινης γέφυρας με την καμάρα, έδωσε την ευκαιρία στο φωτογράφο να καταγράψει με το φακό του το εντυπωσιακό σκηνικό.


Η σελίδα είναι υπό διαμόρφωση... Θα προστεθεί σύντομα και άλλο υλικό, φωτογραφικό και ενημερωτικό.

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com