Σάπες: ο τόπος μας (2)

Διαχειριστής: Γιώργος Κεραμυδάς


Ντεμίρ Αλή 9 Αυγούστου 1962. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού οι κάτοικοι των Σαπών επισκέπτονταν αν όχι καθημερινά, τουλάχιστον κάθε Σαββατοκύριακο την παραλία του Ντεμίρ Αλή. Πολλοί προτιμούσαν τη θάλασσα αυτή γιατί είχε ρηχά νερά σε αντίθεση με αυτή της Αγίας Παρασκευής, όπου τα νερά της ήταν βαθιά κι έπρεπε να γνωρίζουν κολύμπι. Στη φωτογραφία, κυρίως οι γυναίκες ευχαριστιόταν να δροσίζονται στη θάλασσα σχηματίζοντας παρέες και με τη βοήθεια στρωμάτων ή σωσιβίων να συζητούν ή να λένε αστείες ιστορίες για να περνούν την ώρα τους. Στο βάθος διακρίνεται το κεντράκι του Ντεμίρ Αλή, στο οποίο οι λουόμενοι έτρωγαν ή έπιναν κάποιο δροσερό αναψυκτικό. Ίσως να παρατηρήσατε και τις τρεις βάρκες με τα δύο φωτιστικά από ασετυλίνη. Οι βάρκες αυτές ήταν μέρος μιας ομάδας ψαράδικων βαρκών, στις οποίες προηγούνταν ένα μεγαλύτερο καΐκι. Το γρι-γρι είναι ένα μεγάλο δίχτυ, του οποίου μπορούμε να κλείσουμε το κάτω μέρος. Έχει φελλούς στο πάνω μέρος και βαρίδια στο κάτω. Είναι σύστημα αλιείας επιφάνειας. Με το γρι - γρι πιάνονται κυρίως αφρόψαρα. Τα φώτα τα άναβαν τη νύχτα με σκοπό να προσελκύσουν τα ψάρια. Στη φωτογραφία αναγνωρίζω τη Δέσποινα Μαλλέ (αρχείο), ο κύριος και οι δύο μεσαίες κυρίες ήταν συγγενείς της οδοντιάτρου Μαργαρίτας Μαργαρίτου και η τελευταία είναι η Κηπουρού Ελένη, σύζυγος του παντοπώλη Κηπουρού 


Ντεμίρ Αλή και σήμερα παραλία του Άι-Γιώργη. Όσοι γνωρίζουν σήμερα την περιοχή αυτή τους ενημερώνω ότι δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη της εποχής του 1950-60. Σήμερα τα πάντα είναι περιφραγμένα και αδιαπέραστα. Τότε όλα ήταν ελεύθερα και ανοιχτά. Προφανώς με την άδεια του ιδιοκτήτη κάθε νοικοκύρης μπορούσε να στήσει ένα αντίσκηνο ή μια προκάτ κατασκευή, στο χωράφι ή τον ελαιώνα, για να φιλοξενήσει τα μέλη της οικογένειάς του. Θυμάμαι να υπάρχουν αμέτρητες τέτοιες κατασκευές, η μια δίπλα στην άλλη, συνήθως κάτω από κάποιο δέντρο για την εξασφάλιση σκιάς. Ένα ολόκληρο χωριό σχηματιζόταν από ανθρώπους των Σαπών, του Σουφλίου, της Ορεστιάδας, ακόμη και από την Ξάνθη. Στη φωτογραφία μια χαρακτηριστική εικόνα της εποχής γύρω στα 1960 και κάτι. Λευκή σκηνή με σκιάδιο από πάνω, ό,τι πιο σύγχρονο για την εποχή. Από αριστερά είναι ο Σταύρος Σμυρνόπουλος με την κόρη του στην αγκαλιά και δίπλα η γυναίκα του. Δεξιά ο Δημήτρης Σκοπιανός με τη γυναίκα του Στεφανία. Απολαμβάνουν τη θαλασσινή αύρα του Θρακικού Πελάγους με νόστιμους μεζέδες. (Αρχείο φωτογραφίας: Δημήτρης Σκοπιανός).


Επιστροφή στην 1η Σελίδα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ         2ου ΜΕΡΟΥΣ

Ενημέρωση


ΣΑΠΕΣ: Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

-----------------------------

 Η σελίδα αποτελείται πλέον από δύο μέρη.

 Το Α' και Β'.  

 Ο διαχωρισμός έγινε για λειτουργικούς  πρακτικούς!

 Λόγω του μεγάλου όγκου της ύλης  με κείμενο και φωτογραφικό υλικό, στο λογισμικό  δημιουργίας των ιστοσελίδων εμφανίστηκαν    προβλήματα διαχείρησης  μνήμης στην αποθήκευση κάθε νέας προσθήκης!

 Διάλεξα ως λύση την περίπτωση διαίρεσης της ύλης σε 2 μέρη. 

 Η σύνδεση μεταξύ τους θα είναι εύκολη με ανάλογες επιλογές.

 (3/11/2021).

Πατήστε εδώ για να πάτε στο Α' μέρος της ιστοσελίδας!

------------------------------

Σελιδομετρητής

Web Hits

Η ΣΕΛΙΔΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

New Block