Σάπες: ο τόπος μας (2)

Διαχειριστής: Γιώργος Κεραμυδάς

  Όταν έλαβα αυτές τις 3 φωτογραφίες δοκίμασα μια ευχάριστη έκπληξη. Αφορούσε μια δραστηριότητα που δεν έτυχε να ακούσω ποτέ. Κατ' αρχήν να αναφέρω ότι μου τις έστειλε η Φωτεινή Ψαθά, που πριν από χρόνια ζούσε στις Σάπες με την οικογένειά της. Είναι εγγονή της δασκάλας Αλκμήνης Γουναροπούλου Ψαθά. Με τη Φωτεινή ήρθαμε σε επαφή μέσω του face book. Κοινά τα ενδιαφέροντα, λόγω της αγάπης και των αναμνήσεων που έχει με τον τόπο που έζησε παιδί. Μάλιστα η ίδια στο σύντομο βιογραφικό σημείωμά της στο βιβλίο της "Γράφοντας κύκλους" -ποιητική συλλογή- γράφει: "...και μέχρι τα 18 έζησε στις Σάπες-Κομοτηνής". Εγώ, διορθώνω: "Ροδόπης"!

Θεατρική Ομάδα Σαπών. Πρώτες πληροφορίες.

Η θεατρική ομάδα Σαπών ήταν μια αυθόρμητη πρωτοβουλία της συζύγου του Διοικητού αξιωματικού του Τ.Ε. Σαπών. Λεγόταν Καραγιώργου. Το όνομα προς το παρόν άγνωστο! Στην ιδέα συμμετείχαν πολλά πρόσωπα από τις Σάπες, πολλά από τα οποία αποτέλεσαν έκπληξη για μένα... Τα περισσότερα ονόματα θα τα διαβάσετε στην τρίτη φωτογραφία λίγο πιο κάτω...

Τίτλος του έργου: "Ο Άσωτος υιός", μία από τις παραβολές του Ιησού, που έμφανίζεται στο Λουκά 15: 11-32.

Η Παραβολή του Ασώτου Υιού αποτελεί μία από τις παραβολές του Ιησού, που εμφανίζεται στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο. 15:11–32.
Πραγματεύεται την ιστορία ενός πατέρα με δύο γιους. Ο μικρότερος ζητά το μερίδιο της κληρονομιάς του από τον πατέρα του, ο οποίος ικανοποιεί το αίτημά του. Σπαταλά την περιουσία του, καταλήγοντας άστεγος και ρακένδυτος. Αποφασίζει να επιστρέψει σπίτι και σκοπεύει να παρακαλέσει τον πατέρα του να τον δεχτεί ξανά ως υπηρέτη του. Ο πατέρας του, προς έκπληξή του, δεν τον περιφρονεί, αλλά τον υποδέχεται πίσω, διοργανώνοντας, μάλιστα, γιορτή την οποία ο μεγαλύτερος γιος απαξιώνει, ζηλεύοντας.

Όπως βλέπουμε και στις τρεις φωτογραφίες, η αμφίεση των πρωταγωνιστών παραπέμπουν στην εποχή εκείνη με τα γεγονότα που περιγράφει το Ευαγγέλιο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σάπες: Αυτή τη φωτογραφία την προσδιορίζω γύρω στα 1958 με '59. Μου την έστειλε η Φωτεινή Ψαθά, της οποίας ο πατέρας και η μητέρα της, Μίμης και Βάσω Ψαθά, αλλά και η ίδια, βρίσκονται ανάμεσα στα πρόσωπα. Ο μικρός με το μαθητικό καπέλο έχω την εντύπωση πως είναι ο Θόδωρος Ζαμπογιάννης, σήμερα γιατρός στην Ξάνθη. Διοκητής του ΤΕ ο Τχης (ΠΖ) Καρβέλας Θεόδωρος. Για το διοικητή και τη γυναίκα του έχω την πληροφορία ότι έχουν σχέση με τη θεατρική ομάδα που παρουσίασε το 1959 ή '60 το έργο "ο άσωτος υιός", αλλά θα επανέλθω για περισσότερα...


ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

1η. Θεατρική Ομάδα Σαπών: 1960: τίτλος του έργου "Ο άσωτος υιός". Τη σκηνοθεσία είχε η Καραγιώργου, σύζυγος του διοικητού του Τάγματος Εθνοφυλακής Σαπών. Οι πρόβες γινόταν στο οίκημα της υπηρεσίας. Πρόσωπα που αναγνωρίστηκαν: Σαγίρη Ελένη, Ηλίας Αντωνιάδης, Μίμης Ψαθάς, Νίνα Ζαμπογιάννη και Πίνιος Δημήτρης.

2η. Μια ακόμη σκηνή από την ίδια θεατρική παράσταση. Τα πρόσωπα είναι ίδια με την προηγούμενη φωτογραφία.

3η. Η παράσταση τελείωσε και τα πρόσωπα που συμμετείχαν εισπράττουν τα χειροκροτήματα των θεατών. Αρκετά από αυτά αναγνωρίζω. Λευτέρης Κουσίδης, Κούλα Τεφτσίδου, Δημήτρης Πίνιος, Αλέκος Κιρκινέζης, Αρτεμισία Σεραφειμίδου, Νίνα Ζαμπογιάννη, Ηλίας Αντωνιάδης, Μίμης Ψαθάς, Χαρίκλεια Γιουφτσιάδου, Βαγγέλης Χαδόλιας. Ήρθα σε επαφή με τον Τάκη Ζαμπογιάννη, ο οποίος μου είπε ότι συμμετείχε και ο ίδιος, ήταν ο πιο μικρός. Θα επανέλθω με νέες πληροφορίες, όταν προκύψουν...

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ         2ου ΜΕΡΟΥΣ

Ενημέρωση


ΣΑΠΕΣ: Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

-----------------------------

 Η σελίδα αποτελείται πλέον από δύο μέρη.

 Το Α' και Β'.  

 Ο διαχωρισμός έγινε για λειτουργικούς  πρακτικούς!

 Λόγω του μεγάλου όγκου της ύλης  με κείμενο και φωτογραφικό υλικό, στο λογισμικό  δημιουργίας των ιστοσελίδων εμφανίστηκαν    προβλήματα διαχείρησης  μνήμης στην αποθήκευση κάθε νέας προσθήκης!

 Διάλεξα ως λύση την περίπτωση διαίρεσης της ύλης σε 2 μέρη. 

 Η σύνδεση μεταξύ τους θα είναι εύκολη με ανάλογες επιλογές.

 (3/11/2021).

Πατήστε εδώ για να πάτε στο Α' μέρος της ιστοσελίδας!

------------------------------

Σελιδομετρητής

Web Hits

Η ΣΕΛΙΔΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

New Block