Η ΣΕΛΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ

  Ο Κιρκινέζης Ιωάννης [1896/1976] γεννήθηκε στο Σουφλί. Το 1912, ήταν στρατιώτης και έλαβε μέρος στις μάχες του Βαλκανικού Πολέμου καθώς και στους αγώνες για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.  Υπηρέτησε στις τάξεις του στρατού 12 ολόκληρα χρόνια, ως κληρωτός και ως εθελοντής. Σε συγκρούσεις που έγιναν στην περιοχή του Κιλκίς τραυματίστηκε με δύο σοβαρά τραύματα.  Όταν απολύθηκε, με δύο παράσημα, επέστρεψε στο Σουφλί, όπου συνέχισε να εξασκείται στην τέχνη του καροποιού, που εκείνη την εποχή ήταν από τις πιο επικερδείς και σημαντικές!  Παντρεύτηκε τη Βασιλική [1870/1964] - 94 (δεν γνωρίζω το γένος).

  Από φωτογραφίες διαπιστώνεται ότι στις Σάπες εγκαταστάθηκαν γύρω στο 1924. Έκτισε την κατοικία τους σε έναν μέρος που εκείνη την εποχή ήταν χωράφια (στο τρίγωνο της Αγίας Μαρίνας). Όλη εκείνη η περιοχή ήταν ιδιοκτησία ενός Τούρκου τσιφλικά... Στο ισόγειο της κατοικίας εγκατέστησε το εργαστήριό του. Υπάρχει σε  φωτογραφία [1928] πινακίδα που έγραφε: "ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΕΙΟΝ "Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ".  

  Πριν όμως κτίσει την κατοικία του εκεί, λειτούργησε από το 1924, το πρώτο του καροποιείο σε άλλο χώρο που σήμερα δεν υπάρχει κτίσμα. Εκεί, οι παλιοί Σαπαίοι θυμούνται το παντοπωλείο του Πέτρου Κελέση. Λίγο πιο κάτω υπάρχει φωτογραφία.

  Την εποχή εκείνη τα κάρα ήταν τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς. Ήταν δύο ειδών. Αυτά που τα έσυραν τα άλογα και αυτά με τα βόδια. Ο Γιάννης Κιρκινέζης, σε μια συνομιλία που είχαμε παλιότερα με το γιο του Αλέκο, μας είπε ότι κατασκεύαζε και το ξύλινα και τα σιδερένια μέρη του κάρου. Συνήθως υπήρχαν συνεργασίες σιδεράδων με ξυλουργούς (διαβάστε εδώ) . 

  Ο Γιάννης Κιρκινέζης απέκτησε τρία αγόρια. Τον Παναγιώτη (Τάκη), τον Αλέκο και το Βενιζέλο.

  Ο Παναγιώτης [1926-2009] ασχολήθηκε με το εμπόριο ξυλείας. Το εμπορικό του ήταν στο πατρικό οικόπεδο, ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο.    Παντρεύτηκε τη Γαλήνη Μπομποτά. Απέκτησαν δυο παιδιά, το Γιάννη και την Ευαγγελία.  Ο Γιάννης σήμερα είναι διευθυντής Ανάπτυξης της Hill international για τη  νότια Ευρώπη και την κεντρική Ασία, με έδρα την Αθήνα.  Η Ευαγγελία είναι δικηγόρος.

   Ο Αλέκος [1928-2009], συνέχισε το επάγγελμα του πατέρα του. Αρχικά την τέχνη του καροποιού, στη συνέχεια του ξυλουργού και προς το τέλος ασχολήθηκε με το εμπόριο ξυλείας και οικοδομικών υλικών.  Παντρεύτηκε την Παγώνα ......., με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, το Γιάννη και τη Βασιλική. Ο Γιάννης δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πολύ νέος, σε τροχαίο. Η Βασιλική είναι εκπαιδευτικός και ζει στην Κομοτηνή.

  Ο Βενιζέλος, [1933-2021] επέλεξε να ενδυθεί το ιερατικό σχήμα, αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και για μικρό διάστημα ως δάσκαλος στο Δημοτικό του Αρσακείου.  Ως ιερέας έλαβε το όνομα Βασίλειος κι έτσι εμείς τον γνωρίζουμε.  Ιερούργησε για πολλές δεκαετίες στο Ιερό Ναό των Σαπών, αλλά και σε εκκλησίες της Επαρχίας μας. Ως συνταξιούχος ιερέας, συνέχισε το ιερατικό έργο του προκειμένου να συνεισφέρει στην απρόσκοπτη λειτουργία εκκλησιών των οικισμών του Δήμου Σαπών.  Πριν τη χειροτονία του παντρεύτηκε την Ξανθή Πέτρογλου, με την οποία απέκτησε δυο κορίτσια, τη Βασιλική και τη Νικολέτα.   

Μέλη της οικογένειας που έφυγαν από τη ζωή!

Κιρκινέζη Παγώνα 1934/2002 - 68
Κιρκινέζης Αλέξανδρος 1928/2009 - 81
Κιρκινέζης Ιωάννης 1896/1976 - 80
Κιρκινέζη Βασιλική 1870/1964 - 94
Κιρκινέζης Ιωάννης 1963/1986 - 23
Κιρκινέζης Παναγιώτης 1926/2009 - 83
Κιρκινέζη Γαλήνη: 1928/2020 - 92
π.Κιρκινέζης Βασίλειος: 1933/2021-88

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΑΠΟΙΑ  ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

   Σημειώνω κάποια ιστορικά στοιχεία, προκειμένου να αντιληφθούμε το κλίμα της εποχής, όπου ο Ιωάννης Κιρκινέζης υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο στρατό και συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους! Από το καλοκαίρι του 1912 ο κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης στα Βαλκάνια φαίνονταν κάτι παραπάνω από υπαρκτός, ιδιαίτερα από μέρους της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, που είχαν συνάψει ήδη συμφωνία κοινής επιθέσεως εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος είχε υπολογίσει την έναρξη του πολέμου την άνοιξη του 1913, έβλεπε όμως το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά. Επιχείρησε να ολοκληρώσει το πλέγμα των βαλκανικών συμμαχιών της Ελλάδας, συνάπτοντας συμφωνίες από κοινού επίθεσης με Σερβία, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο. Η συμφωνίες αυτές υπογράφτηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου 1912. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


O κεντρικός δρόμος της αγοράς το 1960. Και για να προσανατολιστείτε σας ενημερώνω πως το τοιχάκι αριστερά ακόμη σώζεται. Είναι η αυλή και η κατοικία του Σταύρου Αγγελίδη. Ακριβώς στο κέντρο της φωτογραφίας βλέπετε ένα μαγαζί. Το 1960, ήταν παντοπωλείο και μανάβικο του Πέτρου Κελέση. Το 1924, εκεί είχε το καροποιείο του ο Γιάννης Κιρκινέζης.

    

Το 1924 εγκαταστάθηκε στις Σάπες. Το πρώτο διάστημα το εργαστήριό του ήταν σε ένα μέρος που σήμερα είναι δημοτικό μέρος με 2-3 παγκάκια, αλλά για πολλά χρόνια εμείς το ξέραμε ως το παντοπωλείο του Πέτρου Κελέση. (Ακριβώς απέναντι από το λαμαρινάδικο του Ντελή Αμέτ).  Λίγο αργότερα αγόρασε ένα οικόπεδο, αρκετά μεγάλο τότε απέναντι ακριβώς από το Δημαρχείο. Τότε όλα εκεί τριγύρω ήταν χωράφια. Δεν υπήρχε ούτε το δημοτικό μέγαρο. Εδώ σ' αυτό το μέρος έχτισε ένα διώροφο οίκημα. Κάτω ήταν το καροποιείο και επάνω η κατοικία.  Αργότερα, μετά από τροποποιήσεις σχεδίων του Δήμου, ο χώρος περιορίστηκε αρκετά, Γύρω στα 1950, παραχώρησε ένα αρκετά μεγάλο μέρος για να χτιστεί η Αγία Μαρίνα, με προσωρινό δήμαρχο τον Εισαγγελέα Παν.  Παναγιωτόπουλο 

Φωτογραφία: Σάπες 1947. Η κατοικία του Γιάννη Κιρκινέζη. Κάτω ήταν το καροποιείο. (αρχείο φωτό: Κώστας Βραδέλης).-

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Σάπες γύρω στα 1927. Κάθονται ο Ιωάννης Κιρκινέζης με τη γυναίκα του Βασιλική, που  φοράει θρακιώτικη παραδοσιακή στολή.  Πίσω τους όρθιος, ο αδερφός του Νίκος.  (Αρχείο Γαλήνης Κιρκινέζη).

Πρωτομαγιά στις Σάπες, το 1927. Τη φωτογραφία αυτή την έλαβα από το φίλο μου Σταύρο Παγώνη, του οποίου ο πατέρας είναι ανάμεσα στα πρόσωπα. Τη διάλεξα για να την προσθέσω στη σελίδα λόγω της παρουσίας του Γιάννη Κιρκινέζη (1ος από αριστερά) που κρατάει στην αγκαλιά του τον μόλις ενός έτους γιο του Παναγιώτη (Τάκη). Δίπλα του η γυναίκα του Βασιλική. Πίσω της είναι ο Κων/νος Αγγελίδης. Υποθέτω πώς οι περισσότεροι της παρέας ήταν επαγγελματίες, τουλάχιστον για όσους έχω εντοπίσει. Να σημειώσω δε και την ύπαρξη του γραμμόφωνου για την διασκέδασή τους.


Σάπες γύρω στα 1928 - '29. Μοναδική φωτογραφία που την έχω από το αρχείο του Σταύρου Αγγελίδη. Είναι το σιδηρουργείο του Γιάννη Κιρκινέζη, ο οποίος κρατάει στην αγκαλιά του το μικρό του γιο Τάκη (Παναγιώτη) και πίσω του η κυρά Βασιλική, με τη θρακιώτικη φορεσιά. Η πινακίδα του εργαστηρίου γράφει: "ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΕΙΟΝ Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ" ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΙΡΚΙΝΕΖΗΣ. Δίπλα του ο Κων/νος Αγγελίδης που είχε ξυλουργείο.  Πίσω αριστερά ο Αλέξανδρος Αγγελίδης, πατέρας του φίλου μου Σταύρου και Σάκη...


Σάπες, γύρω στα 1950. Δεν έχω εντοπίσει ακριβώς το μέρος. Παρέα που ξεκουράζεται και συζητά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ο Γιάννης Κιρκινέζης κρατάει μια εφημερίδα και ενημερώνει την παρέα του για την επικαιρότητα. Πίσω του ο Θανάσης Καραθανάσης και δίπλα του ο Ηλίας Μπομποτάς, ο μελλοντικός συμπέθερος του Γιάννη. Χωρίς να είμαι βέβαιος, ο άνθρωπος αριστερά πρέπει να είναι ο Δημ. Παπαδημητρίου. Είχε εμπορικό με γεωργικά φάρμακα και εργαλεία. Το κορίτσι με το γλυφιτζούρι δεν το αναγνωρίζω, ούτε τα υπόλοιπα πρόσωπα. 


Σάπες, πριν από το 1960. Ο Γιάννης Κιρκινέζης  στην αυλή του σπιτιού του ταιζει τις δεκάδες κότες του. Φαίνεται η αγάπη που του έχουν αφού δε διστάζουν να ανεβαίνουν πάνω του. Οι κότες ήταν αρκετά χρήσιμες αφού έδιναν το κρέας και τα αυγά τους. Γνωρίζω αρκετούς που σήμερα, μετά από 50 και πλέον χρόνια, άρχισαν να εκτρέφουν κότες για να έχουν τα αυγουλάκια τους. Λέτε να γυρίζουμε πίσω στα χρόνια εκείνα;  (Αρχείο Γαλήνης Κιρκινέζη).


Σάπες πριν το 1960. Από την παρέα, οι περισσότεροι ήταν επαγγελματίες και φίλοι. Εδώ είναι ανεβασμένοι στο κυκλικό τοιχάκι του πλάτανου για να παρακολουθήσουν καλύτερα την παρέλαση. Το μέρος αυτό το γνωρίζω καλά, γιατί εδώ μεγάλωσα. Πίσω είναι το παντοπωλείο του πατέρα μου. (Αρχείο Γαλήνης Κιρκινέζη).


Δημοτικό Σχολείο Σαπών το 1934. Οι δυο δάσκαλοι είναι ο Τριανταφυλλίδης και η Βενετία Γουναροπούλου. Κάπου ανάμεσα στα παιδιά υπάρχει και ο Παναγιώτης Κιρκινέζης, που τότε ήταν 9 χρόνων!  (Αρχείο Γαλήνης Κιρκινέζη).


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΙΡΚΙΝΕΖΗΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

ΑΛΕΚΟΣ ΚΙΡΚΙΝΕΖΗΣ

Πάτερ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΡΚΙΝΕΖΗΣ

ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΗΝΗ ΜΠΟΜΠΟΤΑ

----------------------------

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ  ....ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...


Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com