Ο πάτερ Βασίλειος Κιρκινέζης το 1962 χειροτονήθηκε Διάκος.

  Το 1963 χειροτονήθηκε ιερέας από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Τιμόθεο.

  Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Υπήρχε κανονισμός της Σχολής που έπρεπε να παραμείνουν για τρεις μήνες στο Άγιο Όρος, όπου διδάχτηκαν εσώκλειστοι τη Βυζαντινή Μουσική, μελέτη Ιερών Ιστορικών Κειμένων του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, κείμενα Ευαγγελιστών και της Αγίας Γραφής.  Τα σπάνια αυτά πονήματα, φυλάγονται στο Μουσείο του Αγίου Όρους.  Κατά τα λεγόμενα του πάτερ Βασιλείου, όσοι δεν άντεχαν το μοναχικό βίο, δεν θα έπαιρναν το ¨Ευ λόγω". Ήταν Πτυχίο Πρακτικής!

    ΑΛΛΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

   Ο Βενιζέλος Κιρκινέζης (το πατρικό του όνομα), [1933-2021] επέλεξε να ενδυθεί το ιερατικό σχήμα, αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και για μικρό διάστημα ως δάσκαλος στο Δημοτικό του Αρσακείου. Ως ιερέας έλαβε το όνομα Βασίλειος κι έτσι εμείς τον γνωρίζουμε. Ιερούργησε για πολλές δεκαετίες στο Ιερό Ναό των Σαπών, αλλά και σε εκκλησίες της Επαρχίας μας. Ως συνταξιούχος ιερέας, συνέχισε το ιερατικό έργο του προκειμένου να συνεισφέρει στην απρόσκοπτη λειτουργία εκκλησιών των οικισμών του Δήμου Σαπών. Πριν τη χειροτονία του παντρεύτηκε την Ξανθή Πέτρογλου, με την οποία απέκτησε δυο κορίτσια, τη Βασιλική και τη Νικολέτα.

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Σάπες 1948: Από τον προσκοπισμό. Η πρώτη είναι το Μάρτιο 1948 και η δεύτερη τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.  Η ζωή των νέων ανθρώπων ήταν τότε συνυφασμένη με τον προσκοπισμό  και τις αρχές της ομαδικότητας και αλληλεγγύης. Ήταν τα πρώτα μαθήματα ζωής !


Σάπες 1950 στην είσοδο του πατρικού του σπιτιού, ο μαθητής Γυμνασίου ή Σχολαρχείου, Βενιζέλος Κιρκινέζης με δυο συγγενικά του πρόσωπα...


1951 Παρέα φίλων ίσως σε κάποιο πανηγύρι. Από αριστερά ο Θανάσης Σκορδά με το μαθητικό πηλίκιο, ο Κώστας Κρυστάλλης,  ο Νίκος Τσιαντούκας και ο Βενιζέλος Κιρκινέζης. 


Σάπες 1951: Στο παλιό κρυονέρι. Υποθέτω ότι η παρέα των φίλων, την ημέρα της Πρωτομαγιάς, διασκεδάζει στο Κρυονέρι. Ήταν μια τοποθεσία στους πρόποδες του πευκόφυτου δάσους νότια του σημερινού Γυμνασίου, που τότε δεν υπήρχε. Κρυονέρι το λέγαμε, γιατί όλο το χρόνο, ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού ανάβλυζε μέσα από τη γη, δροσερό νερό. Η ύπαρξη του νερού προσέλκυε τις παρέες να γλεντήσουν εκεί κοντά.  Στην παρέα βλέπουμε τους: (όρθιοι) Λάκη Πετμεζά, Παναγιώτη Τραμπίδη, Γιώργο Ψαθά. (κάτω) Θανάση Βαλασιάδη, Θόδωρο Γιόγκατζη, Βενιζέλο Κιρκινέζη και Κώστα Κρυστάλλη. (οι δύο δεν αναγνωρίστηκαν).  Να αναφέρουμε δε και την ύπαρξη του γραμμόφωνου, που ήταν τότε η πιο σύγχρονη τεχνολογία αναπαραγωγής ήχου. Εντυπωσιακή δε και η εμφάνιση των τεράστιων δίσκων βινυλίου!


1952 Στην είσοδο του ολοκαίνουριου δημοτικού κήπου. Βλέπετε πίσω να υπάρχουν τα νέα δέντρα που μόλις φυτεύτηκαν!  Η παρέα των φίλων αποτελείται από τους: Θόδωρο Γιόγκατζη, Δημήτρη Λυμπέρη, Βενιζέλο Κιρκινέζη και Γιώργο Ψαθά. (αρχείο Βασ. Κιρκινέζη).


Σάπες 1954, μπροστά από το νεότευκτο Δημαρχείο, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το Δεκέμβριο του 1953, δηλαδή λίγους μήνες πριν!  Στην παρέα ο Δημήτρης Πίνιος και ο Βενιζέλος Κιρκινέζης.


Διδυμότειχο 23/7/1956... Ο  Βενιζέλος Κιρκινέζης σε μια αναμνηστική φωτογραφία στο τέμενος του Βαγαζήτ. Την εποχή εκείνη υπηρετούσε ως στρατιώτης τη θητεία του. 


Σάπες 1963:  Λίγο πριν ακολουθήσει το δρόμο της ιεροσύνης, ο Βενιζέλος παντρεύται με την Ξανθή Πέτρογλου. Πολλά γνωστά πρόσωπα στην οικογενειακή φωτογραφία. Πίσω οι γονείς του και άλλα συγγενικά πρόσωπα . Μπροστά ο μικρός Γιάννης Κιρκινέζης και ο Κρυστάλλης Κώστας. Ο ιερέας πάτερ Νικόλαος Γρηγορόπουλος και ο ψάλτης Μπομποτάς Ηλίας, πατέρας της Γαλήνης Κιρκινέζη (δεξιά).


Αρσάκειο 1963:  Τότε ο Βενιζέλος, πριν τη χειροτονία του εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα ως δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Αρσακείου, από όπου και η φωτογραφία, στην οποία οι μαθητές, πίσω από το σχολείο γίνεται δενδροφύτευση. Η υπαρξη τάφου δεν πρέπει να μας  παραξενέψει γιατί στον ίδιο χώρο υπήρχε η παλιά ξύλινη εκκλησία. Την εποχή εκείνη τους ιερείς που έφευγαν από τη ζωή τους έθαβαν πίσω από την εκκλησία...


Σάπες: 1972 και βαπτίζεται ο δούλος του Θεού Αδάμ (Καραγκιοζίδης), αδερφός της Παρθένας, σήμερα Λεοντιάδου, η οποία και μου έστειλε από τη Γερμανία την όμορφη φωτογραφία!


Το Πτυχίο του Ανωτέρου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο έλαβε ο τότε σπουδαστής Κιρκινέζης Βενιζέλος του Ιωάννη, το 1959. Πιο κάτω και οι βαθμοί προόδου του. Σημαντικό ενθύμιο για την οικογένειά του!

  

(H σελίδα είναι υπό διαμόρφωση).

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com