[ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ]...

     Ο Καλογιάννης Ευσταθόπουλος, το 1922 ήρθε με τη γυναίκα του Ελένη πρόσφυγας από την Πέτρα της Ανατολικής Θράκης. Μαζί με άλλους συγγενείς και συγχωριανούς διάλεξαν τον τόπο μας να στήσουν το νέο τους νοικοκυριό. Ασχολήθηκε  βασικά με τη γεωργία. Ήταν δουλευτάρης άνθρωπος. Εγώ τον θυμάμαι σε μεγάλη ηλικία να έχει καφενείο κοντά στην περιοχή του τσαρσί τζαμιού, εκεί που βρισκόταν παλιά τα σιδεράδικα. Σήμερα όλα εκείνα τα κτίσματα έχουν γκρεμιστεί. 

   Η Λαφίνα, ήταν η κόρη της οικογένειας, η οποία το 1963, δημιούργησε νέα οικογένεια με το Δημητριάδη Τάκη. Απέκτησαν δυο παιδιά, την Ελένη και το Μηνά.  Η βασική απασχόληση του Τάκη ήταν οδηγός σε ταχί.  Η Λαφίνα ήταν ένα πρόσωπο απόλυτα κοινωνικό. Για πολλά χρόνια, ακόμη και τώρα, συμμετείχε στη διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων όπως τα καρναβάλια και τη γυναικοκρατία. 

  Από τη  Λαφίνα Δημητριάδου, πήρα πολλές και σημαντικές φωτογραφίες. Φωτογραφίες που δείχνουν χαρακτηριστικά μέρη των Σαπών, αλλά και εικόνες από εκδηλώσεις, γιορτές και παραδοσιακά έθιμα. Πολλές από τις φωτογραφίες αυτές τις έχω ήδη δημοσιεύσει μοιρασμένες σε ανάλογα θέματα.  


Σάπες 1953:  Από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1953 και μάλιστα μπροστά στο παντοπωλείο του πατέρα μου που για πολλά χρόνια ήταν και το σπίτι μας στο πίσω μέρος.  Είναι η ώρα της παρέλασης που ακόμη δεν έχει αρχίσει και ο φωτογράφος Ανέστης Χαρισιάδης αποτυπώνει  με το φακό του μια ομάδα συντοπιτών και μας δίνει τη δυνατότητα σήμερα να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε κάποια πρόσωπα. Ο πρώτος που θα αναφέρω είναι ο Καλογιάννης Ευσταθόπουλος, στο όνομα του οποίου αφιερώνω την παρούσα σελίδα. Είναι ο τρίτος, μετά τους υπενομωτάρχες της Χωροφυλακής.  Δίπλα του, με τα γυαλιά ο Θανάσης Καραθανάσης και από την άλλη ο Φώτης Φωτακάκης.  Άλλα πρόσωπα που αναγνωρίζω από αριστερά οι: Γιώργος Δημόπουλος,  Νεραντζής Μαλλίδης,  Λ. Κουσίδης, Ξ. Βασιλειάδης.  (αρχείο Λαφίνας Δημητριάδη).


Σάπες 17/11/1963. Η φωτογραφία είναι από μια παρέα φίλων στο καφενείο του Καλογιάννη, που βρισκόταν στη γειτονιά με τα σιδεράδικα, όπως βλέπουμε και πίσω.  Από τα πρόσωπα αναγνώρισα το Χαράλαμπο Σαμαρά (3ος από αριστερά) και Γιώργο Μπεκιαρίδη (1ος από δεξιά). (Αρχείο Γιώργου Ψωμιάδη).

Φωτογραφίες της Λαφίνας Δημητριάδου

Σάπες 1948: Στο παλιό πάρκο φωτογραφία της Λαφίνας Ευσταθοπούλου Δημητριάδου.  Επάνω η Μπεκιαρίδου Μαρίκα με την Τραμπίδου Θεοδώρα, αδερφή του Παναγιώτη. Μεσαία σειρά: Μιλτσιάδου Χρ. Μπεκιαρίδου Χρυσή και Ελένη Ευσταθοπούλου, μητέρα της Λαφίνας. Κάτω σειρά: Μιλτσιάδου Κατίνα και Τασούλα Κοζίδου. Η μικρούλα είναι η Λίτσα Μπεκιαρίδου.


Σάπες: 1948 στα αλώνια την ώρα του αλωνισμού από την πατόζα του Αγγελίδη. Με την πετσέτα ο πατέρας της Λαφίνας.


Σάπες: 1950. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σιτάρι που βρίσκεται μπροστά από την παρέα. Ήταν το λεγόμενο "σκληρό". Κάτι πρωτοποριακό για την εποχή. Από τα πρόσωπα γνωστά είναι οι: Χρήστος Ασημακόπουλος, Αθανάσιος Τζανίδης (επάνω) και ο Καλογιάννης με την πετσέτα,(κάτω).  (Αρχείο Λαφίνας). 


Στο παλιό Ηρώο, το1950. Μια από τις φωτογραφίες που μου αρέσουν. Δείχνει καθαρά το προσωρινό ηρώο και στο βάθος ένα τμήμα των σπιτιών που υπήρχαν την εποχή του 1950. Το λευκό διώροφο κτίριο (περίπου στο μέσον της φωτογραφίας), ήταν το Γυμνάσιο Σαπών που αργότερα χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της φιλαρμονικής. Σήμερα εκεί υπάρχει το Πολύκεντρο του Δήμου. Από τα κορίτσια της παρέας αναγνωρίζω τη Σταυρούλα Γιουφτσιάδου, (1η),  και τη Λαφίνα Ευσταθοπούλου(3η).


1952: Η Λαφίνα καταθέτει στεφάνι στο ηρώο των Σαπών ως εκπρόσωπος του Σ.Ε.Οδηγών. Πρόκειται για το 2ο προσωρινό ηρώο που υπήρχε ανάμεσα στην εκκλησία και το δημοτικό σχολείο. Δεξιά ο άνθρωπος με το χαρτί στο χέρι ήταν ο Θ. Έξαρχος, υπάλληλος του Δήμου Σαπών και κήρυκας των μηνυμάτων του Δήμου. Δηλαδή, όταν ο Δήμος έθελε να γνωστοποιήσει μια ανακοίνωση στους δημότες, αυτός πήγαινε σε 2-3 σημεία της πόλης και τα διάβαζε όσο πιο δυνατά μπορούσε. Οι Σαπαίοι πήγαιναν  κοντά  για να ακούσουν την ανακοίνωση. Άλλα πρόσωπα που μπόρεσα να αναγνωρίσω είναι η Σταματία με το γιο της Τάσο Καραθανάση και το Γρηγόρη Χαριτόπουλο.


1953: Το καρναβάλι ήταν πάντα μια γιορτή χαράς για τους πολίτες των Σαπών. Σ' αυτό συμμετείχαν αυθόρμητα άνδρες και γυναίκες. Εδώ, η παρέα της Λαφίνας με τις αυτοδημιούργητες καρναβαλικές στολές.


Όμορφη φωτογραφία μιας παρέα γυναικών και κοριτσιών σε μια πρωτομαγιάτικη γιορτή στο "Δενδράκι". Αναγνωρίζω τη Λαφίνα Ευσταθοπούλου, Μαρίκα Τενούδη, Μαργαρίτα Ουρεϊλίδου, Χρυσούλα Παπαϊωάννου, Αφροδίτη, Ολυμπία Τσαβδάρη, Καλλιόπη Μαλέ. Τα μικρά παιδιά δεν τα γνωρίζω, αλλά θα επανέλθω.


Περίπου στα 1963 με το ταξί του Χαρ. Μαλλίδη, από τους πρώτους ιδιοκτήτες ταξί στις Σάπες, κάπου στο Καρανίκ Ντερέ η παρέα της Λαφίνας. Γνωστά πρόσωπα: Χρυσούλα Χαρισιάδου, Λαφίνα, Θόδωρος και Θανάσης Βαλασιάδης.


1963-64 - Μια παρέα φίλων και συγγενών περνούν ευχάριστες στιγμές για συζήτηση, συντροφιά με τη ρετσίνα Μαλαματίνα, που ακόμη και σήμερα υπάρχει και μας δροσίζει. Στην παρέα από αριστερά ο Γεράσιμος Κενανίδης (σήμερα κάτοικος Κομοτηνής) και ο αδερφός του Γιάννης. Ο Δημητριάδης Τάκης, ταξιτζής τότε, ο Γιάννης Τζανίδης, ο Παρασκευάς Ταμουρίδης και ο τελευταίος Παπατζίκος στο όνομα, υπάλληλος του Δασαρχείου. Τη φωτογραφία μου έδωσε η Λαφίνα Δημητριάδου


 Γύρω στα 1955, η Κοινωνική Πρόνοια, λειτούργησε σε πολλές επαρχιακές πόλεις τις λεγόμενες Οικοκυρικές Σχολές. Οι σχολές αυτές ήταν συνήθως διάρκειας ενός έτους. Στη φωτογραφία νέες κοπέλες των Σαπών με τη δασκάλα τους, τη Θωμαή Καραμανλή, σε κάποιο από τα μαθήματα την ώρα της διδασκαλίας. Τα μαθήματα που διδάσκονταν είχαν σχέση με την εκμάθηση κοπτικής, ραπτικής, μεγειρικής και την κονσερβοποίηση λαχανικών. Τη φωτογραφία μου έδωσε η κ. Λαφίνα Δημητριάδη.


Σάπες 1957 - Το 1957 πέρασε από τις Σάπες ο "Εθνάρχης" Κ. Καραμανλής. (τότε δεν ήταν ακόμη Εθνάρχης). Τον υποδέχτηκαν στις Σάπες με οργανωτή το Δήμο Σαπών, τα πιο όμορφα κορίτσια της εποχής, ντυμένα με εθνικές ενδυμασίες. Μπορείτε να συγκρίνετε την τωρινή εποχή με την τότε. Εγώ λέω απλά: "Αλλες εποχές, άλλα ήθη". Από αριστερά βλέπουμε τις: Ματούλα Ζαμπογιάννη, Κούλα Γκαϊντατζή, Αρτεμις Μπακιρτζή, Αγγέλα Μπεκιαρίδου, Ελένη Καλογιαννίδου, Μαίρη Πίνιου, Αννα Κολάκη, Κίτσα Κοτσάμπαση, Γεωργία Γκαιντατζή, Σεβαστούλα Κωνσταντινίδου. Κάτω: Ελένη Σαγίρη, Νίτσα Πάπου, Αμαλία Σαμαρά, Λαφίνα Ευσταθοπούλου, η οποία και μου έδωσε τη φωτογραφία. [τα ονόματα είναι τα πατρικά]


 Η φωτογραφία  είναι γύρω στα 1970. Δεν ήταν συνηθισμένο θέαμα ένας τεράστιος κάπρος, που το μέγεθός του να είναι μεγαλύτερο από του ανθρώπου! Για το λόγο αυτό ο κάθε περαστικός δε χάνει την ευκαιρία να περιεργαστεί το εντυπωσιακό αγριογούρουνο, έστω και σκοτωμένο. Η παρουσία του φωτογράφου δίνει την ευκαιρία για μια αναμνηστική φωτογραφία. Είναι στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το ξύλινο περίπτερο (γραφείο) των οδηγών ταξί.  Από αριστερά: Δημητριάδης Δημ. όδηγός ΤΑΧΙ, Θανάσης Κιουπτσής, συνταξιούχος αγγειοπλάστης, Βύρωνας φωτιάδης, ζαχαροπλάστης, Γ. Κελέσης, κάτοικος Γερμανίας, παλιός ποδοσφαιριστής της Ελπίδας, Θανάσης Πορτοκάλογλου: οδηγός ΤΑΧΙ, Χαρ. Κώνστας(Λαλάκος), οδηγός ΤΑΧΙ, Αλ. Σταυρίδης: συνταξ. εργολάβος, Κ. Αγγελίδης: συνταξ. επαγγελματίας, Ρετζέπ. (τη φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Δημητριάδη Τάκη)


Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com