Η καταγωγή της οικογένειας έχει τις ρίζες της στον Πόντο και συγκεκριμένα στην Κεΐλικα Κολωνίας. Είναι ο τόπος στον οποίο ζούσαν οι περισσότεροι κάτοικοι των Κασσιτερών.

 Το αρχαιότερο πρόσωπο που είναι γνωστό στους απογόνους, είναι ο Ηλίας Βασιλειάδης (1888-1977). Ήταν παντρεμένος με τη Μινοδώρα το γένος Ιορδανίδου (1881-1979)), που ήταν από το ίδιο χωριό. Το 1912 απέκτησαν το πρώτο παιδί τους, τον Άγγελο. Μετά από κάποιο διάστημα ο Ηλίας, άφησε την οικογένειά του κι έφυγε στην Κωνσταντινούπολη για να δουλέψει. Οι συνθήκες, την εποχή εκείνη ήταν ιδιαίτερα σκληρές κι ακόμη χειρότερα για τους Έλληνες. Δεν φοβόταν να κάνει τις πιο δύσκολες δουλειές! Κατά διαστήματα επισκεπτόταν την οικογένειά του για να τους δει και να βοηθήσει οικονομικά. Μεσολάβησε η δραματική Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. ολόκληρος ο ελληνισμός κάτω από δύσκολες συνθήκες εγκατέλειψε τις εστίες του και με ό,τι μπορούσε να κρατήσει στα χέρια του πήρε το δρόμο για την Ελλάδα!

  Εκείνο το διάστημα ο Ηλίας, γύρισε στο χωριό του αλλά το βρήκε άδειο! Δεν είχε μάθει τίποτα για τους συχωριανούς του και την οικογένειά του, οι οποίοι έφυγαν, γύρω στα 1924. Μετά από αρκετό κόπο κατάφερε να μάθει ότι οι δικοί του έφυγαν με καράβι για την Ελλάδα και παρέα με κάποιον φίλο του συμπατριώτη, με το τρένο κατάφεραν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Αναζήτησε τους δικούς του και πετυχε να τους συναντήσει.

 Ο τελικός προορισμός ήταν ο οικισμός των Κασσιτερών. Διάλεξαν τον τόπο αυτό γιατί μορφολογικά έμοιαζε με την πατρίδα τους. Στις Κασσιτερές απέκτησε άλλα τέσσερα παιδιά, τον Κυριάκο, τη Μαρία με τη δίδυμη αδερφή της που την αποκαλούσαν Κουτσούκα, αλλά κανείς δεν θυμάται το πραγματικό της όνομα και το Γαβριήλ.  Η (Κουτσούκα) σε ηλικία 12 ετών από ένα ασυνήθιστο ατύχημα έχασε τη ζωή της. 

  Το 1947, εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, όλοι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και ήρθαν για εγκατάσταση στις Σάπες. Εκεί σε λίγα χρόνια έκτισαν καινούρια σπίτια και συνέχισαν τη ζωή τους.

Τα επόμενα χρόνια τα 4 παιδιά του έκαναν δικές τους οικογένειες.

Ο Άγγελος (1912-1995) παντρεύτηκε τη Σοφία Βοσνίδου. Έζησαν στις Σάπες. Απέκτησαν δυο παιδιά, το Γρηγόρη και το Θωμά. Και οι δυο εργάστηκαν στη Γερμανία. Στο τέλος της ζωής τους επέστρεψαν στην Ελλάδα, ο πρώτος στη Δράμα και ο δεύτερος στις Σάπες.

Ο Κυριάκος (1926-1992) παντρεύτηκε τη Νίκη Παυλίδου κι έζησαν στις Σάπες. Απέκτησαν δυο παιδιά, το Γιώργο και τον Ηλία, οι οποίοι ζουν στον Πειραιά.

Η Μαρία, παντρεύτηκε το Γιώργο Αθανασιάδη κι έζησαν στη Γαλήνη Τοξοτών Ξάνθης. Απέκτησαν δυο παιδιά, την Αμαλία (+2020) και τη Θεοδώρα.

Ο Γαβριήλ (1931-2018) παντρεύτηκε τη Χρυσάνθη Πετρίδου κι έζησαν στις Σάπες. Απέκτησαν τρία παιδιά, τη Μάρθα, (Σάπες), τη Θεοδώρα (Αριδαία) και τον Ηλία (Κατερίνη).

  Σύντομα θα προστεθούν και άλλα στοιχεία με φωτογραφικό υλικό.

Ευχαριστώ τον Ηλία Βασιλειάδη και τη Μάγδα Βασιλειάδου-Αγγελίδου, για τη βοήθειά τους.  [Πρώτη ανάρτηση: 9/9/2020]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


Κασσιτερά, γύρω στα 1929. Μοναδικής και σπάνιας αξίας οικογειακό κειμήλιο αποτελεί αυτή η φωτογραφία. Πρόκειται για ολόκληρη την οικογένεια του Ηλία Βασιλειάδη, από την Κεΐλικα του Πόντου!  Καθιστοί: ο Ηλίας με την τραγιάσκα, δίπλα του η γυναίκα του Μινοδώρα. Πίσω τους όρθιος ο μεγάλος γιος τους Άγγελος, ο οποίος γεννήθηκε στην Κεΐλικα, αριστερά το αγόρι ο Κυριάκος. Τα δυο κοριτσάκια ήταν δίδυμα, η Μαρία και η ¨Κουτσούκα".  Το Κουτσούκα ήταν κάτι σαν χαϊδευτικό και κανείς δεν θυμάται το πραγματικό της όνομα.  Το κοριτσάκι αυτό πέθανε από ένα αναπάντεχο ατύχημα.   Στο πόδια της μαμάς ο μικρότερος γιος Γαβριήλ...  Αρχείο φωτογραφίας: Μάγδα Βασιλειάδου Αγγελίδου).


Κασσιτερά γύρω στα 1934 με '35. Δεν είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία της φωτογραφίας. Το βέβαιο είναι ότι είναι τραβηγμένη στο χωριό των Κασσιτερών. Δικός μου υπολογισμός είναι ότι είναι μετά το 1934 με '35.  Δίπλα του καθιστή η γυναίκα του Σοφία, το γένος Βοσνίδη. Πίσω τους η αδερφή του Άγγελου Μαρία. Στα πόδια του πατέρα του ο γιος του Γρηγόρης και στην αγκαλιά της μητέρας ο μικρός γιος Θωμάς.  Σήμερα κανένα από τα πρόσωπα αυτά, δεν βρίσκεται στη ζωή.


Τη φωτογραφία αυτή την πήρα από το Ημερολόγιο του Συλλόγου Ποντίων Κασσιτερών. Ο λόγος η παρουσία του Γαβριήλ (7ος των ορθίων) και του Κυριάκου Βασιλειάδη (10ος).  Ο Γαβριήλ ήταν το μικρότερο παιδί του Ηλία και ο Κυριάκος το δεύτερο.   Για τα υπόλοιπα πρόσωπα συμπληρώνω από το ημερολόγιο τα εξής:  Όρθιοι: Παναγιώτη Εμμανουηλίδης, Κοσμάς Τουρουνίδης, Λεωνίδας Παυλίδης, άγνωστος, Μιχάλης Κωφίδης, Λουκάς Βοσνίδης, Γαβριήλ Βασιλειάδης, Δημήτριος Καλπίδης, Συμεών Βεζυρίδης, Κυριάκος Βασιλειάδης, Πολυχρόνης Βασιλειάδης, Ιωάννης Ψωμιάδης, Γεώργιος Παυλίδης (Συκορράχη).  Καθιστοί: Θωμάς Εμμανουηλίδης του Δανιήλ (Κασσιτερά 1930-Ξάνθη 2013), Γρηγόρης Σπαθιάδης, Χρυσόστομος Καβαζίδης, Παύλος Κενανίδης, Στέλιος Γιαννόπουλος, Ιωάννης Καβαζίδης (Κασσιτερά 1929-Σάπες 2010), Γεώργιος Ουρεϊλίδης, Παύλος Σιδηρόπουλος. (Αρχείο: Πέτρου Παπαδόπουλου).


Κασσιτερά Μάρτιος 1953, ο Γαβριήλ κι ένας ακόμη που δεν γνωρίζω το όνομα τραβούν κυριολεκτικά τους τράγους απ' τα κέρατα!  Περισσότερα αργότερα...


Από το γάμο του Κυριάκου Βασιλειάδη με τη Νίκη Παυλίδου. Περισσότερα αργότερα...


Σάπες γύρω στα 1960:  Όμορφη φωτογραφία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Σαπών και το οποίο είναι ακριβώς όπως είναι και σήμερα με μοναδική αλλαγή τον πέτρινο τοίχο. Ο Κυριάκος εκείνη την εποχή είχε καφενείο πίσω από το τέμενος "Τσαρσί τζαμί" και εξυπηρετούσε σε καφέδες και αναψυκτικά το προσωπικό της Αστυνομίας, που εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένο.


Σάπες γύρω στα 1965, στο καφενείο του Κυριάκου (στην άκρη δεξιά).  Όλη η παρέα από τα Κσσιτερά νομίζω πλην ενός!  Όλοι πόντιοι στην καταγωγή διασκεδάζουν με τους ήχους της λύρας που παίζει ο Δημόπουλος Γιώργος. Αν είμαι σωστός στην αναγνώριση των προσώπων διακρίνω τους: Καλπίδη Τάκη, Βοσνίδη Λουκά, Κωφίδη Παν. Ψωμιάδη Γιώργο , ? , Βεζυρίδη Ιορδάνη, Ευκαρπίδη Γιώργο, Παυλίδη Γιώργο, Ουρεϊλίδη Κώστα, Καλαϊτζίδη Μιχάλη, Μαυρίδη Μιχάλη, Ψωμιάδη Γιάννη.  


Σάπες γύρω στα 1953 από παρέλαση της 25η Μαρτίου.  Οι άνδρες των ΤΕΑ μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Βασιλειάδης, παρελαύνουν μπροστά από τους επισήμους με τον τότε δήμαρχο Σαπών Δημήτριο Καραθανάση, τον πρώτο αιρετό δήμαρχο του τόπου. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι προσωπικό. Μεταξύ των επισήμων θα έπρεπε να ήταν και ο παππούς μου ιερέας στον τόπο. Όμως μια ξαφνική αρρώστια (σκλήρυνση κατά πλάκας) τον ανάγκασε σε πολύμηνη θεραπεία στην Αθήνα, που τελικά τον οδήγησε σε θάνατο το 1955.


Σάπες γύρω στα 1950, ίσως και νωρίτερα. Παρέα τριών φίλων (Λουκάς Βοσνίδης - ? - Κυριάκος Βασιλειάδης) με τα ποδήλατα βγήκαν βόλτα στους ελεύθερους από κίνηση δρόμους των Σαπών. Βρίσκονται στο δρόμο Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολη, μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που ίσως τότε να μην είχε χτιστεί ακόμη. Θυμάμαι ακόμη ότι τα ποδήλατα αυτά τα είχε ο Θανάσης Μπακιρτζής και τα νοίκιαζε με την ώρα στους ενδιαφερόμενους. 


Σάπες την ίδια εποχή στον κεντρικό δρόμο της αγοράς. Το γνωρίζω και το έζησα για 13 χρόνια αυτό το μέρος. Ακριβώς μπροστά από το μπακάλικο του πατέρα μου (προς τα δεξιά). Οι 4 φίλοι βολτάρουν με τα καλά τους  κοστούμια. Από αριστερά οι Χαράλαμπος Ρεφειάδης, Κυριάκος Βασιλειάδης, Λουκάς Βοσνίδης και Χατζηραφαήλ ? , όλοι τους προερχόμενοι από τα Κασσιτερά. Το 1947 όλοι οι κάτοικοι του χωριού εγκαταστάθηκαν μόνιμα στις Σάπες. Αριστερά ήταν το καφενείο του Θωμά Ρωμαΐδη, το οποίο για αρκετά χρόνια ήταν και το Σταθμαρχείο των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Ροδόπης. Εκεί σταματούσαν και άφηναν ή έπαιρναν τους επιβάτες.


Σάπες μπροστά από την εκκλησία την ίδια εποχή του 1950 και κάτι. Βρίσκονται μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο και όπως βλέπω δεν υπάρχει ακόμη ούτε η περίφραξη της εκκλησίας, ούτε και του σχολείου. Για τα πρόσωπα, μέχρι να ξεκαθαρίσω με σιγουριά ποιοι είναι θα αναφέρω τους Λουκά Βοσνίδη (2ος) Κυριάκο Βασιλειάδη (3ος) Λεφτέρη Κουσίδη (5ος).  


Σάπες εποχή καρναβαλιού. Και οι γυναίκες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που τότε ήταν αυθόρμητες. Πρόσωπα που αναγνώρισα Νίκη Βασιλειάδου (1η), Θοδώρα Κωστοπούλου (4η).


Σάπες, γύρω στα 1965. Μπροστά από μια κατοικία από αυτές που κτίστηκαν μετά το 1950, από τους νέους κατοίκους εκ Κασσιτερών. Η εγκατάσταση εκατοντάδων ανθρώπων έδωσε νέα πνοή στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Άνθρωποι εργατικοί και δημιουργικοί βοήθησαν τη νέα τους πόλη. Κι εδώ πλέον γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους. Για τα πρόσωπα της φωτογραφίας αριστερά η Ευθυμούλα Μαρουφίδου (+2020) με το μικρό ξαδερφάκι της Τάσο Παυλίδη.  (Οι μητέρες τους ήταν αδερφές της Νίκης). Δεξιά η Νίκη Βασιλειάδου (Παυλίδου) με το γιο της Γιώργο.  Θα προσθέσω δε ότι η Ευθυμία ήταν ή μητέρα της Όλγας Κυριακίδου, οδοντιάτρου στις Σάπες. 


Στο Πρωτάτο, από τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Εκεί γινόταν ένα από τα σημαντικότερα πανηγύρια της περιοχής μας. Με κάθε μέσον οι Σαπαίοι επισκεπτόταν την εκκλησία του χωριού και μετά απολάμβαναν τη χαλαρότητα του πανηγυριού και φυσικά κανείς δεν έχανε την ευκαιρία να δροσιστεί στα νερά του ποταμού.  Πίσω διακρίνεται μια πρόχειρη ξύλινη γέφυρα. Το καλοκαίρι όμως οι άνθρωποι μπορούσαν να  διαβούν με τα πόδια τα ρηχά νερά του. Στη φωτογραφία από αριστερά Παπαδοπούλου Ελευθερία, Μαρία Βασιλειάδου, αδερφή του Κυριάκου και η Νίκη Βασιλειάδου, σύζυγος του ίδιου.  Η Μαρία, όταν παντρεύτηκε έζησε στη Γαλήνη Τοξοτών Ξάνθης.


Σάπες και το ζευγάρι ο Γαβριήλ και η Χρυσάνθη ξεκινούν ή έχουν επιστρέψει από το γάμο τους. Περισσότερα αργότερα...


Γυμναστικές επιδείξεις γύρω στα 1970.  Οι μαθητές παρουσιάζουν στους θεατές ένα δρώμενο σύμφωνα με το οποίο, η Ελλάδα ήταν η χώρα που έδωσε τον πολιτισμό σε όλον τον κόσμο. Εδώ ο Γιώργος εκπροσωπεί την ΑΦΡΙΚΗ, όπως γράφει και η λευκή μπλούζα του....

Άλλη μια σχολική φωτογραφία από το αρχείο του Γιώργου Βασιλειάδη. Υποθέτω ότι είναι περίπου το 1970 και μάλλον πρόκειται για μαθητές δύο τάξεων με τους δασκάλους τους Αναστάσιο Βεζυρίδη (ζει στην Αλεξ/πολη) και Δημήτριο Μανάβη (Θεσ/νίκη).  


Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού. Προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγία Σουμελά του Βαβριήλ, της  Χρυσάνθη Βασιλειάδου και μιας γυναίκας που δεν έχει αναγνωριστεί....

Η ΣΕΛΙΔΑ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΟ ΥΛΙΚΟ...


Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com