ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΥΝΤΟΜΑ 

Η πρωτοβουλία για την επιλογή των φωτογραφιών και των σχολίων ανήκει  στη Γιάννα Ρούφου, την οποία και ευχαριστώ.


(στο μέτρο του δυνατού, οι φωτογραφίες είναι με χρονολογική σειρά). 


30/01/1951: Από αριστερά: Ζήσος Νάκος, Δημήτρης Ρούφος, Δήμος Ρούφος.


Απεικονίζονται τα 4 από τα 6 παιδιά του Αντώνη Ρούφου και της Παναγιώτας ΡόιδουΤα άλλα δυο παιδιά είναι η Μαρία Ρούφου και ο Βαγγέλης Ρούφος, τον οποίο σκότωσαν οι αντάρτες. Από αριστερά όρθιοι: Δήμος Ρούφος,Κώστας Νικόλας.  Καθιστός: Δημήτρης Ρούφος. Το μωρό στην αγκαλιά είναι η Ευαγγελία Ρούφου, κόρη του Κώστα. Τα άλλα δυο, είναι παιδιά του Νικόλα Ρούφου, Παναγιώτα και Αντώνης.



22 Απριλίου 1953: Ο 2ος σαρακατσάνικος γάμος που έγινε στις Σάπες. Ήταν ο γάμος του Δήμου Ρούφου και της Γιαννούλας Κουτσογιάννη. Από αριστερά όρθιοι: Δημήτρης Ρούφος, Δήμος (γαμπρός), Γιαννούλα (νύφη), Μαρία Ρούφου, Κώστας Ρούφος. Κάτω: Παναγιώτα Ρόιδου (γιαγιά) και ο Νικόλας Ρούφος. Δίπλα στη γιαγιά η Ευαγγελία Ρούφου, κόρη του Κώστα.


22/04/1953:  Από το γάμο του Δήμου Ρούφου και της Γιαννούλας Κουτσογιάννη. Ο γαμπρός με τον αδερφό του αριστερά Δημήτρη και κάποιους από τους συγγενείς.  Η φωτογραφία  είναι τραβηγμένη ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το σπίτι της Κατερίνας-Δημήτρη Ρούφου. Τα σπίτια που φαίνονται με σκεπές από άχυρα είναι τα καλύβια που είχαν φτιάξει όταν ήρθαν στις Σάπες.
.


 1953: Γάμος Δήμου Ρούφου - Γιαννούλας ΚουτσογιάννηΑριστερά της γιαγιάς Παναγιώτας Ρόιδου είναι ο αδερφός της και δεξιά της ο γαμπρός της Νάκος.



  1956: Ήταν ο τρίτος στη σειρά σαρακατσάνικος γάμος των Σαπών. Ήταν ο γάμος του Δημήτρη Ρούφου και της Κατερίνας ΣκαμνούΔεξιά από τη νύφη η Γιαννούλα Κουτσογιάννη-Ρούφου. Το αγόρι μπροστά από το γαμπρό ήταν "μπράτιμος" και κρατά το φλάμπουρο.



1955:Από αριστερά: Δημήτρης Ρούφος, Δήμος Ρούφος και Γιαννούλα Ρούφου-Κουτσογιάννη.. Το μωρό αστην αγκαλιά είναι ο Αντώνης, γιος της Γιαννούλας και του Δήμου. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1955, λίγο πριν φύγει ο Δήμος για φαντάρος έξω ή κοντά στο φωτογραφείο του Ψωμιάδη στην οδό Σωκράτους, κοντά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το φαρμακείο της Φωτεινής Κάσσα.  (Έχω τη γνώμη ότι το 1955 ο Ψωμιάδης δεν πρέπει να είχε φωτογραφείο, αλλά θα το ερευνήσω).


10 Ιανουαρίου 1959.  Ο Δήμος Ρούφος δεξιά και δίπλα του ο ξάδερφος Δημάκος Ρούφος από το Πρωτάτο σε κάποιο γάμο στην Αισύμη.


1965:  Η Γιαννούλα-Κουτσογιάννη Ρούφου και η Κατερίνα Σκαμνού-Ρούφου (δεξιά). Οι δυο συνυφάδες έχουν βγεί φωτογραφία την πρώτη ημέρα που έβγαλαν τις σαρακατσάνικες φορεσιές και έβαλαν φορέματα. Η χρονολογία που σταμάτησαν να φορούν τις σαρακατσάνικες στολές είναι γύρω στο 1965. 


Σαρακατσάνικος γάμος στους Ασκητές (Σουφλάρ). Δεξιά από τη νύφη η Γιαννούλα Κουτσογιάννη Ρούφου και δίπλα η Παναγιώτα Ρούφου. Τα υπόλοιπα πρόσωπα είναι συγγενείς της οικογένειας Κουτσογιάννη.


Εγκαίνια του φούρνου. Επάνω δεξιά ο Δήμος Ρούφος. Στη φωτογραφία πέρα από τον πατέρα Νικόλαο, αναγνώρισα και τον πατέρα μου Λευτέρη (πίσω στο κέντρο). Άλλα πρόσωπα που αναγνώρισα ο Γιώργος Παπάς, ο Γιάννης Κρυστάλλης, ο Κώστας Αγγελίδης και ο Παναγιώτης Ευσταθόπουλος. 


Ο Φούρνος του Δήμου Ρούφου. Ο φούρνος που λειτούργησε για πολλά χρόνια στο οίκημα του Μιχάλη Ζαμπογιάννη (οδός Μπακάλμπαση) δεν ήταν από τους γνωστούς τότε παραδοσιακούς με τα ξύλα. Τον θυμάμαι να τον θερμαίνει με ένα φλόγιστρο πετρελαίου. Δεν έβγαζε μόνο ψωμιά, αλλά έψηνε και φαγητά. Ιδιαίτερα τις Κυριακές, πολλές οικογένειες έφερναν σε ταψιά το φαγητό της ημέρας και ο Δήμος τα έψηνε μέχρι το μεσημέρι. Στη φωτογραφία ο Δήμος Ρούφος την ώρα που βγάζει ένα ταψί με φαγητό για να ελέγξει το ψήσιμο...


5 Ιουνίου 1968: Πρώτος δεξιά: Κώστας Ρούφος


9 Ιουνίου 1971: Τρίτος από αριστερά Γιώργος Ρούφος



Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com