Οι ρίζες της οικογένειας του Χρήστου Σκαμνού έλκει την καταγωγή της από την περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης. Την περίοδο της μεγάλης προσφυγιάς του 1922, ήρθαν αρχικά στην Ξάνθη και αργότερα εγκαταστάθηκαν στο Κίζαρι.  Ο λόγος που προτίμησαν τον τόπο αυτό ήταν γιατί έκριναν ότι είναι κατάλληλος για την κτηνοτροφία, αφού αυτή ήταν η βασική τους απασχόληση.

  Το 1947, εποχή του Εμφυλίου Πολέμου και ύστερα από εντολή της τότε κυβέρνησης, υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν στις Σάπες για λόγους ασφάλειας, από τις ανταρτικές δυνάμεις του Δ.Σ.Ε.  Τα πρώτα χρόνια της μετεγκατάστασης έμεναν σε καλύβες που οι ίδιοι έφτιαξαν με τον παραδοσιακό τρόπο. Από το 1950 και μετά, άρχισαν να αγοράζουν οικόπεδα και να χτίζουν κανονικά σπίτια.

(Η ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ).


        

Φωτογραφίες από το αρχείο του Παναγιώτη Σκαμνού


Μια φωτογραφία κειμήλιο!  Χρονικά προσδιορίζεται στα 1925 στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης. Τα πρόσωπα που εικονίζονται είναι τα αδέρφια Δημητρός και Χρήστος Σκαμνός. Ο Χρήστος ήταν ο παππούς του Παναγιώτη Σκαμνού. Όταν ήρθαν στην Ελλάδα, για μερικά χρόνια εγκαταστάθηκαν στην Ξάνθη και κατόπιν στο Κίζαρι.


Είναι ο Χρήστος Σκαμνός. Μετά από μια πιο προσεκτική παρατήρηση διαπίστωσα ότι η φωτογραφία αυτή του Χρήστου είναι ίδια με την πρώτη. Μάλλον ο φωτογράφος ένωσε στην πρώτη τα δυο αδέρφια με αρκετά καλλιτεχνικό τρόπο, προσθέτοντας του και το σκουφάκι (στραγγάνι). Στην κάτω φωτογραφία το βλέπουμε να είναι δίπλα του, επάνω στον τοίχο.


Σάπες 1935: Ο Κώστας Σκαμνός σε μια αναμνηστική φωτογραφία το 1935.


Χειμώνας του 1930 ο Σπύρος και ο Κώστας Σκαμνός.


18/8/1940, δυο μήνες περίπου πριν κηρυχτεί ο πόλεμος στην Ελλάδα! Ο στρατιώτης Κώστας Σκαμνός φωτογραφίζεται στο φωτογραφικό στούντιο. Πίσω από τη φωτογραφία έγραφε: "29ον Σ.Π. - 3ος Λόχος - Κομοτηνή.


Σάπες 14/1/1949: Οικογένεια Σκαμνού, αλλά μόνο οι άρρενες. Από αριστερά Κώστας, ο γιος Χρήστος, ο παππούς Χρήστος, κάτω Παναγιώτης και ο μικρός Γιάννος Σκαμνός. Οι παλιότεροι τον θυμούνται να έχει για χρόνια το καφενείο, δίπλα στο "Πάλλάδιο".


Η οικογένεια του παππού Χρήστου Σκαμνού με το μεγαλύτερο γιο του Κώστα μαζί με παιδιά, νύφες . Οι Σαρακατσάνοι των Σαπών όταν ήρθαν εδώ το 1947, αρχικά εγκαταστάθηκαν σε αχυρένιες καλύβες και γύρω στα 1950 άρχισαν να χτίζουν κανονικές κατοικίες κυρίως με πέτρες, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.


Σάπες 1955: Η οικογένεια του Κώστα Σκαμνού, ο οποίος λείπει από την παρούσα φωτογραφία (άδεια καρέκλα). Όρθιοι ο Χρήστος, Κατερίνα - Παναγιώτης. Κάτω η Νίτσα, μητέρα των παιδιών. Ο Παναγιώτης με το μαθητικό καπέλο, αφού ήταν μαθητής του γυμνασίου.


Σάπες περίπου το 1950. Μια αυθεντική σαρακατσάνικη οικογένεια. Είναι η οικογένεια του Θεόδωρου Λαπατώνη, πρώτου ξαδέρφου του Κώστα Σκαμνού. Στις Σάπες έμειναν για κάποιο χρονικό διάστημα προσωρινά, αλλά μετά έφυγαν.  Πίσω διακρίνεται η καλυβένια κατοικία...


Σάπες 1954. Η οικογένεια του Σκαμνού. Από δεξιά: Απόστολος, Παναγιώτα, Κατερίνα, Παναγιώτης και Χρήστος. Κάτω ο μικρός Παναγιώτης. Αν δεν κάνω λάθος ο μικρός είναι ο συμμαθητής μου στο Δημοτικό και Γυμνάσιο Παναγιώτης Σκαμνός, που εργάστηκε στον ΟΤΕ.


Σάπες 1954: Από το γάμο του Δημητρού Ρούφου (με το κουστούμι φυσικά), δίπλα του η νύφη Κατερίνα Σκαμνού με το παραδοσιακό σαρακατσάνικο νυφικό. Δίπλα της η Γιαννούλα Ρούφου, επίσης με την παραδοσιακή φορεσιά και ο Νικόλας Ρούφος. Πρώτη αριστερά η γιαγιά Παναγιώτα με τη μαύρη σαρακατσάνικη φορεσιά της. 


1956: Από ένα γάμο στο χωριό της Ροδόπης Μίρανα. Πίσω διακρίνεται η κλασική σαρακατσλανικη καλύβα. Στο γάμο φωτογραφήθηκε με τα μέλη της οικογένειας Νικόλα Μπίκου ο Κώστας Σκαμνός.


1951 στο χωριό Νίψα του Έβρου. Μέλη της οικογένειας Σκεύα με τις παραδοσιακές στολές. Προς το παρόν δεν διευκρίνησα τη σχέση της οικογένειας Σκαμνού με αυτή του Σκεύα. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας μπόρεσα να διαβάσω περίπου τα εξής: Ενθύμιον φωτογραφίας Δημητρίου Σκεύα,  Αδελφή του Κοσταντό και Μαρία και συζύγου του Μούρφου Κουρκοτά. Στα υπόλοιπα δυσκολεύτηκα να τα διαβάσω, αλλά θα επανέλθω. 


Αλεξανδρούπολη 1948: Γάμος σαρακατσάνικος στην Αλεξανδρούπολη. Οι πληροφορίες μου λένε ότι ο κύριος με το κουστούμι είναι ο Μιχάλης Ρούφος με πολλά από τα ανίψια του. Τα πρόσωπα που φωτογραφίζονται βρίσκονται μπροστά από τις αποθήκες του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Υποθέτω πως ήρθαν από τον τόπο καταγωγής τους με το τρένο για να παραστούν στην τελετή του γάμου.


1954 στο Μοναστηράκι: Άλλη μια χαρακτηριστική φωτογραφία από ένα σαρακατσάνικογάμο με τις παραδοσιακές στολές. Ο άντρας είναι ο Θανάσης Ρούφος, γνωστός στους συγγενείς και φίλους ως Γιαννέικος, που παντρεύει την αδερφή του (3η από αριστερά). Ο γάμος έγινε στο Μοναστηράκι του Έβρου.

Σάπες 25 Μαρτίου 1957. . Τρεις μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σαπών, φορώντας τις τσολιαδίστικες στολές τους φωτογραφίζονται στην αυλή του Δημοτικού Μεγάρου, λίγο μετά την σχολική γιορτή. Ο Παναγιώτης Σκαμνός ήταν ο σημαιοφόρος και οι Καραθανάσης Τάσσιος και Μαυρίδης Δημήτριος παραστάτες. (από το αρχείο του Τάσσιου Καραθανάση)...


Σάπες 1985: Η φωτογραφία είναι η πιο πρόσφατη 



Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com