Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις – Κλίμακα PEGI – Gaming

Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις – Κλίμακα PEGI – Gaming

Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα προϊόντα ψυχαγωγικού περιεχομένου, όπως κινηματογραφικές ταινίες, βίντεο, DVD και παιχνίδια υπολογιστή, φέρουν σαφή επισήμανση βάσει ηλικίας σύμφωνα με το περιεχόμενό τους. Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις προσφέρουν καθοδήγηση στους καταναλωτές (ιδίως τους γονείς), βοηθώντας τους να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ή όχι ένα συγκεκριμένο προϊόν. Η διαβάθμιση σε ένα παιχνίδι επιβεβαιώνει ότι είναι κατάλληλο για παίκτες που βρίσκονται πάνω από μια ορισμένη ηλικία. Έτσι, ένα παιχνίδι PEGI 7 είναι κατάλληλο μόνο για παίκτες ηλικίας 7 ετών και άνω, ενώ ένα παιχνίδι PEGI 18 είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Η διαβάθμιση PEGI λαμβάνει υπ’ όψιν την καταλληλότητα ενός παιχνιδιού για μια ηλικία και όχι το επίπεδο δυσκολίας του.

Δείτε τις σημάνσεις με τα ανώτερα όρια ηλικιών ανά σήμανση:

Δείτε τις σημάνσεις περιεχομένου:

Συμβουλές:

  • Αναζητάτε πάντοτε την ηλικιακή ταξινόμηση στη συσκευασία ενός παιχνιδιού ή μέσω της μηχανής αναζήτησης στον δικτυακό τόπο http://www.pegi.info/gr/index/id/213 .
  • Προσπαθήστε να αναζητήσετε μια σύνοψη ή μια κριτική παρουσίαση του περιεχομένου του παιχνιδιού ή, ακόμα καλύτερα, παίξτε το εσείς οι ίδιοι πρώτα.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επικοινωνούν και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τα παιχνίδια και να κάνουν συγκρίσεις με τις καταστάσεις της πραγματικής ζωής.
  • Έχετε υπόψη ότι τα online παιχνίδια μερικές φορές επιτρέπουν τη λήψη επιπλέον λογισμικού το οποίο μπορεί να τροποποιήσει το περιεχόμενο του παιχνιδιού και, επακόλουθα, και την ηλικιακή του ταξινόμηση.
  •  Τα online παιχνίδια συνήθως παίζονται σε διαδικτυακές κοινότητες όπου απαιτείται η αλληλεπίδραση των παικτών με άγνωστους συμπαίκτες. Πείτε στα παιδιά σας να μην δίνουν προσωπικά τους στοιχεία και αναφέρετε τυχόν ανάρμοστες συμπεριφορές.
ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ-ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ

Gaming – Apps

line

Τα παιχνίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εφήβου. Κρύβουν όμως τον κίνδυνο του εθισμού και πρέπει πάντα να το περιεχόμενο του παιχνιδιού να είναι κατάλληλο για την ηλικία του χρήστη.

Περιγραφή

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παίξεις παιχνίδια στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο σου δίνει τη δυνατότητα να βρεις δωρεάν διαδικτυακά παιχνίδια, εφαρμογές σε κινητά, παιχνίδια σε φορητές κονσόλες, ενώ μπορείς και να αγοράσεις παιχνίδια που μπορούν να κατέβουν ή να εγκατασταθούν σε κονσόλες όπως το PlayStation, το Nintendo, το Wii ή το Xbox. Στην κινητή σου συσκευή μπορείς να κατεβάσεις τα παιχνίδια ή τις εφαρμογές μέσω του App Store της Apple, του Google Play ή του BlackBerry App World. Μερικές εφαρμογές είναι διαθέσιμες δωρεάν και άλλες θα πρέπει να τις αγοράσεις.

Συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής

  • Να παίζεις δίκαια: Συμπεριφέρσου στους άλλους παίκτες όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται.
  • Διαφύλαξε τα προσωπικά σου δεδομένα: μη μοιράζεσαι τις προσωπικές σου πληροφορίες όταν παίζεις παιχνίδια στο διαδίκτυο. Αυτό περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμό, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή σου. Η κοινή χρήση αυτού του είδους των πληροφοριών μπορεί να σε κάνει ευάλωτο.
  • Συνάντηση: Η συνάντηση με κάποιον που γνωρίζεις μόνο διαδικτυακά είναι επικίνδυνη. Μια τέτοια συνάντηση μπορεί να γίνει μόνο με την έγκριση και την παρουσία ενός γονέα ή κηδεμόνα. Να θυμάσε ότι οι διαδικτυακοί φίλοι είναι ξένοι σε εσένα ακόμα κι αν μιλάς μαζί τους αρκετό καιρό.
  • Χρήση εργαλείων: Ενημερώσου για τα εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση που κάποιος γίνεται επιθετικός ή ασεβής κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μάθε πως να κάνεις block, σίγαση, διαγραφή ή αναφορά ενός χρήστη στο παιχνίδι που παίζεις.
  • Προστασία λογαριασμού με ισχυρούς κωδικούς: ασφάλισε τους λογαριασμούς σου με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Ο κωδικός πρέπει να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό γραμμάτων χρησιμοποιώντας κεφαλαία και πεζά γράμματα, χαρακτήρες και αριθμούς.
  • Αγορές μέσα σε εφαρμογές: ακούμε ιστορίες για το πώς οι νέοι μπλέκουν σε δύσκολες καταστάσεις κάνοντας απερίσκεπτα αγορές μέσα στα παιχνίδια. Μερικά διαδικτυακά παιχνίδια, έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων και μπορεί να σε ενθαρρύνουν να αγοράσεις αντικείμενα μέσα στο παιχνίδι. Για smartphones μπορείς να απενεργοποιήσεις τις αγορές σε εφαρμογές μέσα από τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σου.
  • Να είσαι νόμιμος: Πέρα από την ασφάλειά σου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πρέπει να βεβαιωθείς ότι είσαι και νόμιμος. Μπορεί να είναι δελεαστικό να κατεβάσεις παράνομα προγράμματα για να μεταβείς σε ένα υψηλότερο επίπεδο ή να κάνεις λήψη παιχνιδιών που δε διαθέτουν copyright. Αυτό μπορεί να σε εκθέσει σε ακατάλληλο περιεχόμενο και σε ιούς που επηρεάζουν τη συσκευή σου.

!!! FORTNITE: Πως να αποτρέψουμε τα παιδιά από την υπερβολική ενασχόληση !!!

Πηγή: https://saferinternet4kids.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *