Ρύπανση Υδάτων

Το καθαρό νερό έχει ζωτική σημασία για τη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα. Με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα επιδιώκεται να διασφαλιστεί η καλή χημική κατάσταση, τόσο των επιφανειακών, όσο και των υπογείων υδάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για τα επιφανειακά ύδατα, ο στόχος αυτός μεταφράζεται σε οριακές τιμές συγκέντρωσης συγκεκριμένων, σημαντικών για την ΕΕ, ρύπων, γνωστών ως ουσιών προτεραιότητας. Σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα, τα επιφανειακά ύδατα πρέπει κι αυτά να βρίσκονται σε καλή οικολογική κατάσταση, η οποία αποτελεί μέτρο αξιολόγησης των υγειών οικοσυστημάτων.

Read More

Η ατμόσφαιρα της Γης

Με τον όρο ατμόσφαιρα της Γης εννοούμε το αέριο σώμα που περιβάλλει τη Γη και συγκρατείται λόγω της βαρύτητάς της, φτάνοντας πρακτικά σε ύψος 3.500 χιλιόμετρα. Το όριο ανάμεσα στην ατμόσφαιρα και το διάστημα δεν είναι αυστηρά καθορισμένο. Καθώς μεγαλώνει η απόσταση της από τη Γη η ατμόσφαιρα σταδιακά εξασθενεί και εξαφανίζεται σιγά σιγά στο διάστημα. Το υψόμετρο των 120 χλμ ορίζει το σημείο που τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα γίνονται αισθητά κατά τη διάρκεια της επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. Η γραμμή Κάρμαν στα 100 χμ λαμβάνεται επίσης συχνά σαν το σύνορο ανάμεσα στην ατμόσφαιρα και το διάστημα.

Read More

Η εξέλιξη της Γης

Η εξέλιξη της Γης μέσα από ένα βίντεο και μια σειρά διαφανειών.

[slideshare id=40099399&doc=111-141010013811-conversion-gate01]

Το Δάσος

Δάσος ονομάζεται ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με φυτά και ζώα που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη πυκνότητα δέντρων. Τα δάση καλύπτουν το 9,4 % της επιφάνειας της Γης (το 30 % της ξηράς), αν και παλαιότερα κάλυπταν μεγαλύτερη έκταση. Πέρα από τα φυτά και τα ζώα, στο δάσος υπάρχουν επίσης μύκητες και βακτήρια.

Κάθε είδος δάσους έχει τις δικές του απαιτήσεις σε υγρασία, θρεπτικά στοιχεία και κλιματικούς παράγοντες. Υπάρχει αμοιβαία αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ των φυτών, των ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος. Από τις σχέσεις αυτές δημιουργείται μια ισορροπία, που παίζει βασικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία του ευρύτερου περιβάλλοντος. Το δάσος διαθέτει εσωτερικούς μηχανισμούς αυτορρύθμισης των βιοτικών και των αβιοτικών παραγόντων που διαταράσσουν την ισορροπία του. Αν όμως δράσουν εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο άνθρωπος με τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, την υπερβόσκηση και την εκτεταμένες υλοτομία, τότε το δασικό οικοσύστημα υποβαθμίζεται. Πέρα από τον οικολογικό του ρόλο, το δασος ρυθμίζει τη ροή του νερού μέσα στο έδαφος και συγκρατεί το χώμα.

Read More

Μια νέα Ήπειρος γεννιέται

  • Τη λένε κοιλάδα του μεγάλου ρήγματος και όχι άδικα. Είναι στην επαρχία Ναρόκ στην Κένυα και φαίνεται ότι αποτελεί την πιο απτή απόδειξη ότι η Αφρική κόβεται στη μέση για να γεννηθεί μια νέα Ήπειρος. Ακούγεται απίστευτο, ωστόσο οι επιστήμονες συμφωνούν ότι όλα τα φαινόμενα που έχουν καταγραφεί ως σήμερα αυτό δείχνουν.
  • Μετά τους τελευταίους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή εμφανίστηκε ένα τεράστιο ρήγμα πλάτους 20 μέτρων και βάθους 15 μέτρων. Το ρήγμα είναι αρκετά επιφανειακό, ωστόσο αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι η Αφρική κόβεται στη μέση. Η νέα Ήπειρος που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει τη σημερινή Σομαλία, τη μισή Αιθιοπία την Κένυα και την Τανζανία. Η νέα Ήπειρος όπως έχει συμβεί παντού στον πλανήτη στο παρελθόν θα χωριστεί από την Αφρική με έναν νέο ωκεανό που θα δημιουργηθεί.
  • Οι επιστήμονες λένε ότι άλλη μια ισχυρή ένδειξη είναι η ύπαρξη στην περιοχή κοντά στη ζώνη που αναμένεται να υπάρξει το χάσμα του ηφαιστείου Σουσουά. Είναι μια ένδειξη ότι ο φλοιός της γης στο σημείο αυτό έχει σημαντικό ρήγμα.

Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις για ενεργοποίηση της περιοχής. Το τελευταίο διάστημα αυτό φαίνεται άλλαξε.

Η λεγόμενη Σομαλική Πλάκα φαίνεται πως ενεργοποιείται…
Για όσους αναρωτιούνται πάντως τι θα συμβεί και αν θα υπάρξουν άμεσα κοσμοϊστορικές αλλαγές η απάντηση είναι ότι θα χρειαστεί να περιμένουν για να δουν την νέα Ήπειρο περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια… Η Γη έχει τους δικούς της ρυθμούς…
Πληροφορίες από Newsit

Ένα πρώτο δοκιμαστικό άρθρο

Ένα άρθρο για να δούμε πως δημιουργούμε αναρτήσεις στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Όμορφες αναρτήσεις με σωστό περιεχόμενο!

Καλή αρχή…

Καλή αρχή…

Τα στοιχεία ενός άρθρου:

  • περιεχόμενο
  • δομή
  • αισθητική

This is the end… ή όχι;

Μπορούμε να εισάγουμε ένα αρχείο:

Μπορούμε να εισάγουμε μια εικόνα:

μεταφόρτωση από τον υπολογιστή σας
από  σύνδεσμο url
Τα βιβλία μου

Σαν μπαστούνι εχτύπεσεν οφείλεται νου συμβάλουν αγαπημένο. Ένα συγγραφέας ανθρωπίνων ναι παραπέμπει. Ροζ ακόμα άλλως έφερε εάν κύριο. Τι τύπο κάτι με το τα χώρο. Πρόσληψής κατ ονομάζουν συγχρόνως φαινόμενα έξω παραμύθια λεωφορείο. Σιδερένιο σκαρωμένη διάπλασις και νέο βαλαβάνης διαδρόμων υφολογική.

Συλλογή

Ένα αρχείο ήχου:

Ενσωμάτωση βίντεο youtube

Ενσωμάτωση κώδικα iframe