Volta Alessandro (1745-1827)
Ο Αλεσάντρο Βόλτα (Volta Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio) γεννήθηκε στης 18 Φεβρουαρίου του 1745 στο Κόμο της Λομβαρδίας εκεί οπού επίσης σπούδασε. Στην ηλικία των τεσσάρων ετών δεν μπορούσε ακόμα να μιλήσει ενώ παρουσίαζε διανοητικά προβλήματα. Αυτό όμως άλλαξε και στα επτά του χρόνια σιγά σιγά κατάφερε να έρθει στο επίπεδο των άλλων παιδιών και άρχισε επίσης σύντομα να τα προσπέρνα. Οι γονείς του οι οποίοι ήταν ο Filippo Volta και Maria Maddalena Inzagh αποφάσισαν να τον στείλουν σε χριστιανικό σχολείο με σκοπό να γίνει δικηγόρος.
Στην ηλικία των 29 ετών το 1774, έγινε καθηγητής της φυσικής στο γυμνάσιο του Κόμο. Το παθός του ήταν πάντα η μελέτη της ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ όταν ήταν ακόμα νέος σπουδαστής έγραψε και ένα ποίημα στα λατινικά. Το πρώτο επιστημονικό έγγραφο του, είχε τον τίτλο: "De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus ".
Ο Βόλτα εισήγαγε τις έννοιες του δυναμικού (τάσης) και της ηλεκτρικής χωρητικότητας. Εφηύρε τη βολταϊκή στήλη (ηλεκτρική μπαταρία) και το ηλεκτρόμετρο. Επίσης ο Βόλτα ανακάλυψε το μεθάνιο. Το καινούριο που έφερνε η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ VOLTA ήταν η δυνατότητά της να προσφέρει ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, όπως και η φιάλη Leyden, κάθε φορά που ενώνονταν με σύρμα τα δύο άκρα της. Σε σχέση όμως με τη φιάλη των Ολλανδών διέθετε ένα σοβαρότατο πλεονέκτημα. Μετά την αγώγιμη σύνδεση των δύο άκρων της, η διαφορά δυναμικού δεν έδειχνε να εξαφανίζεται.
Η νέα συσκευή προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα της αυγής του 19ου αιώνα. Τον Νοέμβριο του 1800 προσκεκλημένος στο Παρίσι εποχής εκτελεί πειράματα με την ηλεκτρική στήλη παρουσία του Αυτοκράτορα. Λίγο αργότερα ο Ναπολέων παραγγέλνει να κατασκευαστεί μια μεγάλη συστοιχία (γαλλλικά BATTERIE, ελληνικά μπαταρία) από 600 στήλες την οποία προσφέρει στην Ecole Polytechnique του Παρισιού. Μια ακόμα ισχυρότερη μπαταρία κατασκευάζεται στο Λονδίνο από την Royal Society.
Οι συνέπειες διαδέχονται η μία την άλλη. Πυροδοτείται η έρευνα πάνω στο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Στην Αγγλία ο Humphry Davy θεμελιώνει την ηλεκτροχημεία και είκοσι περίπου χρόνια μετά την ανακάλυψη της στήλης ο Hans Christian Oersted στην Κοπεγχάγη οδηγείται στο κρίσιμο πείραμα με το οποίο αρχίζει η εποχή του Ηλεκτρομαγνητισμού.
Στο όργανο με το οποίο γίνεται η μέτρηση της διαφοράς δυναμικού δόθηκε το όνομα Βολτόμετρο (αγγλικά Voltmeter, γαλλικά Voltmètre, ιταλικά Voltmetro, γερμανικά Voltmeter, ισπανικά Voltímetro).