Οι ευρωβουλευτές μελέτησαν το δίκτυο περισσότερο, έχοντας στα χέρια τους την αναφορά του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Duncan Campbell, με την οποία υποστήριζε την εμπλοκή της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά. Οι καταγγελίες του Duncan ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκε για βιομηχανική κατασκοπία σε βάρος ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.Το Μάιο του 2001 η προσωρινή επιτροπή μελέτης τους Echelon ακολούθησε μια διαδικασία για να καταλήξει σε κάποια πορίσματα - οδηγίες. Ως αντίδοτο, τόσο σε επιχειρήσεις, όσο και ιδιώτες προτείνεται η κρυπρογραφία.

Η διαδικασία

Οι ευρωβουλευτές ακολούθησαν μια συγκεκριμένη μεθοδολογία. Αρχικά έπρεπε να διερευνηθεί η γνώση σχετικά με το Echelon και να ξεκινήσει ένας σχετικός διάλογος τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και κυβερνητικό επίπεδο. Δύσκολα σημεία πρόσβασης αποτέλεσαν οι εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών και η δράση τους καθώς και τα εθνικά συστή΅ατα επικοινωνίας και η δυνατότητα παρακολούθησης τους. 

’λλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν ήταν η κρυπτογράφηση, η οικονομική κατασκοπεία, οι στόχοι της και μέτρα προστασίας από αυτή. Βάρος δόθηκε στο νομικό πλαίσιο και την προστασία της ιδιωτικής ζωής του ατό΅ου, όπως αυτά ορίζονται από τους κώδικες των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.

Στοιχεία κλήθηκαν να καταθέσουν εκπρόσωποι των ΅υστικών υπηρεσιών και των κοινοβουλίων ΅ε την ιδιότητά τους ως όργανα ελέγχου των ΅υστικών υπηρεσιών. Επίσης νο΅ικοί ε΅πειρογνώ΅ονες και επιστήμονες σε θέ΅ατα επικοινωνιακής τεχνολογίας και τεχνικής παρακολούθησης, ασφάλειας επιχειρήσεων και τεχνικής κρυπτογράφησης. Επίσης, έγινε ακρόαση των δη΅οσιογράφων, οι οποίοι είχαν διερευνήσει σχετικά.

Κάποιες ακροάσεις έλαβαν μέρος κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της απόρρητης φύσης των πληροφοριών. Αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών ταξίδεψε στο Παρίσι, το Λονδίνο και τις Η.Π.Α. για ορισμένες «εμπιστευτικές κατ ' ιδίαν συζητήσεις». 

Carlos CoelhoΟ Πρόεδρος της επιτροπής Carlos Coelho, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στις 10 Μάη 2001, εξέδωσε μια ανακοίνωση, με την οποία εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις συναντήσεις που είχε με αμερικάνούς αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για το θέμα του Echelon. Ωστόσο εξέφρασε και την ανησυχία του για την τελευταία στιγμή αναβολή των προγραμματισμένων συναντήσεών του με εκπροσώπους του State Department, της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Η.Π.Α.

 Κορυφή

Πορίσματα - οδηγίες

Οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών θα πρέπει να κωδικοποιούν τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα (e-mails), προκειμένου να αποφύγουν την κατασκόπευσή τους από το Echelon, προειδοποίησαν τους πολίτες της Ευρώπης με σχετική τους έκθεση οι ευρωβουλευτές το Μάιο του 2001.

Τα μη κωδικοποιημένα ηλεκτρονικά μηνύματα παρομοιάζονται με επιστολές οι οποίες αποστέλλονται δίχως να εσωκλείονται σε φάκελο. Στην ίδια έκθεση η επιτροπή υποστηρίζει ότι τα πλοκάμια του Echelon απλώνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε η ανάμειξη της Βρετανίας να δύναται να θεωρηθεί ότι παραβιάζει τη Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εγγυάται το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής όλων των προσώπων.

Ωστόσο η έκθεση δείχνει ότι η εμβέλεια του δικτύου είναι μικρότερη από αυτήν που αρχικά πιστευόταν. Κύρια γιατί αφορά περισσότερο σε πληροφορίες οι οποίες μεταδίδονται δορυφορικά και λιγότερο μέσω καλωδίων. Επιπλέον οι ευρωβουλευτές δεν απέδειξαν εμπορική κατασκοπία εκ μέρους των Η.Π.Α. σε βάρος ευρωπαϊκών εταιριών. Απέδειξαν ωστόσο την ύπαρξη του δικτύου και αποκάλυψαν ότι σκοπός του είναι η υποκλοπή ιδιωτικών και εμπορικών επικοινωνιών κι όχι εκείνων στρατιωτικής φύσης.

[ Κορυφή ]