Άγιος Αχίλλειος

Πρόκειται για ένα γοητευτικό νησάκι στην περιοχή των Πρεσπών. Η πεζογέφυρα που κατασκευάστηκε καθιστά την πρόσβαση στο νησί έναν ευχάριστο περίπατο. Πριν την πεζογέφυρα αφήστε το αυτοκίνητό σας, προσέχοντας να μην διαταράξετε την ηρεμία του περιβάλλοντος και πάντοτε σκεπτόμενοι ότι κάπου εκεί γύρω μπορεί να ζευγαρώνουν κάποια σπάνια είδη πουλιών. Μπορείτε να εφοδιαστείτε με νερό και ίσως κάποιο ελαφρύ γεύμα. Οι τοποθεσίες που θα δείτε εμπνέουν για ένα πικ-νικ στα γρασίδια με καταπληκτική θέα. Σπουδαιότερο είναι να μην ξεχάσετε τη φωτογραφική σας μηχανή!

Πριν την πεζογέφυρα θα συναντήσετε πλανόδιους παραγωγούς τοπικών προϊόντων. Συνήθως πουλούν φασόλια, μέλι, , τσάι, μπούκοβο και διαφορετικά είδη τουρσί. Περιηγηθείτε τους πάγκους και μη διστάσετε να συνομιλήστε με τους παραγωγούς. Αν σκέπτεστε να αγοράστε κάτι, κάντε το μετά την επίσκεψή σας στο νησάκι για να μην κουβαλάτε το βάρος μαζί σας άσκοπα.

Καθώς προχωράτε στην πεζογέφυρα παρατηρείστε τους καλαμιώνες και καθώς πλησιάζετε το νοσοκομείο πουλιών. Στην είσοδο του νησιού υπάρχει επεξηγηματικός χάρτης για το που μπορείτε να πάτε. Ακολουθήστε το μονοπάτι με τις άσπρες πέτρες. Οι λόφοι πράσινου καλύπτουν τη μια μεριά του λόφου, ενώ από την άλλη τα ξεπροβάλλουν τα χαλάσματα της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου.

 

Το μονοπάτι για τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Αχιλλείου πρόκειται για μια τρίκλιτη ξυλόστεγη Βασιλική η οποία χρονολογείται από τις αρχές του 10ου αιώνα, το πιο σπουδαίο μνημείο που δημιούργησε ο Σαμουήλ.


Η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου

 

Στα εντυπωσιακά αυτά χαλάσματα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου τα Πρέσπια, μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 1990 και απέκτησαν γρήγορα μεγάλη φήμη και πανελλήνια καταξίωση.

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας μπορείτε να επισκεφτείτε τα ερείπια του ναού των Αγίων Αποστόλων, μια τρίκλιτη βασιλική, η οποία βρίσκεται στη δυτική όχθη του νησιού από τον 11ο-12ο αιώνα. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου που υπάρχει νοτιοδυτικά της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου. Χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Ο μονόχωρος ξυλόστεγος ναός του Αγίου Γεωργίου χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ως κοιμητηριακός χώρος των κατοίκων του νησιού. Σε αυτόν διασώζονται τοιχογραφίες του 15ου αιώνα μ.Χ.

Αγελάδα ελευθέρας βοσκής

Στο νότιο άκρο του νησιού θα βρείτε το μοναστήρι της Παναγίας Πορφύρας το οποίο χρονολογείται από τα μέσα του 16ου αιώνα. Μην διστάσετε να ανοίξετε την πόρτα και να μπείτε μέσα. Προσέξτε ωστόσο να κλείσετε την πόρτα πίσω σας. Στην περιοχή κυκλοφορούν πολλές ελεύθερες αγελάδες... Στον ιερό ναό της Παναγιάς Πορφύρας θα δείτε μοναδικής ομορφιάς τοιχογραφίες.

Τοιχογραφία στο εσωτερικό της Παναγιάς Πορφύρας

 

Τοιχογραφία στον προθάλαμο της  Παναγιάς Πορφύρας


Ο ναός του Αγίου Νικολάου, νοτιοανατολικά της κοινότητας Πύλης, αποτελεί μοναδικό μνημείο για την περιοχή των Πρεσπών. Χρονολογείται τον 13ο-14ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για μονόχωρο δρομικό ναό ο οποίος είναι γεμάτος με τοιχογραφίες και κτιριακή επιγραφή του 1591.

Κορυφή