Άγιος Γερμανός

Ο Άγιος Γερμανός βρίσκεται βορειοανατολικά της Μικρής Πρέσπας και είναι το μεγαλύτερο χωριό με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική σπιτιών παραδοσιακού χαρακτήρα.

Αυλή ξενώνα στον Άγιο Γερμανό

Επισκεφθείτε τον ιερό ναό του Αγίου Γερμανού στην πλατεία του χωριού που κτίστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα. Είναι αφιερωμένος στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Άγιο Γερμανό, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση πέθανε στην περιοχή και θάφτηκε στο ναό. Πρόκειται για ένα εγγεγραμμένο σταυροειδή ναό με τρούλο που κατασκευάστηκε λίγα χρόνια πριν το 1006 μ.Χ. Διασώζονται τμήματα τοιχογραφιών του 11ου και 12ου αιώνα μ.Χ.

 

Η παλιά εκκλησία του Αγίου Γερμανού


Ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Αγίου Γερμανού, διαθέτει και λειτουργεί ως ξενώνες τέσσερα παραδοσιακά αποκατεστημένα κτίρια. Στο εστιατόριο μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά φαγητά, όπως τσουκνιδόπιτα, πρασόπιτα, τραχανά, κρεατόσουπα, τα γνωστά φασόλια των Πρεσπών και πολλά άλλα. Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά κ.λπ., όλα χωρίς συντηρητικά.

Επισης καλό θα είναι να επισκεφτείτε το Κέντρο Πληροφόρησης για την Πρέσπα και να ενημερωθείτε για τον «κώδικα συμπεριφοράς» που ισχύει για ένα τόσο ευαίσθητο βιότοπο. Το κέντρο βρίσκεται 400 μέτρα μετά τον Άγιο Γερμανό, , στο δεξί σας χέρι. Η μεγάλη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Πρέσπας παρουσιάζεται με τη μόνιμη έκθεση φωτογραφίας και παραδοσιακών προϊόντων που φιλοξενεί το κέντρο. Η οικοξεναγός θα χαρεί να σας δώσει όσες πληροφορίες ζητήσετε για το φυσικό περιβάλλον, τα ζώα και τα φυτά, τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την εξέλιξη τους στο χρόνο. Επίσης παρουσιάζονται και πωλούνται χάρτες της περιοχής και βιβλία με ιστορικό, λαογραφικό και γεωγραφικό περιεχόμενο.

Κορυφή