Χλωρίδα και πανίδα

Η περιοχή συντηρεί 1500 διαφορετικά είδη φυτών. Σε χαμηλότερο υψόμετρο κυριαρχούν δάση δρυός και φυλλοβόλα, όπως γαύροι και σφένδαμοι. Πιο ψηλά εκτείνονται δάση οξιάς και σε μικρότερο ποσοστό έλατα και κέδροι. Στον εθνικό δρυμό των Πρεσπών υπάρχει και μια μοναδική στην Ευρώπη συστάδα από αιωνόβια κυπαρισσόδενδρα.

Πλούσια πανίδα στον Άγιο Αχίλλειο


Ειδικότερα η περιοχή της Μικρής Πρέσπας είναι από τους σπουδαιότερους βιότοπους στην Ελλάδα για την αναπαραγωγή υδρόβιων πουλιών, όπως ερωδιοί, κορμοράνοι, λαγγόνες. Είναι η μοναδική περιοχή της χώρας μας όπου φωλιάζουν μαζί και τα δύο ευρωπαϊκά είδη πελεκάνων, ο αργυροπελεκάνος και ο ροδοπελεκάνος, δύο από τα σπανιότερα πλέον πουλιά στη γη, καθώς και η σταχτόχηνα και ο χηνοπρίστης. Η ύπαρξη των παραπάνω πουλιών καθιστά τον υδροβιότοπο παγκόσμια γνωστό.

Πλούσια πανίδα στον Άγιο Αχίλλειο

Επίσης στις Πρέσπες φωλιάζουν αρκετά είδη πάπιας, γλαρόνια, ενώ στα γειτονικά δάση και στις ορεινές περιοχές υπάρχουν αρπακτικά, δρυοκολάπτες αλλά και αρκούδες και λύκοι. Σημαντικοί είναι και οι πληθυσμοί των αμφιβίων και των ερπετών. Συνολικά περιλαμβάνονται 11 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών, 45 είδη θηλαστικών και πάνω από 260 είδη πουλιών.

Η ιχθυοπανίδα περιλαμβάνει 17 είδη ψαριών μεταξύ των οποίων το ενδημικό είδος ψαριού μπριάνα και ένα είδος άγριας πέστροφας. Οι ντόπιοι ασχολούνται συστηματικά με το ψάρεμα, αν και ο αριθμός των ψαριών έχει μειωθεί σημαντικά.

Ψαράς στις λίμνες των Πρεσπών καθαρίζει γριβάδια

Η όχθη της Μικρής Πρέσπας είναι βαλτώδης, γεμάτη νούφαρα και πυκνές καλαμιές όπου φωλιάζουν τα σπανιότερα είδη του φτερωτού βασιλείου. Αντίθετα, οι όχθες της Μεγάλης Πρέσπας είναι στρωμένες με βότσαλα όπως και ο βυθός της. Ακόμα και τα ψάρια της Μεγάλης Πρέσπας (πέστροφες, πεταλούδες, κέφαλοι, τσιρόνια) διαφέρουν από αυτά της Μικρής Πρέσπας (γριβάδια, σκουμπούζια, γουλιάνοι, πέστροφες, τσιρόνια, χέλια).

Ψαράδικες βάρκες στη Μικρολίμνη

Στον τρόπο καλλιέργειας της περιοχής μπορεί κανείς να ανιχνεύσει ακόμη στοιχεία από παλιές μορφές εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων όπως οι παλιές ψαράδικες βάρκες, η Παρασκευή κάρβουνου και η αεροξήρανση ψαριών και λαχανικών.
Κορυφή