Ο υγρότοπος των Πρεσπών

Ο υγρότοπος των Πρεσπών αποτελεί έναν μοναδικής φυσικής ομορφιάς τόπο. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας και αποτελεί το σύνορο με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Η σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ο εθνικός δρυμός Πρεσπών καθώς και τα πολιτιστικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής, σας ταξιδεύουν έξω από τα όρια του χρόνου.

Πανοραμική άποψη των Πρεσπών

Οι δύο λιμνες, η Μικρή Πρέσπα και η Μεγάλη Πρέσπα έχουν έκταση 48 και 288 τετρ. χιλιόμετρα αντίστοιχα. Αξίζει να τις επισκεφτείτε ένα Σαββατοκύριακο. Κάθε εποχή έχει τις δικές της ομορφιές. Στην Ελλάδα ανήκουν τα 44 τετρ. χιλιόμετρα της Μικρής και τα 37 τετρ. χιλιόμετρα της Μεγάλης Πρέσπας. Οι δύο λίμνες παλαιότερα ήταν ενωμένες αλλά τώρα χωρίζονται από μια αμμώδη νησίδα και επικοινωνούν μόνο με ένα στενό δίαυλο. Το νερό κυλά από τη Μικρή προς τη Μεγάλη Πρέσπα.

 Έχετε τη δυνατότητα διαμονής στους παραδοσιακούς ξενώνες στα παραλίμνια γραφικά χωριά Άγιος Γερμανός, Ψαράδες, Άγιος Αχίλλειος και Μικρολίμνη. Ο Δήμος Πρεσπών περιλαμβάνει συνολικά 12 χωριά με περίπου 1200 φιλόξενους κατοίκους.  Η περιοχή απέχει από τη Φλώρινα 40 χιλιόμετρα και από την Καστοριά 50 χιλιόμετρα.

Παραδοσιακός οίκος στους Ψαράδες

Οι Πρέσπες είναι από τις περιοχές για τις οποίες εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού τους πλαισίου, αλλά και για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, τόσο από το ελληνικό κράτος, όσο και από ξένους οικολογικούς φορείς.

Κορυφή