ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ

            Στη θέση του σημερινού οικισμού απ΄ ότι μεταφέρθηκε από παράδοση αλλά και από χάρτη των Μονών της Μακεδονίας στα 1550 μ.Χ. αναφέρεται μονή του Αγίου Δημητρίου, χωρίς να αναφέρεται οικισμός. Προφανώς υπήρχε στην περιοχή διάσπαρτη κατοίκηση χωρίς οικιστική συγκρότηση.
            Γύρω από τη μονή σιγά σιγά άρχισε να δημιουργείται ένας οικιστικός ιστός από ανθρώπους, είτε κυνηγημένους επαναστάτες που βρήκαν καταφύγιο στη μονή, είτε από τους διάσπαρτα οικούντες γύρω.
            Φέρεται ότι οι πρώτοι που ήρθαν στη μονή ήταν το γένος Παπανικολάου, οι οποίοι ήρθαν από άλλα μέρη κυνηγημένοι από τους Οθωμανούς για την επαναστατική τους δράση. Μάλιστα επειδή μετακινούνταν από κορυφή σε κορυφή για να βρίσκονται μακριά από τους διώκτες απέκτησαν το παρατσούκλι Καταραχιάδες από το κατά ράχη.
            Από την παράδοση και τα επώνυμα φαίνεται ότι οι κάτοικοι προήλθαν από διάφορα μέρη. Κάποιοι από την κοντινή Πέτρα, όταν καταστράφηκε ο οικισμός από τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά, από την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, την Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία κ.λ.π.
            Λέγεται ότι από την Πέτρα είναι οι οικογένειες Τριανταφύλλου, Κόσσυβα και Πόποτη. Από το Παλεκλήσι οι Κατσιγιανναίοι, Μπουρνικαίοι και Νταναίοι. Από την Πελοπόννησο η οικογένεια Ζάνα και από τη Μάνη ίσως η οικογένεια Τσαούση.
            Από την Αττική οι Αναγνώστου. Από τη Θεσσαλία (από τη Βουβάλα) οι Ράπτη.
            Από την  Ήπειρο οι Γκούμα, Μπουρονίκου, Ζουμπανιώτη (αυτοί δηλώνουν και θέση καταγωγής το Ζουμπάνι σημερινός Πεντάλοφος), Αρβανίτη (καταγωγή γένους), οι Κλαπάνη.
            Μια έρευνα στα επίθετα των κατοίκων, στα ήθη, έθιμα, τραγούδια, θα έδινε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δυστυχώς το ότι ο οικισμός υπαγόταν διοικητικά επί Τουρκοκρατίας στο νομό Κοζάνης, κατόπιν στο νομό Λαρίσης και τώρα στο νομό Πιερίας, η καταστροφή των αρχείων δεν άφησε στοιχεία για την ιστορία του.

 


Γκουτζήκας Βασίλης  e-mail: goutzikas@yahoo.com