ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Βασίλειος Παπαγρηγορίου (1910 - 1985)

    Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1910 στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας. Γονείς του ήταν ο Νικόλαος Παπαγρηγορίου και η Κατερίνα Κατσιγιάννη.
    Από μικρός έμαθε κοντά στον πατέρα του να κατασκευάζει βαρέλια, φτσέλια, καρδάρια, κάδους για τσίπουρα κ.λ.π. Μετά ακολούθησε την τέχνη του μαραγκού, κατασκεύαζε σκάλες, πατώματα και ταβάνια σε σπίτια. Σε μικρή ηλικία έμαθε μόνος του βιολί και έπαιζε σε πανηγύρια, γάμους και διάφορα γλέντια.
    Παντρεύτηκε στις 3 Μαρτίου 1940 την Παρασκευή Τόλιου. Από το γάμο τους απέκτησαν μια κόρη την Ελευθερία το 1941 και ένα γιο το Δημήτρη το 1943.
    Το 1935 επιστρατεύτηκε στο μηχανικό. Κατά την κατασκευή μιας γέφυρας στο Στρυμόνα ποταμό, στη διάρκεια της μάχης, η χλαίνη του χτυπήθηκε από σφαίρες αλλά ο ίδιος σαν από θαύμα δεν τραυματίστηκε. Το Σεπτέμβριο του 1940 πήγε για εκπαίδευση στα νέα όπλα στην Αλβανία και η κήρυξη του πολέμου τον βρήκε εκεί. Από την Αλβανία επέστρεψε μετά το Πάσχα του 1941 στη γιορτή της ΖΣωοδόχου Πηγής, διανύοντας όλη την απόσταση μέχρι το χωριό με τα πόδια.
    Μετά το γυρισμό του, άνοιξε καφενείο στο σπίτι του πεθερού του το οποίο κράτησε για δέκα περίπου χρόνια. Στη διάρκεια της κατοχής το σπίτι του κάηκε από τους Γερμανούς. Όταν το ξανάφτιαξε άνοιξε μπακάλικο μέχρι το 1960, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Τότε ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Τη φωτογραφική τέχνη έμαθε στο Βέργα στην Κατερίνη.
    Γύριζε όλη την ορεινή περιοχή γύρω από τον Άγιο Δημήτριο, τον Κοκινοπλό, το Λιβάδι, τους Ντιμιράδες, το Σέλο, την Τούχλιστα, το Λόφο, τη Μηλιά, τη Μόρνα. Φωτογράφιζε πρόσωπα, οικογενειακές φωτογραφίες, γάμους γλέντια, σκηνές από την καθημερινή ζωή, από την εργασία, τοπία, κ.λ.π. Μετακινούνταν κάτω από οποιεσδήποτε άσχημες συνθήκες με τα πόδια από χωριό σε χωριό. Το φωτογραφικό υλικό το φύλασσε και το τακτοποιούσε με επιμέλεια κατά χρονολογική και θεματική σειρά και διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση. Πρόκειται για μια πλούσια γκάμα φωτογραφιών που κλείνουν μέσα τους ανέπαφες περασμένες εποχές για να θυμούνται οι παλιότεροι και να γνωρίζουν οι νεώτεροι.
    Πέθανε από την επάρατη νόσο στις 25 Σεπτεμβρίου 1985 σε ηλικία 75 ετών.

    Στο μουσείο του χωριού διατέθηκε μια αίθουσα μετά από ειδική εκδήλωση όπου εκτίθεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από το φωτογραφικό του έργο. Μερικές φωτογραφίες του μπορείτε να δείτε και εδώ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Γκουτζήκας Βασίλης  e-mail: goutzikas@yahoo.com