Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

1 Φυτολόγιο/Phytology

Αλόη

Οικογένεια: Λιλιίδες (Liliaceae, Liliengew?chse / Lilies)

Aloe vera ή Aloe barbadensis

ή άλλα πολλά ονόματα (συνώνυμα). Το vera σημαίνει αληθινή και το barbadensis σημαίνει ότι κατάγεται από τα νησιά Μπαρμπάντος. Απο νεότερες έρευνες προκύπτει ότι έχει συγγένεια με πολλά άλλα είδη του γένους Aloe, έτσι κάποιοι υποθέτουν ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ παλιό υβρίδιο. Το κανονικό φυτό έχει κίτρινα και σπανίως λευκά άνθη. Αυτο με τα πορτοκαλί-κόκκινα είναι μάλλον το πιο εμπορικό υβρίδιο.

Η φαρμακευτική του χρήση έχει γίνει αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης τα τελευταία χρόνια. Το βέβαιο είναι ότι είναι ένα πρώτης τάξης φάρμακο για εγκαύματα, τραυματισμούς, φλεγμονές του δέρματος, καθώς επίσης για τον διαβήτη και την υπερλιπιδαιμία. Χρησιμοποιείται σε «άπειρα» προϊόντα ομορφιάς και εναλλακτικής ιατρικής κυρίως με τη μορφή gel (γέλης) ή χυμού.

Share

2 comments to Αλόη

  • pantantonia

    Στον κήπο έχω 2 τεράστιους θάμνους αλόης που μοιάζει με την τελευταία φωτογραφία.(τώρα έχει πορτοκαλοκόκκινα άνθη).Δεν είναι η κανονική?Διάβασα κάπου ότι κάνει πολύ καλό να την πίνεις με χυμό( το δοκίμασα κιόλας όταν ακόμα νόμιζα ότι αυτή είναι η μόνη αλόη,δεν έπαθα κάτι…)

  • admin

    Όλες Aloe vera είναι και είναι όλες φαρμακευτικές. Η πιο καλή θεωρείται η Aloe vera barbadensis. Κυκλοφορεί και αυτή σε κάτι φυτώρια, βιολογικά κ.α. Η τελευταία φωτογραφία δεν ξέρω καν αν είναι αλόη. Και ενώ στον κήπο είναι ένας τεράστιος θάμνος δεν έχει βγάλει ποτέ λουλούδι.

You must be logged in to post a comment.