Ο καιρός

O καιρός σήμερα

Μερικά από Πόρτο Ράφτη

Μερικά από Λέχαιο

Σαπωνοποιία

Σαπούνι με το μέτρο

Καλό είναι να ξέρουμε και λίγο χημεία πάνω στο θέμα «σαπωνοποίηση«. Αλλα και να μην ξέρεις το παρακάτω excel-άκι στα κάνει όλα μόνο του. Για τον υπολογισμό της σωστής ποσότητας NaOH (καυστικής σόδας) που πρέπει να ζυγίσετε για να γίνει πλήρης εξουδετέρωση κατα τη σαπωνοποίηση, ρίξτε μια ματιά στο Σαπωνο-φτιάχτη. Υπολογίζει ακόμα και το ποσοστό υπερλίπανσης που θέλετε να πετύχετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να δουλέψει το πρόγραμμα του υπολογισμού θα πρέπει να επιτρέψετε την εκτέλεση των macros. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις σας, το Excel ενδέχεται να σας ρωτήσει αν επιτρέπεται την εκτέλεση ή να μη ρωτήσει τίποτα αν το έχετε μόνιμα απενεργοποιημένο. Αυτό γίνεται για την προστασία σας απο κάποιους ιούς που μπορεί να κρύβονται στο πρόγραμμα. Όσον αφορά το Σαπωνο-φτιάχτη… ούτε να το διανοηθείτε.

Η ιδέα βέβαια είναι «κλεμένη» από το mms lye calculator και την υπόδειξη του Γιάννη. Άλλα σχετικά site είναι:

Παρά τη βοήθεια του Σαπωνο-φτιάχτη, το πρόβλημα του υπολογισμού της ακριβούς ποσότητας NaOH που χρειάζεται για την πλήρη εξουδετέρωση, παραμένει, ειδικά όταν έχεις τηγανόλαδα ή μούργα (μούργκα). Ο Γιάννης λέει ότι το τηγανισμένο ελαιόλαδο έχει τα ίδια λιπαρά οξέα με το κανονικό. Το μόνο ενδιαφέρον συμπέρασμα απο μια ιντερνετική περιπλάνηση που έκανα είναι ότι «όταν το λάδι είναι καθαρό, θέλει περισσότερη ποτάσσα, όταν είναι μούργκα, θέλει λιγότερο. Όταν είναι τηγανολάδο, βάζουμε λιγότερο αλάτι«.

Share

1 comment to Σαπούνι με το μέτρο

You must be logged in to post a comment.