ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ-ΚΛΑΔΕΜΑ

3.   18 Φεβρουαρίου σήμερα και μετά από 5 μήνες ψιλοβρέχει  έξω,  ευκαιρία να πούμε λίγα πράγματα για το κλάδεμα:

      α)   Τα πρώτα 10 χρόνια ανανέωνα τα οριζόντια κλαδιά κάθε χρόνο,30-40 cm αριστερά και δεξιά του κορμού ( το ύψος το επιλέγεις ανάλογα με τους πασσάλους που έχεις και το ύψος που τοποθέτησες το σύρμα). Κατά την βλάστηση βγαίνουν πολλοί βλαστοί, αφού στο μήκος που αφήσαμε υπάρχουν πολλά μάτια , όσο είναι μικροί οι βλαστοί ρίχνουμε αυτούς που έχουν βλαστήσει από το κάτω μέρος του κλαδιού και αφήνουμε 3-4 βλαστούς σε κάθε πλευρά. Το κλάδεμα αυτό θέλει πολύ δουλειά , δέσιμο κάθε χρόνο τα οριζόντια, κόψιμο τα περσινά τα οποία έχουν δυναμώσει και κόβονται δύσκολα , με φυσική συνέπεια τενοντίτιδες και άλλα προβλήματα  στα χέρια. Επίσης επειδή κάθε χρόνο το φυτό θρέφει τα οριζόντια κλαδιά, συνήθως έχουμε μικρή ρόγα. Βέβαια  το δένδρο ανανεώνεται κάθε χρόνο και η παραγωγή είναι μεγάλη σε ποσότητα. Λόγω όλων των παραπάνω λόγων και του γεγονότος ότι πέρασαν τα χρόνια σε συνδυασμό με το ότι το κλάδεμα εμείς οι ερασιτέχνες παραγωγοί πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας, με οδήγησαν στην αλλαγή κλαδέματος και την αγορά ψαλιδιού με αέρα. Ένα καλό ψαλίδι χεριού κοστίζει από 10€ έως 20€, όχι στα φθηνά των 2-3 ευρώ γιατί δεν αντέχουν στο κλάδεμα και σε δυσκολεύουν περισσότερο. Ένα ψαλίδι με αέρα έχει μεγάλο εύρος τιμών ανάλογα με το αν δουλεύει με βενζίνη , ρεύμα πόσους ίππους είναι το μοτέρ. Παρακάτω  δείτε ένα ψαλίδι(12€ περίπου)  και ένα μοτέρ (800€ περίπου) που χρησιμοποιώ εγώ στο κλάδεμα.                    

Ψαλίδι κλαδέματος

Μοτέρ με βενζίνη

Ψαλίδι με αέρα

 

 

         β) Πέρσι και φέτος (Αν και πιστεύω ότι είναι νωρίς , άρχισα το κλάδεμα από τις κληματαριές) κάνω το λεγόμενο κοντοκλάδι δηλαδή αφήνω τα οριζόντια κλαδιά όπως είναι (ήδη είναι χονδρά κλαδιά και δεμένα) και αφήνω σε 3-4, σε κάθε πλευρά ,περσινά στελέχη ένα μόνο κλαδί με 3 μάτια ( Το πρώτο το τυφλό και άλλα δύο). Στην σταφίδα αφήνουμε 8-10 μάτια (περίπου 20-30 cm). Επειδή μία φωτογραφία είναι σαν δέκα λέξεις, δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το φετινό μου κλάδεμα.

 

Φυτό κλαδεμένο σωστά κατά την άποψη μου

Δύο στελέχη , με ένα κλαδί και τρία μάτια.

Λάθος , σε ένα στέλεχος δύο κλαδιά.

Το σωστό για να μην το παραφορτώσουμε

Περισσότερα μάτια στην σταφίδα

Άρχισα το κλάδεμα. Όπως βλέπετε εκτός από παλμέτα από το ίδιο κλίμα,σειρά παρά σειρά , έκανα και κληματαριά , αυτό αυξάνει την παραγωγή.