1α.- Το Περσικό Κράτος και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας

Άσκηση συμπλήρωσης κενών

  
Γράψε τις απαντήσεις σου στα κενά. Μόλις εισάγεις όλες τις απαντήσεις, κάνε κλικ στο κουμπί "Έλεγχος".
Persia
Το περσικό κράτος ήταν τεράστιο· απλωνόταν στην και την . Αρχηγός του κράτους ήταν ο , που τον σέβονταν όλοι. Το κράτος ήταν χωρισμένο σε μεγάλες , τις , τις οποίες διοικούσαν οι . Οι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας δεν είχαν κάνει δικό τους . Διαιρεμένες δεν μπορούσαν να εμπορευτούν ελεύθερα με άλλες πόλεις του Εύξεινου πόντου. Όταν μάλιστα οι Πέρσες έκαναν εκστρατεία στη Θράκη, ανάγκασαν τους Έλληνες της να στείλουν και δικό τους στρατό.
Η κατάσταση για τους Έλληνες γινόταν όλο και πιο άσχημη. Αποφάσισαν τότε να και να διώξουν τους Πέρσες. Επειδή όμως μόνοι τους δεν μπορούσαν να τους αντιμετωπίσουν, ζήτησαν βοήθεια από την . Δυστυχώς γι’ αυτούς μόνο οι και οι έστειλαν λίγα πλοία. Οι επαναστάτες έδιωξαν τις περσικές φρουρές και έφτασαν ως τις . Οι δυνάμεις τους όμως δεν ήταν αρκετές και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Λίγο αργότερα νικήθηκε και ο στόλος τους κοντά στο νησάκι (). Η επανάσταση τέλειωσε και οι Έλληνες των μικρασιατικών παραλίων γνώρισαν βαρύτερο ζυγό. Η , που είχε πάρει πάνω της μεγάλο μέρος του αγώνα εναντίον των Περσών, και καταστράφηκε από τα θεμέλια.
Η καταστροφή της προκάλεσε μεγάλη λύπη στην Ελλάδα, πιο πολύ όμως στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι που ήταν το πήραν βαριά. Στο θέατρο της Αθήνας παίχτηκε ένα έργο για την καταστροφή της Μιλήτου πολύ συγκινητικό, που έκανε όλους τους θεατές να .