Σχεδίαση μικροσεναρίου για το νόμο του Ωμ

Στο άρθρο αυτό περιγράφεται το Α’ μέρος της δομής ενός μικροσεναρίου για την ενότητα : νόμος του Ωμ.

Η τάση (V) είναι η ηλεκτρική δύναμη που κινεί τα ηλεκτρόνια (που είναι τα αρνητικά φορτία) μέσω των καλωδίων και των ηλεκτρικών συσκευών. Το ρεύμα (I) είναι το ποσοστό ροής ηλεκτρονίων και η αντίσταση (R) είναι η ιδιότητα ενός αντιστάτη (ή άλλης συσκευής που υπακούει το νόμο του Ωμ) που περιορίζει το ρεύμα σε ένα ποσό ανάλογο προς την εφαρμοσμένη τάση. Έτσι, για μια δεδομένη αντίσταση R (Ωμ) και μια δεδομένη τάση V (βολτ) που καθιερώνεται πέρα από την αντίσταση, ο νόμος του Ωμ παρέχει την εξίσωση για τον υπολογισμό του ρεύματος που πρέπει να περάσει από τον αντιστάτη (ή τη συσκευή).

Σχετικές Φωτογραφίες

Εκπαιδευτικό βίντεο

εκπαιδευτικό βίντεο για το Νόμο του Ωμ

Ηλεκτροτεχνία Ι : Ο νόμος του Ωμ

Β’ Τάξη ΕΠΑΛ

Βασική Ιδέα

Το ηλεκτρικό ρεύμα σε μεταλλικούς αγωγούς είναι ροή ηλεκτρονίων. Η γεννήτρια (ηλεκτρική πηγή) δημιουργεί μεταξύ των δύο πόλων της σταθερή διαφορά δυναμικού (τάση) και εξαιτίας της προκαλείται συνεχής ροή ηλεκτρονίων από τον αρνητικό προς το θετικό πόλο της γεννήτριας μέσω του αγωγού που συνδέει τους δύο πόλους της. Τότε λέμε ότι έχουμε κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα. Η ένταση (Ι) του ρεύματος που διαρρέει έναν αγωγό είναι ανάλογη με τη διαφορά δυναμικού (U) που εφαρμόζεται στις άκρες του αγωγού και αντιστρόφως ανάλογη με την αντίσταση (R) του αγωγού. Η μαθηματική αυτή σχέση αποτελεί το Νόμο του Ωμ.

Στόχοι :

         Ο  μαθητής  στο τέλος της ενότητας θα πρέπει :

  • Να ορίζει το ηλεκτρικό ρεύμα ως προσανατολισμένη κίνηση φορτισμένων σωματιδίων κατά μήκος ενός αγωγού.
  • Να σχετίζει την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος με το αποτέλεσμα που προκαλεί όταν διαρρέει ένα λαμπτήρα (ισχυρή-ασθενής φωτοβολία).
  • Να είναι εξοικειωμένος με τη χρήση του πολυμέτρου
  • Να επιβεβαιώνει πειραματικά τον νόμο του Ohm σε έναν αντιστάτη
  • Να σχεδιάζει πειραματική διάταξη για τον πειραματικό έλεγχο του νόμου του Ohm. Να δια­τυπώνει λεκτικά και με μαθηματικό συμβολισμό το νόμο του Ohm.Να σχεδιάζει τη γρα­φική παράσταση έντασης-τάσης για συγκεκριμένους αντιστάτες.
  • Να σχεδιάζει και να συναρμολογεί απλά ηλεκτρικά κυκλώματα που περιλαμβάνουν ηλεκτρική πηγή, αντιστάτες , αμπερόμετρο και βολτόμετρο .