Μια αξέχαστη ποιητική συνάντηση με τον Δημήτρη Περοδασκαλάκη

Στο πλαίσιο του ομίλου Δημιουργικής γραφής και Φιλαναγνωσίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον ποιητή και πρώην καθηγητή του σχολείου μας, κύριο Δημήτρη Περοδασκαλάκη, στις 8 Φεβρουαρίου 2014. Οι μαθήτριες της Α και Β Λυκείου που συμμετείχαν είναι οι εξής: Διακαινισάκη Ελένη (Α1), Καλογιαννάκη Ευτυχία (Α1), Καραγιωργάκη Ειρήνη (Β2), Κοκκινομαγουλά Αρετή (Β2) και Κουτσαΐδη Παρασκευή (Β2). Παρακάτω παρατίθενται μερικές εντυπώσεις των συμμετεχόντων:

-Μεγάλη μου τιμή και χαρά που συμμετείχα σε αυτή την συζήτηση! Αισθάνομαι ευτυχισμένη που μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω για ποίηση με έναν υπέροχο άνθρωπο, τον οποίο αρχικά γνώρισα ως καθηγητή και έπειτα ως ποιητή, τον κύριο Περοδασκαλάκη. Ήταν εκείνος ο οποίος έμμεσα με ώθησε στην ποίηση -όπως και σε πολλά άλλα- και με έκανε να την αγαπήσω μέσω των ποιημάτων του. Έτσι, εκμεταλλεύτηκα το γεγονός της συνάντησής μας και δε δίστασα στιγμή να διατυπώσω τις απορίες μου. Ο κύριος Περοδασκαλάκης με προθυμία μας μίλησε για τις πρώτες ποιητικές του απόπειρες, τις επιρροές που δέχθηκε από άλλους ποιητές και λογοτέχνες, τις πηγές απ’ όπου αντλεί έμπνευση, την αγάπη του για τον τόπο και την παράδοσή μας, καθώς και για το Θεό.

Ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να αντιπαραβάλουμε τους εαυτούς μας με έναν πεπειραμένο ποιητή, να εντοπίσουμε κοινές τομές και αποκλίσεις, να αντλήσουμε έμπνευση, να προβληματιστούμε και να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τον ποιητικό λόγο.
Όσον αφορά τον κύριο Περοδασκαλάκη, ο λόγος του, οι ιδέες του και ο τρόπος διατύπωσής τους μέσω εκπληκτικών λεκτικών σχημάτων, οι εμπειρίες του, οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις μας, καθώς και η αγάπη που δείχνει προς όλα όσα εκείνος πρεσβεύει, άγγιξαν τις καρδιές όλων μας.

Αρετή Κοκκινομαγουλά

 

-Όντας σχετικά νέο μέλος του ομίλου, η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν μία πρωτόγνωρη κι ενδιαφέρουσα εμπειρία για εμένα, κι αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχισμένη και τυχερή που έλαβα μέρος σε αυτή. Μου προσέφερε αμέτρητες καινούργιες γνώσεις σχετικά με την ποίηση, τη σχέση ενός ποιητή με αυτήν, και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος την αντιλαμβάνεται. Η απεριόριστη προθυμία του κυρίου Περοδασκαλάκη να απαντήσει σε κάθε μας ερώτηση και να μοιραστεί τις εμπειρίες και τις σκέψεις του μαζί μας, διατηρούσε αμείωτη την προσοχή μου καθ’όλη τη διάρκεια της συζήτησης. Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα και με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η αναφορά του στα μέσα που τον εμπνέουν για να γράψει, λέγοντάς μας χαρακτηριστικά ότι «αρκεί κανείς να παρατηρήσει τον κόσμο γύρω του, για να καταλάβει ότι το κάθε τι μας μιλάει με το δικό του τρόπο, και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αφορμή για να αποτυπώσουμε γραπτά τις σκέψεις μας γι’αυτό». Μετά από αυτή τη συνάντηση, νιώθω απόλυτα εξοπλισμένη με τις γνώσεις που πρέπει να έχει όποιος φιλοδοξεί να ασχοληθεί συστηματικά με την ποίηση. Ελπίζω λοιπόν, να τις εφαρμόσω σύντομα και στην πράξη!

Παρασκευή Κουτσαΐδη

 

-8 Φεβρουαρίου 2014

Συγκεντρωθήκαμε νωρίς το μεσημέρι, κατά τη 13:00, στην καφετέρια « Ενετικό» στο κέντρο του Ηρακλείου. Στη συνάντηση συμμετείχαν παιδιά από τον Όμιλο Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής του σχολείου μας, οι καθηγήτριες κ. Βαρβάρα Ρούσσου, κ. Ειρήνη Κασσωτάκη και κ. Δήμητρα Μπαΐλα, ενώ κεντρικό πρόσωπο της συζήτησης που διεξήχθη ήταν ο κύριος Περοδασκαλάκης, καθηγητής Φιλολογίας στο Καπετανάκειο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.

Ο σκοπός της συνάντησής μας ήταν να συζητήσουμε με κάποιον έμπειρο και παθιασμένο με την ποίηση άνθρωπο, όπως τον κύριο Περοδασκαλάκη, προκειμένου να λύσουμε απορίες τόσο πρακτικού όσο και φιλοσοφικού περιεχομένου. Τι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για έναν ποιητή, με ποια θέματα καταπιάνεται, τι είναι τελικά ποίηση; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που προσπάθησε ο καθένας μας να απαντήσει με βάση τις δικές του εμπειρίες.

Ευτυχία Καλογιαννάκη

 

-Η συνάντηση του ομίλου δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης του σχολείου μας με τον κ. Περοδασκαλάκη ήταν μια πολύ ωραία και πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Συζητήσαμε για πολύ ενδιαφέροντα θέματα, για το τι είναι ποίηση, τι σημαίνει για εμάς η ποίηση. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε για τις ποιητικές του συλλογές, για το πώς εμπνέεται και επεξεργάζεται ένα ποίημα, είχαμε με λίγα λόγια, έναν εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο. Προσωπικά, έμαθα πολλά καινούργια πράγματα για τον κόσμο της ποίησης, ο οποίος σιγά σιγά ξετυλίγεται μπροστά μου. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του, να του εκφράσω τις απορίες μου αλλά και τις εντυπώσεις μου από τις πρώτες επαφές μου με την ποίηση. Η συζήτησή μας με βοήθησε πολύ και μου έδωσε ένα κίνητρο, αφού μάθω κάποια βασικά στοιχεία για την ποίηση, να γράψω τα δικά μου ποιήματα. Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστά εμπειρία που αναμφισβήτητα θα ήθελα να ξαναζήσω.

Ελένη Διακαινισάκη

 

Τα εφόδια που αποκομίσαμε από τη συγκεκριμένη συζήτηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα για τη μετέπειτα ενασχόλησή μας με την ποίηση. Γι’ αυτό το λόγο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τόσο τον κύριο Περοδασκαλάκη, όσο και τις καθηγήτριές μας, κυρίες Ρούσσου και Κασσωτάκη για την υποστήριξη και οργάνωση της συνάντησης. Αδημονούμε για την επόμενη ποιητική μας δράση!