Πολύ πρωί το Μέγα Συνέδριο συγκεντρώνεται κανονικά και νομιμοποιεί την απόφαση, που άκυρα πήρε τη νύχτα που πέρασε, για θανάτωση του Ιησού. Αμέσως μετά αποφασίζεται να παραπέμψουν την υπόθεση στον Ρωμαίο διοικητή Πιλάτο για τα περαιτέρω, δηλ. για την επικύρωση της θανατικής καταδίκης. Ο Ιησούς οδηγείται εκεί δεμένος. Στο διοικητήριο παίζεται μεταξύ Πιλάτου, θρησκευτικών ηγετών και λαού, ένα φοβερό δράμα για την τύχη του Ιησού. Στο κείμενο που ακολουθεί θα παρακολουθήσουμε όσα πρωτοφανή, θλιβερά και τραγικά συνέβησαν τότε εκεί.

 

Μκ 15,

Μτ 27,

Ιω 18,

 

 

 

Λκ 23,

Ιω 18,

 

 

Λκ 23,

 

 

Μτ 27,

(Ανάδυση πρωτοτύπου κειμένου)


1 Νωρίς το πρωί οι αρχιερείς με τους πρεσβυτέρους και τους γραμματείς κι ολόκληρο το Συνέδριο συγκεντρώθηκαν και πήραν την απόφαση: αφού έδεσαν τον Ιησού, τον πήγαν και τον παρέδωσαν στον Πιλάτο1.

3 Όταν έμαθε ο Ιούδας... πως καταδικάστηκε ο Ιησούς, μετανόησε· επέστρεψε τα τριάντα αργύρια στους αρχιερείς και στους πρεσβυτέρους του Συνεδρίου

4 και είπε: "Αμάρτησα, γιατί έστειλα στον θάνατο έναν αθώο". Αυτοί όμως του αποκρίθηκαν: "Και εμάς τι μας νοιάζει; Δικό σου είναι το κρίμα".
5 Ο Ιούδας τότε πέταξε τα αργύρια στον Ναό, έφυγε και πήγε και κρεμάστηκε.

28 ... Ήταν νωρίς το πρωί. Οι Ιουδαίοι... δεν μπήκαν στο διοικητήριο, για να μη μολυνθούν2, αλλά να φάνε το Πάσχα καθαροί.
29 Ο Πιλάτος βγήκε έξω και τους λέει: "Για ποιο αδίκημα κατηγορείτε αυτόν τον άνθρωπο;"
30 Του αποκρίθηκαν: "Αν δεν ήταν κακοποιός, δεν θα τον παραδίναμε σ' εσένα".
31 Τους λέει τότε ο Πιλάτος: "Πάρτε τον εσείς και δικάστε τον σύμφωνα με τον Νόμο σας". Του λένε οι Ιουδαίοι: "Σε εμάς δεν επιτρέπεται να θανατώνουμε κανέναν".

2 Εκεί άρχισαν να τον κατηγορούν λέγοντας: "Αυτόν εδώ τον πιάσαμε να ξεσηκώνει τον λαό μας, να τον εμποδίζει να πληρώνει τους φόρους στον αυτοκράτορα και να ισχυρίζεται για τον εαυτό του πως είναι ο βασιλιάς, ο Μεσσίας".

33 Ο Πιλάτος μπήκε πάλι μέσα στο διοικητήριο και διέταξε να φέρουν τον Ιησού. "Εσύ είσαι ο βασιλιάς των Ιουδαίων;" τον ρώτησε.
36 Ο Ιησούς απάντησε: "Η δική μου βασιλεία δεν προέρχεται από αυτόν τον κόσμο...
37 ... Εγώ γι' αυτό γεννήθηκα και γι' αυτό ήρθα στον κόσμο, για να φανερώσω την αλήθεια' όποιος αγαπάει την αλήθεια καταλαβαίνει τα λόγια μου".
38 Του λέει ο Πιλάτος: "Και τι είναι η αλήθεια;" Όταν το είπε αυτό, βγήκε πάλι έξω στους Ιουδαίους...

4 ... είπε στους αρχιερείς και στον όχλο: "Δεν βρίσκω καμιά αιτία καταδίκης αυτού του ανθρώπου".
5 Εκείνοι όμως επέμεναν και έλεγαν ότι αναστατώνει τον λαό με όσα διδάσκει σε όλη την Ιουδαία· άρχισε από τη Γαλιλαία και έφτασε ως εδώ...
14 ... "Είδατε, τον ανέκρινα μπροστά σας και δεν τον βρήκα ένοχο για τίποτε από όσα τον κατηγορείτε .
15 ... Είναι φανερό ότι δεν έκανε τίποτε που να αξίζει την καταδίκη του σε θάνατο.
16 Γι' αυτό λοιπόν θα τον βασανίσω και θα τον απολύσω".

15 Υπήρχε η συνήθεια κάθε Πάσχα να ελευθερώνει ο Ρωμαίος διοικητής έναν φυλακισμένο, όποιον θα του ζητούσε ο λαός.
16 Στις φυλακές βρισκόταν τότε ένας πασίγνωστος φυλακισμένος, που λεγόταν Βαραββάς3.

 

Ιω 19,

 

 

Μτ 27,


17 Όταν συγκεντρώθηκε το πλήθος, ο Πιλάτος τους ρώτησε: "Ποιον θέλετε να ελευθερώσω; Το Βαραββά ή τον Ιησού, που τον λένε Μεσσία;"
20 Στο μεταξύ οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι του Συνεδρίου έπεισαν το πλήθος να ζητήσουν να ελευθερωθεί ο Βαραββάς και να θανατωθεί ο Ιησούς.
21 Όταν λοιπόν τους ξαναρώτησε ο διοικητής: "Ποιον από τους δύο θέλετε να σας ελευθερώσω; το πλήθος αποκρίθηκε: "Το Βαραββά!"
22 Τους λέει ο Πιλάτος: "Και τι να τον κάνω τον Ιησού, που τον λένε Χριστό;" Όλοι του λένε: "Να σταυρωθεί!"
23 0 Πιλάτος ξαναρωτά: "Γιατί; Τι κακό έκανε;" Το πλήθος όμως κραύγαζε με περισσότερη δύναμη: "Να σταυρωθεί!"
12 0 Πιλάτος ... προσπάθησε για άλλη μια φορά να βρει τρόπο να τον αφήσει ελεύθερο, οι Ιουδαίοι όμως κραύγαζαν λέγοντας: "Αν τον ελευθερώσεις αυτόν, δεν μπορείς να είσαι φίλος του αυτοκράτορα· όποιος κάνει τον εαυτό του βασιλιά, είναι εχθρός του αυτοκράτορα4 ".
13 0 Πιλάτος, όταν άκουσε αυτά τα λόγια, διέταξε να φέρουν έξω τον Ιησού και ο ίδιος κάθισε στην έδρα του δικαστή, στον τόπο... Λιθόστρωτο - στα εβραϊκά "Γαββαθά".
14 Ήταν σχεδόν μεσημέρι, παραμονή του Πάσχα. Λέει τότε ο Πιλάτος στους Ιουδαίους: "Νά ο βασιλιάς σας!"
15 Τότε εκείνοι άρχισαν να φωνάζουν με κραυγές: "Θάνατος, θάνατος, σταύρωσέ τον!" Τους λέει ο Πιλάτος: "Τον βασιλιά σας να σταυρώσω;" Αποκρίθηκαν οι αρχιερείς: "Δεν έχουμε άλλον βασιλιά, εκτός από τον αυτοκράτορα".
24 Όταν είδε ο Πιλάτος πως έτσι δεν πετυχαίνει τίποτα... πήρε νερό και ένιψε τα χέρια του μπροστά στο πλήθος, λέγοντας: "Εγώ είμαι αθώος για το αίμα αυτού του δικαίου· το κρίμα πάνω σας".
25 Κι αποκρίθηκε όλος ο λαός και είπε: "Το αίμα του πάνω μας και πάνω στα παιδιά μας".
26 Τότε τους απέλυσε το Βαραββά, ενώ τον Ιησού τον μαστίγωσε και τον παρέδωσε να σταυρωθεί.

Δραστηριότητα

Ερμηνευτικά (Δραστηριότητα)

1. Ο Πόντιος Πιλάτος (σύνδεση με wikipedia: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8C%CE%BD%

CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B9%CE%BB%CE%AC%

CF%84%CE%BF%CF%82) ήταν στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής της Ρώμης στη γη Ισραήλ τα έτη 26 - 36 μ.Χ. Μόνιμη έδρα του ήταν η Καισάρεια στα μεσογειακά παράλια (περιοχή Σαμάρειας· βλ. χάρτη). Εκεί στρατοπέδευε και μια μεγάλη ρωμαϊκή στρατιωτική μονάδα. Για την τήρηση της τάξης και ασφάλειας τις μέρες του ισραηλιτικού Πάσχα ο Πιλάτος βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ. Στη διάθεσή του εκεί είχε ένα απόσπασμα της ρωμαϊκής φρουράς, που κατοικούσε στο φρούριο Αντωνία (βλ. σχεδιάγραμμα της Ιερουσαλήμ, μάθ. 2).

2. Η είσοδος Ισραηλίτη σε σπίτι ειδωλολατρικό θεωρούνταν ότι τον μόλυνε θρησκευτικά. Αυτό το πρόσεχαν ιδιαίτερα την πασχαλινή περίοδο.

3. Ο Βαραββάς πιθανόν να ήταν επαναστάτης Ζηλωτής. Βρισκόταν φυλακισμένος "μαζί με άλλους επαναστάτες, που κατά την εξέγερση είχαν διαπράξει φόνο" (Μκ 15, 7).

4. Τότε αυτοκράτορας Ρώμης ήταν ο Τιβέριος (14 - 37 μ.Χ.).

 

 

 

Ιδού ο Άνθρωπος, ιδού ο βασιλιάς σας, Ντωμιέ, 1850

Επεξεργασία

1. Αναζητήστε στον χάρτη της Ιερουσαλήμ πού ήταν το Διοικητήριο (Πραιτώριο).

2. Ποιες κατηγορίες διατυπώνουν οι θρησκευτικοί ηγέτες στον Πιλάτο, για να καταδικαστεί ο Ιησούς σε θάνατο; Να τις συγκρίνετε με την κατηγορία, με βάση την οποία τον είχε καταδικάσει το Μ. Συνέδριο.

3. Να επισημάνετε την τακτική που ακολούθησαν οι θρησκευτικοί ηγέτες απέναντι στον Πιλάτο και στο πλήθος κατά τη διάρκεια της δίκης, για να πετύχουν τον σκοπό τους.

4. Απαντώντας ο Ιησούς στον Πιλάτο (Ιω 18, 36-37) τι ξεκαθαρίζει για τον Εαυτό του και για τον χαρακτήρα της Βασιλείας του;

5. Χαρακτηρίστε τον Πιλάτο από τη συμπεριφορά του σε όλη τη διάρκεια της δίκης. Τι ήταν: έξυπνος, διπλωμάτης, τίμιος, γενναίος, αμερόληπτος, επιεικής, δειλός, αποφασιστικός, υπολογιστής, αυστηρός;
Υπογραμμίστε όσα κρίνετε ως εύστοχα.

 

Εργασία

Φανταστείτε ότι είσαστε ένας από αυτούς που
παραβρέθηκαν στη δίκη του Ιησού από τον Πιλάτο.
Γράψτε σε ένα μικρό κείμενο στο τετράδιό σας τις
σκέψεις και τα συναισθήματά σας
από όσα παρακολουθήσατε εκεί. (Διαβάστε μια ανάλυση για τη δίκη του Χριστού από τον Πιλάτο: http://vatopaidi.wordpress.com

/2009/04/15/%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF

%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%

CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7/

 

 

 

 

Ο Χριστός οδηγείται δεμένος στον Σταυρό. Φορητή εικόνα από τον ναό του τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι της Κύπρου, 13ος αι.

Βασικά στοιχεία του μαθήματος

  • Οι ρωμαϊκοί νόμοι δεν προέβλεπαν θανατική ποινή για βλασφημία. Έτσι ο Πιλάτος δεν ικανοποιεί το αίτημα του Μ. Συνεδρίου για θανάτωση του Ιησού.
  • Η θρησκευτική ηγεσία αλλάζει την κατηγορία και καταγγέλλει τον Ιησού ως επαναστάτη κατά της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
  • Εκβιάζουν τον Πιλάτο. Παραπλανούν τον λαό. Και ο αθώος Ιησούς παραδίδεται για να εκτελεστεί με σταύρωση.