Πρόχειρα Μαγειρεύματα

Αγιοζούμι

Κυρίως κατά τις ημέρες της νηστείας αλλά και Τετάρτη και Παρασκευή, οι μοναχοί έπιναν στα μοναστήρια το αγιοζούμι. Αυτό έμοιαζε με τη γνωστή κρεμμυδόσουπα, στην οποία προσθέτανε κομμάτια ψωμί ή κατά τον Πρόδρομο και κομμάτια παστού και γι' αυτό και το ονομάζει "παστομαγερείαν".

Γρούτη ή γρούτα ή γρουτίτσα

Ιδιαίτερα διαδεδομένη στους Βυζαντινούς ήταν η γρούτη. Το ίδιο φαγητό με παρόμοια ονομασία το συναντάμε στην Κύπρο και στον Πόντο και πρόκειται για πολτώδες φαγητό από αλεύρι απλό ή καβουρντισμένο και ζεστό νερό (το σημερινό κουρκούτι). Όπως και το αγιοζούμι, οι Βυζαντινοί το αρωμάτιζαν με θρυμβόξυλα ή με φλησκούνι. Σε κάποιες περιπτώσεις η γρούτα ταυτίζεται με την "αθάρα" που ήταν αλεύρι ή σιμιγδάλι ψημένο με λάδι, τροφή κυρίως για παιδιά.

 

 

 

 

Μεταξύ των οικιακών σκευών αναφέρεται το χειρομύλιο, με το οποίο οι βυζαντινοί άλεθαν το σιτάρι.