Αρχική σελίδα Νέα 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας
4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας PDF Εκτύπωση E-mail

Η Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Δωδεκανήσου σε συνεργασία με Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής άλλων Περιφερειών διοργανώνει το 2ο Ψηφιακής Δημιουργίας (4ο από το ξεκίνημά του) Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) στη Ρόδο. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί την Πέμπτη 3, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Απριλίου 2014, στο Ηράκλειο, στο Αγρίνιο, στην Καλαμάτα, στην Κέρκυρα, στη Λάρισα, στη Μυτιλήνη, στη Ξάνθη, στη Ρόδο, στην Πάτρα, στα Χανιά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες δηλώνουν συμμετοχή μέσω των σχολικών τους συμβούλων. Η ημέρα κατά την οποία όλες οι συμμετέχουσες πόλεις θα συναντηθούν με τηλεδιάσκεψη, θα είναι η Παρασκευή 4 Απριλίου.

Στην πόλη της Ρόδου το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε σχολική μονάδα της Ρόδου. Η πρόσκληση απευθύνεται στους συναδέλφους ΠΕ19-20 όλων των νησιών της Δωδεκανήσου, παρόλο που δεν μπορούμε να καλύψουμε έξοδα μετακίνησης των ομάδων. Θα υπάρχει όμως δυνατότητα και εξ αποστάσεως παρουσίασης μέσω skype ή παρόμοιου περιβάλλοντος. Επίσης, δεν αποκλείουμε και άλλους ενδεχομένως τρόπους μετακίνησης των ομάδων, που θα εξετάσουμε στην πορεία.

 

Στο πλαίσιο του μαθητικού φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στα μαθήματα Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στο μάθημα Ερευνητικές Εργασίες (Project) των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, στο μάθημα Ειδική Θεματική Δραστηριότητα (ΕΘΔ) των ΕΠΑΛ αλλά και σε Βιωματική Δράση (Γυμνάσιο). Είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν σε κάποια Σχολική δραστηριότητα (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.α.) ή σε κάποιο διαθεματικό / διεπιστημονικό μάθημα Πληροφορικής και άλλων αντικειμένων.

 

Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.

 

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα δώσει την ευκαιρία για:

α) την ανάδειξη της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής και για παρουσίαση της εργασίας τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,

β) τη διάδοση των μαθησιακών δραστηριοτήτων οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων και

γ) την επικοινωνία των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

 

Για τους λόγους αυτούς το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.

 

Οι υποχρεώσεις των συμμετεχόντων είναι:

α) Σύντομη παρουσίαση (

β) Τουλάχιστον ο Εκπαιδευτικός Πληροφορικής και η ομάδα μαθητών πρέπει να βρίσκονται στο χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ, ώστε να εκθέτουν το έργο τους και να απαντούν σε ερωτήσεις γι? αυτό.

γ) Ανάρτηση κατάλληλου πολυμεσικού υλικού στην τοπική ιστοσελίδα του φεστιβάλ με ευθύνη του εκπαιδευτικού Πληροφορικής.

 

Οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής που μαζί με τους μαθητές τους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εκπροσωπώντας το σχολείο τους, θα πρέπει να συμπληρώσουν μια σχετική φόρμα (θα σταλεί σύντομα στα σχολεία η δικτυακή διεύθυνση) μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2014. Τα ειδικότερα στοιχεία της συμμετοχής: το Τμήμα/Τάξη/Ομάδα μαθητών που θα συμμετέχει, το είδος του ψηφιακού έργου, ο τίτλος του, καθώς και μια σύντομη περιγραφή συμπληρώνονται προαιρετικά, αφού θα δοθεί η δυνατότητα να συμπληρωθούν/τροποποιηθούν αργότερα σε μεταγενέστερη πρόσκληση.

 

Για την όλη διοργάνωση υπάρχει μια τοπική οργανωτική επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου, η οποία προς το παρόν αποτελείται από τους: Τσαμπίκα Καράκιζα, Σχολική Σύμβουλο Πληροφορικής Δωδεκανήσου, Παύλο Κεφαλάκη, Υπεύθυνο ΚεΠληΝεΤ Ν. Δωδεκανήσου, Αργυρώ Πέτρου Διευθύντρια 2ου Ρόδου, Χρήστο Αλατζά Τεχνικό ΚεΠληΝεΤ, Γιάννη Φιλόπουλο Τεχνικό ΚεΠληΝεΤ, Ελισάβετ Μαυρουδή Εκπαιδευτικό Πληροφορικής ΠΕ19, Αλεξία Παπαμαργαρίτη, Εκπαιδευτικό Πληροφορικής ΠΕ19 και Ηλιάνα Γιαννούση, Εκπαιδευτικό Πληροφορικής ΠΕ20.

 

Λεπτομέρειες, προϋποθέσεις συμμετοχής και λοιπά στοιχεία, θα υπάρχουν στο blog digifest-rho.blogspot.gr. Το blog θα ενημερώνεται μόλις προκύπτει κάτι νεότερο.

 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν με τους μαθητές τους στο Φεστιβάλ, βάζοντας στο σχεδιασμό τους την παραγωγή και παρουσίαση κάποιου έργου, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός ή περισσότερων μαθημάτων Πληροφορικής και άλλων. Το έργο δεν είναι απαραίτητο να είναι άρτιο ή απολύτως πρωτότυπο. Η παρουσία στο φεστιβάλ αποτελεί για μεν τους μαθητές κίνητρο να δημιουργήσουν πράγματα που τους αρέσουν συνεργατικά, για δε τους εκπαιδευτικούς πρόκληση να δώσουν στο μάθημά τους ένα περιεχόμενο που μπορεί να είναι καινοτόμο και ως προς τους στόχους και ως προς τις μεθόδους και ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

 

Η Σχολική Σύμβουλος

Πληροφορικής Δωδεκανήσου

Τσαμπίκα Καράκιζα