logotype

Αρχική σελίδα

Εκκίνηση κινητήρα με επιλογή: 1 με Μπουτόν - 2. με θερμοστάτη - 3. με χρονοδιακόπτη

Πολλές φορές υπάρχει η ανάγκη ένας κινητήρας να εκκινήσει με διαφορετικούς τρόπους. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε διακόπτη επιλογής λειτουργίας 0-1-2 , 0-1-2-3, 0-1-2-3-4 κλπ αναλόγως με πόσους διαφορετικούς τρόπους θέλουμε να δίνεται η εντολή εκκίνησης.

Στο σχέδιο έχουμε ένα αυτοματισμό, για εκκίνηση ενός  συστήματος κινητήρα- αντλίας  με τρεις διαφορετικούς τρόπους, που χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις για αυτόματο πότισμα και αντιπαγετική προστασία καλλιεργειών μέσω γεώτρησης.

Βάζοντας τον διακόπτη στην θέση 1 ο κινητήρας εκκινεί με το πάτημα των μπουτόν Stop? Startκαι το πότισμα γίνεται ελεγχόμενα από τον καλλιεργητή.

Στη θέση 2 ένας θερμοστάτης ελέγχει την εκκίνηση ώστε αυτή να γίνεται όταν η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς. Η αντλία τότε τροφοδοτεί τα μπεκ με νερό υψηλής θερμοκρασίας από γεώτρηση. Η ατμοποίηση του νερού από τα μπεκ   ανεβάζει τη θερμοκρασία στο περιβάλλον εμποδίζοντας την  καταστροφή της καλλιέργειας.

Στη θέση 3 ένας χρονοδιακόπτης αναλαμβάνει το αυτόματο πότισμα της καλλιέργειας σε συγκεκριμένα διαστήματα χρόνου

Κατεβάστε από εδώ το σχέδιο του κυκλώματος για τον παραπάνω αυτοματισμό σε μορφή pdf

Στο συγκεκριμένο αυτοματισμό  μπορούν να προστεθούν ένας Επιτηρητής τάσης διαδοχής και ασυμμετρίας φάσεων καθώς και διακόπτης ροής για απενεργοποίηση του κινητήρα μετά από μερικά δευτερόλεπτα  εφόσον δεν υπάρχει άντληση και ροή του νερού προς τα μπεκ.

2024  Ηλίας Λάμπρου