logotype

Virtuino

Virtuino είναι μια πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών αυτοματισμού για περιβάλλον Android η οποία δημιουργήθηκε από τον Ηλία Λάμπρου το 2016 και συνεχίζει να αναπτύσσεται  μέχρι σήμερα.

Απευθύνεται σε όσους θέλουν να μπουν στην εποχή των Internet of Things αυτοματισμών  και να δημιουργήσουν εντυπωσιακές HMI οθόνες για να ελέγχουν από απόσταση αυτοματισμούς που μπορούν να κατασκευάσουν χρησιμοποιώντας PLCs ή Arduino.

 

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα η νέα μου εφαρμογή Virtuino IoT.

Η εφαρμογή είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει στον άνθρωπο να παρακολουθεί την κατάσταση λειτουργίας ενός συστήματος αυτοματισμού καθώς και να το ελέγχει με εικονικά κουμπιά ή χειριστήρια από την οθόνη (ΗΜΙ).

Παρουσιάζω μια λίστα με τις βασικότερες δυνατότητες της εφαρμογής.

 

1. Είναι multiple platform εφαρμογή και τρέχει κάτω από τα πιο γνωστά λειτουργικά συστήματα όπως Android, iOS, MacOS, Windows 10 και 11, Raspberry Pi OS,  καθώς όλες τις εκδόσεις LINUX. 

2. Εξειδικεύεται στο Internet των Πραγμάτων (ΙοΤ) δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να κάνουν οπτικοποίηση και αλλαγές σε δεδομένα που αποθηκεύονται σε πλατφόρμες ΙοΤ. Υποστηρίζει τα πρωτόκολλα MQTT,  MQTT5 και  Http και μέσω αυτών μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε πλατφόρμα ΙοΤ αλλά και Web Server που υποστηρίζει Http API.

3. Υποστηρίζει συνδέσεις με προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές (PLCs) όλων των εταιρειών, SCADA συστήματα, βιομηχανικές συσκευές και αισθητήρες μέσω του πρωτοκόλλου Modbus/TCP. Μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα με PLCs διαφορετικών εταιρειών όπως Siemens, Schneider, ABB κλπ. 

4. Υποστηρίζει συνδέσεις με Arduino, ESP8266, ESP32, Raspberry Pi και γενικά με οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή περιέχει μικροελεγκτή και μπορεί να προγραμματιστεί με κώδικα συμβατό με την εφαρμογή. Η επικοινωνία γίνεται μέσω WiFi ή Ethernet και χρησιμοποιούνται είτε το πρωτόκολλο MQTT είτε Web Sockets. 

5. Μπορεί να συγχρονιστεί με την ΙοΤ πλατφόρμα ThingSpeak και να κάνει ανταλλαγή δεδομένων και εμφάνιση γραφημάτων.

6. Διαθέτει ένα πολύ εύχρηστο περιβάλλον οπτικοποίησης και ελέγχου με πλήθος από γραφικά στοιχεία με εκπληκτικές δυνατότητες παραμετροποίησης. Διαθέτει βιβλιοθήκες γραφικών στοιχείων στο cloud αλλά δίνει επίσης τη δυνατότητα στους δημιουργούς να εισάγουν δικά τους γραφικά και να δημιουργήσουν δικά τους γραφικά στοιχεία όπως μπουτόν, διακόπτες, ρυθμιστές, χρονόμετρα κλπ..

7. Μπορεί να κάνει μια μικρή επεξεργασία τιμών που λαμβάνει από συσκευές δεδομένων μέσω έτοιμων scripts όπως συγκρίσεις, μαθηματικές πράξεις, λογικές πράξεις κλπ. ενώ σε μελλοντικές εκδόσεις θα υποστηριχθεί η πλήρης επεξεργασία δεδομένων με υποστήριξη γλώσσας script.

8. Μπορεί να λειτουργήσει τοπικά σαν πλατφόρμα IoT και να στέλνει ειδοποιήσεις, emails και SMS ενημερώνοντας του χρήστες για συμβάντα και συναγερμούς.

9. Μπορεί να λειτουργήσει ως Gateway και να στέλνει αυτόματα δεδομένα από μια πλατφόρμα ΙοΤ ή συσκευή  σε άλλη κάνοντας μετατροπή και στο πρωτόκολλο επικοινωνίας και στο format των δεδομένων.

10. Η Pro έκδοση μπορεί να δημιουργήσει απεριόριστα  έργα, χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των οθονών και τον αριθμό των γραφικών στοιχείων. Κάθε έργο μπορεί να εξαχθεί ώς αρχείο με δυνατότητα κλειδώματος και να διανεμηθεί σε άλλους χρήστες ή πελάτες. 

 11. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις, τη Free έκδοση με περιορισμένο αριθμό εικονικών στοιχείων στη δημιουργία έργων και την Pro έκδοση χωρίς περιορισμούς η οποία απαιτεί αγορά.

 Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου για να λάβουν δωρεάν κωδικούς ενεργοποίησης της pro έκδοσης για αυτούς και τους μαθητές.

Για πληροφορίες, οδηγίες και παραδείγματα ανάπτυξης έργων καθώς και κώδικα μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της πλατφόρμας Virtuino:

https://virtuino.com/

Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε και το forum της εφαρμογής:

https://virtuino.com/forum/

Για να την κατεβάσετε:

Playstore: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.virtuino.virtuino_iot

AppStore: https://apps.apple.com/us/app/virtuino-iot/id1624114498

Microsoft Store:https://apps.microsoft.com/store/detail/virtuino-iot/9NDHG4926WLD

To Review της εφαρμογής μπορείτε να το δείτε από το Ρωσικό κανάλι του Юрий Р

https://www.youtube.com/watch?v=eMmlospNhcU

 

 

Πολλά παραδείγματα θα βρείτε στο κανάλι μου στο Youtube

https://www.youtube.com/channel/UCEKKd7DJkhJ6fnQNX9mKvGw αλλά και σε κανάλια άλλων χρηστών από όλον τον κόσμο που υποστηρίζουν την εφαρμογή. 

Πληκτρολογώντας στην αναζήτηση του Youtube: Virtuino IoT  θα βρείτε εκατοντάδες παραδείγματα και έργα που δημιούργησαν χρήστες από όλον τον κόσμο με την εφαρμογή.

Προτείνω επίσης το βίντεο από το κανάλι του Денис Теричев Samodelkin https://youtu.be/LE02qVAdJkg

καθώς και το βίντεο https://youtu.be/hkLWbdRzzR8 από το κανάλι του Виталий Саранчуков


Τέλος αξίζει να δείτε όλες τις εφαρμογές που έχω δημιουργήσει κάνοντας μια επίσκεψη στο στη σελίδα μου στο PlayStore: https://play.google.com/store/apps/developer?id=Ilias+Lamprou

 

Εικόνα στιγμιότυπου οθόνης

 Εικόνα στιγμιότυπου οθόνης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024  Ηλίας Λάμπρου