logotype

Articles

Υπολογισμός του Νότου για σωστό προσανατολισμό Φωτοβολταϊκών

Υπολογίζοντας το βορρά με απευθείας με την ένδειξη της πυξίδας θα έχουμε ένα σφάλμα το οποίο (ευτυχώς) για την Ελλάδα θα είναι 3 με 4 μοίρες, ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε. 

Το πρόβλημα αυτό υφίσταται διότι όπως είναι γνωστό ο γεωγραφικός βοράς δεν ταυτίζεται με το μαγνητικό και έτσι έχουμε μια μικρή απόκλιση. Θα πρέπει να κάνουμε διόρθωση της ένδειξης ανάλογα με τη μαγνητική απόκλιση της περιοχής μας.
Πρώτα υπολογίζουμε τη μαγνητική απόκλιση της περιοχή μας:
Στη διεύθυνση: http://magnetic-declination.com
Εντοπίζουμε στο χάρτη την περιοχή μας και με κλικ βλέπουμε την απόκλιση.

 Για την περιοχή της Αθήνας η απόκλιση είναι  D = +30 45? Ανατολικά (Θετικά)

 

 

Για να βρούμε τώρα το βορά στρέφουμε την πυξίδα έτσι ώστε η βελόνα όταν ισορροπεί  να δείχνει 30 45 μοίρες δεξιά από τον  Βορά που είναι χαραγμένος στην ένδειξη της πυξίδας. Τώρα η βελόνα δείχνει το Μαγνητικό Βορρά και η ένδειξη της πυξίδας το Γεωγραφικό Βορρά τον οποίο αναζητούμε, ώστε να χαράξουμε την κατεύθυνση Βορράς ? Νότος και να προσανατολίσουμε τη φωτοβολταϊκή μονάδα. Με μια απλή πυξίδα η χάραξη της ευθείας είναι δύσκολη και θα  γίνει με μικρό σφάλμα. Εάν όμως η πυξίδα διαθέτει σκόπευτρο μπορούμε να έχουμε μεγάλη ακρίβεια.

 


2ος Τρόπος - Υπολογισμός του Νότου με τη μέθοδο της μεσημβρίας.

 

Παρακάτω θα γίνει ανάλυση μιας μεθόδου που έχει  πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια, δε χρειάζεται ειδικές γνώσεις, ούτε ειδικά όργανα.

Εάν κάποιος έχει ήδη εγκατεστημένη την ηλιακή του μονάδα μπορεί να την εφαρμόσει για να ελέγξει αν η κατεύθυνση που έχει είναι η σωστή.

Η μέθοδος στηρίζεται στο γεγονός ότι την ώρα της μεσημβρίας ο ήλιος έχει κατεύθυνση Βορά ? Νότου. Η διεύθυνση της σκιάς μιας  κατακόρυφης ράβδου την ώρα της μεσημβρίας μας δίνει τη διεύθυνση προσανατολισμού της ηλιακής μονάδας.

 

Η ώρα της μεσημβρίας αλλάζει ανάλογα με την εποχή και τη θέση που έχει μια περιοχή στο χάρτη.

Στο παρακάτω link:

http://www.esrl.noaa.gov/gmd/grad/solcalc

υπάρχει ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε να υπολογίσουμε την ώρα της μεσημβρίας ακριβώς στη θέση εγκατάστασης της μονάδας, όποια μέρα εμείς επιθυμούμε.

 

Βρίσκουμε πρώτα από το χάρτη της σελίδας  (google maps) το σημείο εγκατάστασης της φωτοβολταϊκής μονάδας και εισάγουμε την ημερομηνία της επόμενης μέρας (αρκεί να έχει ήλιο το μεσημέρι)

 

 

 Οι επιλογές στο κάτω μέρος Sunrise  και Sunset εμφανίζουν τις γραμμές ανατολής και δύσης του ήλιου.

Time Zone για την Ελλάδα είναι +2

Στο παράδειγμα η μεσημβρία (Solar Noon) είναι στις 12:37:38

 

 

Τώρα χρειαζόμαστε ένα νήμα της στάθμης και έντονο ήλιο το μεσημέρι.

Χρησιμοποιώντας το νήμα της στάθμης υπολογίζουμε την ευθεία που σχηματίζει η σκιά ακριβώς την ώρα της μεσημβρίας . Ο νότος είναι προς την κατεύθυνση του ήλιου φυσικά.

 


 

Μπορούμε αντί για νήμα της στάθμης να χρησιμοποιήσουμε και μια ράβδο αρκεί να είναι εντελώς  κατακόρυφη

 


Ηλίας Λάμπρου

Ηλεκτρολόγος Καθηγητής 1ου ΕΠΑ.Λ - 1ου ΣΕΚ Άρτας

 

Παρακαλούνται όσοι αναδημοσιεύουν άρθρα  να αναφέρουν την πηγή και να χρησιμοποιούν υπερσύνδεση στο αντίστοιχο άρθρο της ιστοσελίδας.

 

 

2024  Ηλίας Λάμπρου