Όταν αποφασίσεις να κολυμπήσεις στα βαθειά νερά του διαδικτύου, θα πρέπει να ξέρεις ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε κάθε γωνία είναι πολλοί και απρόβλεπτοι! Οι κακοί είναι πολλοί :

Οι ιοί και τα worm είναι επικίνδυνα προγράμματα που εξαπλώνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των ιστοσελίδων. Οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε αρχεία ή λογισμικό που βρίσκεται αποθηκευμένο στον υπολογιστή σας.

Τα worm εξαπλώνονται ταχύτερα από τους ιούς, απευθείας από τον έναν υπολογιστή στον άλλον. Για παράδειγμα, ένα worm που προσβάλλει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορεί να στείλει τον εαυτό του σε όλες τις διευθύνσεις που υπάρχουν στον κατάλογο διευθύνσεων του χρήστη. Τα worm του Διαδικτύου αναζητούν υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο αλλά δεν διαθέτουν τις τελευταίες ενημερωμένες εκδόσεις για την ασφάλεια.

Οι δούρειοι ίπποι ή Trojan, είναι επικίνδυνα προγράμματα, φτιαγμένα έτσι ώστε να μοιάζουν ακίνδυνα, για παράδειγμα να μοιάζουν με παιχνίδια, αλλά, αφού ενεργοποιηθούν μπορούν να βλάψουν τα αρχεία χωρίς να το συνειδητοποιήσει ο χρήστης.

Χάκερ και κράκερ

Χάκερ και κράκερ λέγονται οι άνθρωποι που παραβιάζουν παράνομα τα συστήματα δεδομένων. Μπορούν να παραβιάσουν έναν απροστάτευτο υπολογιστή μέσω Διαδικτύου και να τον χαλάσουν ή να κλέψουν και να αντιγράψουν αρχεία από αυτόν και να τα χρησιμοποιήσουν για παράνομες δραστηριότητες.

Οι καλύτεροι τρόποι για την προστασία ενός υπολογιστή από τις παραβιάσεις είναι η χρήση τείχους προστασίας και η διαρκής ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος.

Επίσης να θυμάστε

Τα αναδυόμενα παράθυρα είναι μικρά παράθυρα που περιέχουν ένα μήνυμα που σας ενθαρρύνει να κάνετε κλικ στο παράθυρο. Αν εμφανιστεί στην οθόνη σας ένα τέτοιο παράθυρο, το ασφαλέστερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το κλείσετε, κάνοντας κλικ στο X ? που συνήθως βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία. Δεν μπορείτε να είστε βέβαιοι τι θα κάνει το πρόγραμμα, ακόμα κι αν κάνετε κλικ στο ?No? (Όχι).

Να αποφεύγετε τις παραπλανήσεις
Η απόκρυψη της ταυτότητάς σας είναι εύκολη στο Διαδίκτυο. Είναι καλύτερο να ελέγχετε την ταυτότητα του προσώπου με το οποίο επικοινωνείτε (για παράδειγμα, σε ομάδες συζητήσεων). Ποτέ δεν πρέπει να αποκαλύπτετε τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω του Διαδικτύου, παρά μόνον σε πρόσωπα που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Αν σας ζητηθεί να παρέχετε προσωπικές πληροφορίες σε κάποια ιστοσελίδα, πάντοτε να ελέγχετε τους ?όρους χρήσης? ή την ?πολιτική προστασίας του απορρήτου? της τοποθεσίας, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι ο δημιουργός της εξηγεί για ποιον σκοπό θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές και εάν θα διαβιβαστούν σε άλλους.

Συζητήστε τη χρήση του Διαδικτύου
Μεγάλο μέρος του υλικού που διατίθεται στο Διαδίκτυο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους. Πρέπει να συνεργάζεστε με γονείς και εκπαιδευτικούς, ώστε να βρείτε το κατάλληλο και ασφαλές υλικό στο οποίο θα κινείστε με ασφάλεια!

για μία ασφαλή πλόηγηση!
για μία ασφαλή πλόηγηση!

 

Η ασφάλεια στο Διαδίκτυο.. .συμβουλές προς νέους και όχι μόνο!