ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Ενημέρωση για την εισοδηματική πολιτική του 2009

 

Αθήνα, 18 Μαρτίου 2009

 

Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα μετά το 1929. Οι προβλέψεις για την έκταση και το βάθος αυτής της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης γίνονται ολοένα και δυσμενέστερες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι πριν από λίγους μήνες, εκτιμούσε ότι η σταδιακή ανάκαμψη για την οικονομία της ευρωζώνης θα ξεκινούσε στο τέλος του 2009.  Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις της, η ανάκαμψη αναμένεται από το 2010 και μετά. Πριν από λίγους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη για το 2009. Σήμερα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρνητικός, φθάνοντας τουλάχιστον στο -2%.

 

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προγραμματίζουμε για το μέλλον μεταβάλλονται συνεχώς και μεταβάλλονται επί το δυσμενέστερο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οφείλουμε να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Οφείλουμε να λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις με τρόπο σαφή και κοινωνικά δίκαιο. Οφείλουμε να θωρακίσουμε την εθνική μας οικονομία από  την παγκόσμια οικονομική θύελλα.  

 

Η Κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο που στόχο έχει: 

 

 

Στα πλαίσια αυτά, καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια για να επιμεριστεί κατά τρόπο κοινωνικά δίκαιο το κόστος από την οικονομική κρίση.  Διότι από την διεθνή οικονομική και την περαιτέρω επιδείνωση υπάρχει κόστος για την εθνική οικονομία και όσοι προσπαθούν να τετραγωνίσουν το κύκλο, όσοι υπόσχονται ευχάριστες συνταγές, εξαπατούν τους πολίτες.

 

Κεντρική μας επιλογή ήταν, είναι και παραμένει, η ανάγκη να στηρίξουμε το εισόδημα των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας και να συνεισφέρουν οι οικονομικά ευπορότεροι στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. 

 

Οι αποφάσεις που σήμερα ανακοινώνουμε είναι ασφαλώς δύσκολες. Πιστεύω, πώς όλοι κατανοούν ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κρίση. Και απέναντι στην κρίση αυτή, υπάρχει μια μόνο υπεύθυνη και ρεαλιστική πολιτική. Να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες του Δημοσίου. Άλλη μόνιμη λύση δεν υπάρχει.

 

Όσον αφορά τις εισοδηματικές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θυμίζω ότι απολαμβάνουν το προνόμιο της μονιμότητας και της ασφάλειας, ειδικά σε αυτή την περίοδο της ανασφάλειας για όλους τους υπόλοιπους:

 

Πρώτον, στους μισθωτούς του Δημοσίου, των οποίων οι μικτές αποδοχές  στις 31-12-2008 έφθαναν μέχρι και τα 1.500 ευρώ μηνιαίως (εξαιρουμένης της οικογενειακής παροχής), θα δοθεί εφάπαξ έκτακτο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ. Το ποσό αυτό θα είναι αφορολόγητο και δεν θα επιβαρυνθεί με εισφορές και άλλες κρατήσεις. Αντίστοιχα, στους μισθωτούς του Δημοσίου με μικτές αποδοχές ως και 1.700 ευρώ μηνιαίως, θα δοθεί εφάπαξ έκτακτο επίδομα 300 ευρώ.  Δεν θα δοθούν αυξήσεις για το 2009 στους μισθωτούς του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες αποδοχές. Το ίδιο ισχύει και για τους δημόσιους λειτουργούς με ειδικά μισθολόγια, όπως οι δικαστικοί και οι γιατροί για τους οποίους θεσπίστηκε ήδη νέο μισθολόγιο, καθώς και για τους Βουλευτές.

 

Δεύτερον, δεν θα δοθούν αυξήσεις στα πάσης φύσεως επιδόματα για το 2009 που λαμβάνουν οι ως άνω κατηγορίες.

 

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε:

 

 

Τρίτον, για τους συνταξιούχους του Δημοσίου ισχύει ανάλογη ρύθμιση. Σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν βασική σύνταξη έως και 800 ευρώ, θα δοθεί έκτατο οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ. Το ποσό αυτό επίσης θα είναι αφορολόγητο και χωρίς άλλες κρατήσεις. Αντίστοιχα, θα δοθεί βοήθημα 300 ευρώ στους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως και 1.100 ευρώ ως βασική σύνταξη.

 

Και σε αυτή την περίπτωση, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν πραγματικές αυξήσεις, ενώ αυτοί με τις υψηλότερες συντάξεις θα συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια απέναντι στην κρίση.

 

Τέταρτον, διευρύνονται τα υπάρχοντα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν το ΕΚΑΣ: δηλαδή, ατομικά εισοδήματα από συντάξεις, βοηθήματα, μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα, οικογενειακό εισόδημα.

 

Ταυτόχρονα, καθιερώνονται επιπλέον κλιμάκια εξομάλυνσης, που προστίθενται στα ήδη υφιστάμενα. Έτσι, όταν αυξάνονται οριακά τα εισοδήματα, το ΕΚΑΣ δεν θα διακόπτεται, όπως γινόταν έως σήμερα. Από τις παραπάνω ρυθμίσεις ωφελούνται περίπου 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

 

Πέμπτον, επιβάλλεται έκτακτη οικονομική εισφορά 1.000 ευρώ στους πολίτες που δήλωσαν το 2008 (για τα εισοδήματα του 2007) συνολικό ατομικό εισόδημα από 60.000 έως 80.000 ευρώ, 2.000 ευρώ για τους πολίτες που δήλωσαν συνολικό ατομικό εισόδημα από 80.000 έως 100.000 ευρώ, 3.000 για τους πολίτες που δήλωσαν συνολικό ατομικό εισόδημα από 100.000 έως 150.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για τους πολίτες που δήλωσαν συνολικό ατομικό εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ.

 

Με τον τρόπο αυτό, όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα συνεισφέρουν στην έκτακτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Χωρίς παράλληλα να ακυρώνεται η πολιτική μας της σταδιακής μείωσης της άμεσης φορολογίας, από την οποία όλοι έχουν ήδη σημαντικό όφελος και θα συνεχίσουν να έχουν και στα επόμενα έτη.

 

Έκτον, επιβάλλεται κάθε μήνα για το 2009 συμβολική κράτηση 5% στον βασικό μισθό των Βουλευτών. Το ποσό αυτό θα αποδοθεί για την ενίσχυση των πόρων του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. 

 

Έβδομον, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει σε διάλογο με την ΑΔΕΔΥ, για τη διαμόρφωση νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο για όσους προσλαμβάνονται από την 1/1/2010. Το νέο Μισθολόγιο θα ισχύσει μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο τομέα, ώστε εργαζόμενοι που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία, να έχουν ίδιες αμοιβές ανεξάρτητα από τη δημόσια υπηρεσία που εργάζονται. Πρόκειται για μια μόνιμη διαρθρωτική αλλαγή. Τερματίζεται έτσι οριστικά  ένα άνισο, άδικο και αδιαφανές καθεστώς, αυτό της επιδοματικής πολιτικής, που ισχύει σήμερα στη λειτουργία του δημοσίου τομέα.

 

Όγδοον, θα γίνουν μόνο 12.000 προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων το 2009, με δεδομένο ότι το 2008 αποχώρησαν από το Δημόσιο 21.925 δημόσιοι υπάλληλοι. Υλοποιείται έτσι η απόφασή μας οι προσλήψεις να είναι σαφώς λιγότερες από τις αποχωρήσεις.

 

Ένατον, προχωρούμε σε διαρθρωτικές αλλαγές όσον αφορά το σύστημα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Το σύνολο αυτών των οφειλών εκτιμάται σήμερα σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Αποτελούν, επομένως, μια πηγή, που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου, τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας στο στόχο για τη μη αύξηση – και αντίθετα – τη μείωση της φορολόγησης.

 

Έχοντας μελετήσει λοιπόν αυτά τα προβλήματα, σχεδιάζουμε ένα νέο σύστημα, το οποίο και θα εφαρμοστεί άμεσα. Ο στόχος είναι διπλός:

 

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξει υποστήριξη των Εφοριών με εξειδικευμένους συμβούλους για την πλήρη αναβάθμιση του συστήματος. Δηλαδή, τη βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης, ειδοποίησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

 

Όλες οι ενέργειες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2009.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Με τα μέτρα που έχουμε ήδη ανακοινώσει και με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, δημιουργούμε ένα δίχτυ ασφαλείας για την ελληνική οικονομία και για τους πολίτες της χώρας, απέναντι στην κρίση. Και πιστεύουμε πραγματικά, ότι με τις πολιτικές αυτές, όχι μόνο θα καταφέρουμε να φτάσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, αλλά να πετύχουμε και καλύτερα ακόμη αποτελέσματα.

 

Ξέρουμε ότι κάθε Κυβέρνηση κρίνεται από τις επιλογές και τις αποφάσεις της, ειδικά σε δύσκολες στιγμές.

 

Και στην τωρινή, κρίσιμη για όλο τον κόσμο, συγκυρία, η Κυβέρνηση επιλέγει να μην κρύψει τα προβλήματα. Επιλέγει να πει όλη την αλήθεια στους πολίτες. Επιλέγει να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας και να διασφαλίσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αποφασίζει να λάβει δύσκολες αλλά κοινωνικά δίκαιες και αναγκαίες αποφάσεις.

 

Και σε πείσμα όλων αυτών που προεξοφλούσαν τη μετάθεση των αποφάσεων για μετά τις ευρωεκλογές, η Κυβέρνηση δείχνει για μια ακόμη φορά, ότι δεν παίζει με το παρόν και το μέλλον της χώρας. Ότι δεν βάζει καμία σκοπιμότητα πάνω από το συμφέρον του τόπου και των πολιτών. Η Κυβέρνηση δείχνει με την πολιτική της, ότι είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα, με ασφάλεια και σιγουριά, στην έξοδο από την κρίση.