Π.Α.Σ.Κ.   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

             

Αθήνα 26 Ιουνίου 2008

 

  

 

77η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.

Οι μάσκες έπεσαν…

 

·                    Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι βιώνουν την πιο σκληρή λιτότητα και δέχονται ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, από την κυβέρνηση της Ν.Δ., η 77η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε. δεν πήρε απόφαση για το διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο της νέας συνδικαλιστικής χρονιάς (2008-2009).

Κι αυτό, κυρίως, με ευθύνη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ–ΚΙΝΗΣΕΩΝ–ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ αλλά και των παρατάξεων της ΔΑΚΕ, της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ και της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

Μια ολόκληρη μέρα, σε μια κατάμεστη από αντιπροσώπους αίθουσα, συζητούνταν το διεκδικητικό και το αγωνιστικό πλαίσιο του κλάδου.

·                    Η ΠΑΣΚ κατέθεσε, από την αρχή, ως διεκδικητικό πλαίσιο, όχι το δικό της παραταξιακό πλαίσιο, αλλά το πλαίσιο που είχε ψηφιστεί στη ΔΟΕ (ΠΑΣΚ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) στις 28 Γενάρη 2008 και συγκέντρωσε την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Συλλόγων της χώρας στην Ολομέλεια των Προέδρων που έγινε στις 3 Μάρτη 2008.

·                    Ως αγωνιστικό πλαίσιο πρότεινε τη συμπόρευση με την ΟΛΜΕ για αγώνα διαρκείας με τη μορφή επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων, την τελική μορφή των οποίων θα αποφάσιζαν οι Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων.

·                    Οι άλλες παρατάξεις πρότειναν το δικό τους παραταξιακό διεκδικητικό πλαίσιο.

Μετά τη συζήτηση που έγινε και σε μια προσπάθεια σύγκλισης, με παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. πρότεινε να ενσωματωθούν στο διεκδικητικό πλαίσιο του κλάδου τα αιτήματα:

·                    Κατάργηση των αντιασφαλιστικών Νόμων Σιούφα–Ρέππα–Πετραλιά. (ονομαστικά όπως ζητούσαν όλη τη χρονιά οι Παρεμβάσεις).

·                    Όχι σε οποιαδήποτε μορφής αποκέντρωση που θα οδηγεί τα σχολεία στην τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμους, Νομαρχίες) και τους γονείς να πληρώνουν τις δαπάνες για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Αφαιρώντας έτσι όλες τις «γωνίες» που θα έδιναν άλλοθι στις άλλες παρατάξεις να το αρνηθούν.

Στο αγωνιστικό πλαίσιο πρότεινε συγκεκριμένα:

·                    Συνάντηση των Δ.Σ. Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου με στόχο τη διαμόρφωση κοινής εισήγησης προς τις Ε.Λ.Μ.Ε. και τους Διδασκαλικούς Συλλόγους.

·                    1-30 Σεπτέμβρη: κοινές περιφερειακές συσκέψεις δασκάλων –καθηγητών για ενημέρωση, κοινές συνεντεύξεις τύπου, κοινές εκδηλώσεις.

·                    1-17 Οκτώβρη: Γενικές Συνελεύσεις στους Διδασκαλικούς Συλλόγους και στις Ε.Λ.Μ.Ε.

·                    18 Οκτώβρη: ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ  δασκάλων – καθηγητών, η οποία και θα αποφάσιζε για τη μορφή και το χρόνο έναρξης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Πρόταση προς τις Γενικές Συνελεύσεις: Κοινοί απεργιακοί αγώνες διαρκείας δασκάλων – καθηγητών με επαναλαμβανόμενες μορφές.

Πλαίσιο κειμένου: Αντίστοιχη πρόταση έχει κάνει και το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. το οποίο και θα αποφασίσει τελικά στις 28 Ιουνίου 2008, που πραγματοποιείται η Γ.Σ. των Προέδρων των Ε.Λ.Μ.Ε.

 

 

 

 


 

·                    Κι ενώ πολλοί ανεξάρτητοι αντιπρόσωποι τοποθετούμενοι αποδέχθηκαν την παραπάνω πρόταση, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στη δευτερολογία τους περί άλλων ετύρβαζαν !!!

Λόγια… λόγια… λόγια… για αγώνες, αλλά για το συγκεκριμένο διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο, στο οποίο είχαν ενσωματωθεί οι δικές τους προτάσεις, ΤΙΠΟΤΕ.

·                    ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ.

·                    Η παράταξη της ΔΑΚΕ, κατέθεσε το δικό της διεκδικητικό πλαίσιο χωρίς να κάνει ούτε μια αναφορά στο πανεκπαιδευτικό μέτωπο και επέμεινε μέχρι τέλους σ’ αυτό. Στόχος της, βέβαια, που δυστυχώς, επιτεύχθηκε, ήταν να μην αποφασιστεί κανένα διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο στην 77η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε

 

·                    Η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ δήλωσε, εξαρχής, ότι το δικό της πλαίσιο δεν έχει κανένα στοιχείο σύγκλισης με τα άλλα διεκδικητικά πλαίσια και αυτοεξαιρέθηκε από τη οποιαδήποτε απόφαση. Γι’ αυτούς μόνο το ΠΑΜΕ μπορεί να κάνει αγώνες. Βέβαια, η ΕΣΑΚ/ΔΕΕ, δεν είχε ψηφίσει ούτε στην 75η  Γ.Σ. του κλάδου την ιστορική απόφαση του κλάδου για την απεργία.

 

·                    Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ,  προσπάθησε να κάνει αισθητή την παρουσία της με τη δημιουργία  διαδικαστικών προβλημάτων, αφού ήταν η μόνη παράταξη που ζητούσε ονομαστικές ψηφοφορίες (κάτι που δεν προβλεπόταν από το καταστατικό της Δ.Ο.Ε.).  Κανείς, βέβαια, δεν κατάλαβε γιατί στο τέλος δεν ψήφισε το διεκδικητικό και το αγωνιστικό πλαίσιο, αφού αφενός μεν τα τρία σημεία που είχε καταθέσει είχαν ενσωματωθεί στην πρόταση, αφετέρου δε στην ΟΛΜΕ έχει ψηφίσει αντίστοιχη πρόταση.

      

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι όλοι στα λόγια μιλούν για αγώνες αλλά στην πράξη μόνο η παράταξη της ΠΑΣΚ προσπάθησε να υπάρξει σύνθεση.

Οι μάσκες, λοιπόν, έπεσαν…

·                    Η σύνθεση θέλει πολιτική και συνδικαλιστική τόλμη. Θέλει ανάληψη ευθύνης.

 

·                    Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Κ. ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ, ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ.

·                    ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ.

·                    Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

 

Παρά την αρνητική εξέλιξη στο πρόγραμμα δράσης, η 77η  Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε. πήρε δυο σημαντικές θετικές αποφάσεις.

·                    Την ίδρυση και λειτουργία κεντρικού απεργιακού ταμείου, καθώς και απεργιακών ταμείων στους Συλλόγους.

·                    Ψήφισε τις καταστατικές αλλαγές που πρότεινε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και έτσι οι ωρομίσθιοι γίνονται μέλη του κλάδου με πλήρη δικαιώματα.

 

Από την

Π.Α.Σ.Κ.   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ