Φελλίον (Φελλί)

     Tο Φελλί του Δήμου Γρεβενών είναι χτισμένο σε υψόμετρο 630 μ.

     Βρίσκεται 18 χλμ. ΝΑ. των Γρεβενών και σύμφωνα με μια εκδοχή , οφείλει το όνομα του στη Φίλα, μία από τις γυναίκες του Φίλιππου της Μακεδονίας.

     Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή η οποία προέρχεται από έναν Γάλλο συγγραφέα-ιστορικό και αναλυτή  τον Fr. Pouqueville ο οποίος στο Ταξίδι στη Δυτική Μακεδονία, Άνοιξη του 1806 που είναι και ο τίτλος του ομώνυμου βιβλίου του μεταξύ άλλων γράφει πως μετά τα Γρεβενά.................

......Κατέβηκα ύστερα κάπου έξι μίλια ακολουθώντας την ίδια πορεία ως αντίκρα στο χωριό Φιλί (Φελλίον), όπου συγκέντρωσα όλη μου την παρατηρητικότητα για ν' αναγνωρίσω τα ελληνιστικά ερείπια της Φίλας, που την ίδρυσε ο Δημήτριος, ο γιος του Δημήτριου Γόνατα, και που δεν ήτανε χτισμένη, όπως λέει ο Στέφανος ο Βυζάντιος, στον όχτο του Πηνειού (του Λαρσινού ποταμίου, της Σαλαμπριάς), μα στην κοιλάδα του Βενέτικου. Χρειάστηκε να σταματήσω στο σημείο αυτό, δίχως ν' απλώσω τις έρευνες μου ως το γιοφύρι στην αρχή του εμπορικού δρόμου, που πάει από τα Σέρβια ως τον όχτο του Αξιου ή του Βαρδάρι. (σ. 28)
 

     Το χωριό βρισκόταν πάντα στην ίδια θέση, με το ίδιο όνομα και  αλλαγές στη σύσταση του πληθυσμού του έγιναν το 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Στην Τουρκοκρατία διετέλεσε τσιφλίκι Τούρκων μπέηδων. Μεγάλο μέρος της κοινότητας καλύπτεται από πυκνό δάσος βελανιδιάς,  που δημιουργεί ένα πανέμορφο και μοναδικό τοπίο.

     Μπαίνοντας στο χωριό κανείς θα δει αριστερά του τον νεοσύστατο ναό των Αγ.Αναργύρων.

     Νοτιανατολικά του χωριού βρίσκεται ο κεντρικός ναός του Αγ.Νικολάου που είναι και ο πολιούχος. Σε απόσταση περίπου 2 χμ. αξίζει κανείς να επισκεφτεί τις δύο μικρές εκκλησίες  του Αγ.Αθανασίου και της Αγ.Παρασκευής που βρίσκονται σε ένα τοπίο εκπληκτικό.

     Συνολικά στο Φελλί ζούνε σήμερα 250 άτομα περίπου, τα οποία ασχολούνται  με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
 

    

   Το χωριό πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου όπου γιορτάζει τα λείψανα του Αγ.Αθανασίου.   Το γλέντι ξεκινά  το βράδυ της Πρωτομαγιάς στα καφενεία του χωριού, με μουσική από παραδοσιακές ορχήστρες.