ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πρώιμη Κλασική Αγγειογραφία

Ζωγράφος των Νιοβιδών, Ο Πηλέας απάγει τη Θέτιδα - Ωρείθυια


 

Καλυκωτός Κρατήρας ύψος 48 εκ., 460-450 π.Χ., Boston, mfa 1972.850

 

Επάνω ζωφόρος: Ο Πηλέας απάγει τη Θέτιδα.

Η Θέτιδα, στο κέντρο της σύνθεσης προσπαθεί να ξεφύγει από τον Πηλέα, που έχει σκύψει να την πιάσει από τη μέση. Δεξιά εικονίζεται ο Χείρων, κρατώντας στο χέρι του ένα κλαδί, ενώ μπροστά του τρέχει μια Νηρηίδα. Αριστερά του Πηλέα άλλες Νηρηίδες τρέχουν· η πρώτη κρατά στο χέρι της ένα δελφίνι. Στην πίσω όψη του αγγείου συνεχίζεται η σύνθεση. Στο κέντρο, στραμμένος προς τα αριστερά ο πατέρας της Θέτιδας, ο Νηρέας, κρατά ένα ραβδί. Φορά μακρύ χιτώνα και τα μαλλιά του είναι άσπρα. Γύρω του τρέχουν Νηρηίδες.

Κάτω ζωφόρος: Ο Βορέας καταδιώκει την Ωρείθυια.

Στο μέσο της σύνθεσης ο Βορέας με τα φτερά του τρέχει προς την Ωρείθυια που προσπαθεί να τον αποφύγει και της έχει πιάσει το χέρι. Πίσω από το Βορέα μια γυναίκα με τα χέρια ανασηκωμένα από το φόβο τρέχει να ξεφύγει. Μπροστά της βρίσκεται ένας άντρας που ακουμπά σ' ένα ραβδί. Ίσως να είναι η μητέρα και ο πατέρας της Ωρείθυιας, ο Ερεχθέας, μυθικός βασιλιάς της Αθήνας. Δεξιά από την Ωρείθυια τρέχει μια άλλη γυναίκα η οποία κρατά κάτι στο χέρι της· ίσως να είναι το κλειδί από την νυφική κάμαρα, που υποδηλώνεται από το δωρικό κίονα στα δεξιά.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

 

Ζωγρἀφος των Νιοβιδών

 

Στην πίσω όψη του αγγείου η Ωρείθυια βρίσκεται στη νυφική κάμαρη, καθισμένη σε σκαμνί, κρατώντας αδράχτι. Πίσω της ένας δωρικός κίονας, δείχνει ότι βρίσκεται μέσα στην κάμαρη, ενώ δύο κοπέλες έχουν σηκωμένα τα χέρια τους σε στάση χαιρετισμού. Μπροστά της μια τρίτη κοπέλα σε ανάλογη στάση.

 

Ζωγρἀφος των Νιοβιδών

 

Πηγές: Perseus δεσμός, Boston, mfa δεσμός